Ваксинираните да имат повече права или не бива?

Привилегиите за имунизираните щели да са въвеждане на задължителна ваксинация през задната врата
28 юли 2021 09:20, Елка Василева
345
 Ваксинираните да имат повече права или не бива?
Снимка: архив, БГНЕС

Дали ваксинираните да получат повече права? Разбира се, смята Жан Рубнер. Но дали това няма да дискриминира неваксинираните, пита Аня Мартини. Два коментара от ARD - "за" и "против", цитирани от Дойче веле.

Отскоро имам дигитален имунизационен паспорт и това ме радва. Не само, защото ваксинацията ме предпазва от заболяване с евентуални тежки последствия. А и защото се надявам, че така ще мога да живея по-свободно. Ще ходя на ресторант, на кино или на концерт. Просто така, без проблеми, смята Жан Рубнер.

Правилно е на ваксинираните и на преболедувалите да им бъдат предложени нови свободи. Та нали всички възрастни хора в Германия имат възможност да се ваксинират. Някои казват, че така наречените "привилегии" за ваксинираните били въвеждане на задължителна ваксинация "през задната врата". Може и да е така, но аз го виждам най-вече като израз на солидарност в едно общество, което повече от година се лишава от доста неща и беше принудено да приеме огромни ограничения във всекидневието си.

Още по темата

Хора изгубиха работата си, ученици месеци наред не стъпваха в училище, родители, претоварени от своите професионални задължения, трябваше да помагат на децата с уроците вкъщи. Да не говорим за неваксинираните деца. Ваксинацията ще помогне много на всички тези групи хора - затова говоря за солидарност.

Поради всичко това е легитимно настояването да се изисква имунизационен паспорт навсякъде, където в едно помещение се събират повече хора. Бързите тестове са прекалено неблагонадеждни, особено когато през есента евентуално се надигне четвъртата вълна. Ваксинираните трябва да имат повече права - това не е заплаха, а добра перспектива.

В отговор на своята колежка Жан Рубнер контракоментар е написала Аня Мартини:

Спор няма - правилно е да се ваксинират колкото може повече хора. Но това изобщо не означава, че трябва да се ограничават правата на онези, които по някакви причини не желаят ваксина. Не, това не е редно.

Това би била задължителна ваксинация през задната врата, което пък ще бъде посегателство срещу правото на самоопределение на личността. Пак през задната врата. Правителството не бива да го допуска.

Изглежда ми малко безпомощно да се упражнява натиск върху хората, за да се ваксинират. Все едно, че в разгорещена дискусия едната страна е изчерпала аргументите си, поради което удря с юмрук по масата и казва: "Стига! Писна ми! Прав съм и толкоз!". Такава реакция навярно ще породи аналогично опърничава контрареакция. И всички онези, които още не са се решили, всички, които са скептично настроени или се съмняват във ваксините, просто ще се доубедят, че не бива да го правят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
5
 
27
 
! Отговори
До 298 Дзъ преди 2 години
Ооо нещата отиват далеч отвъд еврейския геноцид. Започвам да ги сравнявам с колониалното минало на Европа, католическата църква и светата инквизиция...
268
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*амка ви фашистка...... До тук бяхме с демокрацията и свободата в Европа. САЩ са в клептократична хватка, Русия в тоталитарна, а ние в Европа във фашистка. Мусолини трябва да е щастлив и да се хили от гроба си....
267
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемия 2019,2020,2021 е докога то чумата мина по бърже и къде са лекарствата за лечение къде??????
266
6
 
37
 
! Отговори
Дзъ преди 2 години
Ама разбира се - неваксинираните направо може да им татуирате на челото по една давидова звезда (независимо дали са антиваксъри или имат заболяване с което не трябва да се ваксинират). ...ако не се сещате за друг символ от близкото минало
265
1
 
19
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 години
Привилегиите генерират корупция
264
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината служи за защита от инфекциозно заболяване. Не билет за самолет, кино или мач. Най-елементарни права ни бяха отнети противозаконно. Сега за да браговолят да ни ги върнат, трябва да се бодем с експериментални препарати. Съзнават ли абсурда, в който участваме всички. Ако ние не го спрем, няма кой друг.
263
2
 
