Ваксинираните да имат повече права или не бива?

Привилегиите за имунизираните щели да са въвеждане на задължителна ваксинация през задната врата
28 юли 2021 09:20, Елка Василева
345
 Ваксинираните да имат повече права или не бива?
Снимка: архив, БГНЕС

Дали ваксинираните да получат повече права? Разбира се, смята Жан Рубнер. Но дали това няма да дискриминира неваксинираните, пита Аня Мартини. Два коментара от ARD - "за" и "против", цитирани от Дойче веле.

Отскоро имам дигитален имунизационен паспорт и това ме радва. Не само, защото ваксинацията ме предпазва от заболяване с евентуални тежки последствия. А и защото се надявам, че така ще мога да живея по-свободно. Ще ходя на ресторант, на кино или на концерт. Просто така, без проблеми, смята Жан Рубнер.

Правилно е на ваксинираните и на преболедувалите да им бъдат предложени нови свободи. Та нали всички възрастни хора в Германия имат възможност да се ваксинират. Някои казват, че така наречените "привилегии" за ваксинираните били въвеждане на задължителна ваксинация "през задната врата". Може и да е така, но аз го виждам най-вече като израз на солидарност в едно общество, което повече от година се лишава от доста неща и беше принудено да приеме огромни ограничения във всекидневието си.

Още по темата

Хора изгубиха работата си, ученици месеци наред не стъпваха в училище, родители, претоварени от своите професионални задължения, трябваше да помагат на децата с уроците вкъщи. Да не говорим за неваксинираните деца. Ваксинацията ще помогне много на всички тези групи хора - затова говоря за солидарност.

Поради всичко това е легитимно настояването да се изисква имунизационен паспорт навсякъде, където в едно помещение се събират повече хора. Бързите тестове са прекалено неблагонадеждни, особено когато през есента евентуално се надигне четвъртата вълна. Ваксинираните трябва да имат повече права - това не е заплаха, а добра перспектива.

В отговор на своята колежка Жан Рубнер контракоментар е написала Аня Мартини:

Спор няма - правилно е да се ваксинират колкото може повече хора. Но това изобщо не означава, че трябва да се ограничават правата на онези, които по някакви причини не желаят ваксина. Не, това не е редно.

Това би била задължителна ваксинация през задната врата, което пък ще бъде посегателство срещу правото на самоопределение на личността. Пак през задната врата. Правителството не бива да го допуска.

Изглежда ми малко безпомощно да се упражнява натиск върху хората, за да се ваксинират. Все едно, че в разгорещена дискусия едната страна е изчерпала аргументите си, поради което удря с юмрук по масата и казва: "Стига! Писна ми! Прав съм и толкоз!". Такава реакция навярно ще породи аналогично опърничава контрареакция. И всички онези, които още не са се решили, всички, които са скептично настроени или се съмняват във ваксините, просто ще се доубедят, че не бива да го правят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
3
 
11
 
! Отговори
Сори преди 2 години
ВАКСАНИТЕ НЯМАТ МОЗЪК А ЧОРБА
248
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 274 Аз пък много се радвам, че троловете и всички идеолози, които искат да ни накарат да се ваксинираме са толкова нeкaдъpни. Остави ги така. Не ги светвай, че ще вземат да захитреят и да излъжат някой да се набоде.
247
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
L, прав си. Ние антиковидваксърите няма да променим мозъка и мисленето си, просто защото няма да получим инсулт от съсиреци. Виж, вие ваксинираните ковидясъли, със сигурност след инсултите ще сте с променено мислене