26
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Аз пък тогава нямам ли повече права като съм го карала и съм с антитела? Стига сте ни бутали тези ваксини без всички клинични изпитвания.
262
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист. Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.Когато дойдоха за мен вече нямаше кой да говори.Днес гонят неваксинираните, утре ще бъдат хетеросексуалните, в други ден тези без очила. Когато подгонят нас, вече няма да има кой да ни защити.
261
1
 
45
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Производителят отказва да поеме отговорност за своята ваксина. Правителството и то отказва и те кара да подпишеш декларация, че няма да имаш никакви претенции ако нещо се случи след ваксинация. Всички обаче в един глас казват ти си БЕЗОТГОВОРЕН, ако не си сложиш ваксина, за която те отказват да поемат отговорност.
260
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 290 А ти с какво допринасяш? Вакснатите се заразяват и заразяват.
259
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашизмът и дискриминацията настъпват. Хора, да сме единни и да се защитим. Днес е ваксината, утре ще е друго. Ако го позволим сега, няма да има край.
258
37
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можеш да изискваш права от обществото, след като ти с нищо не допринасяш за ликвидиране на пандемията. Не искал ваксини, ама искал свободен достъп и движение. Еми не става!
257
3
 
27
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Права с коя ваксина? Нима останалите ваксини например за едра шарка са по малко ефективни и полезни за здравето на обществото? Защо досега подобни мерки не се приеха за тези, които не са ваксинирани например против грипа?
256
4
 
9
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Другаре, хвърляйте по едно око и към студии на светила в Immunology, Microbiology, Molecular Biology; Parasitology; Virology (микробиология, молекулярна биология, паразитология, вирусология), за да си сверите часовниците по 21 век, че нещо кретате из феодализЪма и не щете да излезете оттам. Смъртта от Ковид-19 е като награда и спасение от течните чипове, контрейлите и вредните електромагнитни мозъчни влияния, с които сте се самооблъчили, но за много от вас е преклено късно. Краят на филма иде.
255
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
280, хиляда никнейма да смениш, крещиш че си един. Няма да ти казвам как, но се издаваш. Чети каквото искаш, не ми пука. Аз съм свободен човек и като такъв взимам решения за живота и тялото си самостоятелно. Щом в ЕС е защитено правото да избирам дали да спя с мъж или жена, значи имам правото да избирам дали да съм ваксър или антиваксър. Щом мога да избера да умра, когато аз реша, значи мога да избера да не се ваксинирам. В противен случай всички ЕС свободи и права излиза, че са лъжа.
254
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ок, Сори! Дишай! С чорба сме вместо мозък. Ти що се кахъриш толкоз. Тъкмо ще има повече работа за тебе, повече ще живееш ние като измрем и от всичко в повече ще имаш. Логиката изисква да се кефиш, че ще се махнем от живота ти. Само не ми казвай, че си преродената Майка Тереза и не можеш да живееш при мисълта, че ще ни се случи нещо лошо! Освобождаваме те от тази свръх човешка отговорност. Дишай.
253
1
 
18
 
! Отговори
Д преди 2 години
До 262 - Брей, повторно боледуване за неваксинирани било с "доказан" летален изход. Кой го доказа, кога го доказа? Вирусът "винаги" повтарял неимунизираните. Откъде се взе това "винаги", кой направи проучвания? Относно ваксинираните - в момента никой не знае колко продължава т.нар. защита от ваксината. Справка - сайта на МЗ, там си го пише в прав текст. Степента на защита от всеки възможен щам, който се пръкне, също не се знае каква е, и има ли я изобщо. "Вероятно" било да я има...
252
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ко три пъти годишно боц и с кво само ония знаят
251
14
 
2
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Ха-ха-ха! --- Ти май ме пращаш да чета излиянията на разни чатари и умопомрачени индивиди в мутробук и подобните му. За разлика от такива като тебе - освен във форума - надничам и из т.нар. Journals in Virology (Списания по вирусология), в които са си дали среща професионалисти с доказани знания и познания, а не пройдохи, блогъри със средно образование и ачкопеци. Lol
250
3
 
14
 
! Отговори
На баба програмиста преди 2 години
Тоя е голям артист ,одеве го раздаваше ,че бил много богат и със голяма реализация --един и същ платен ни разиграва и ни кара да си мислим ,че спорим със различни хора само ника си сменя ,селска работа ....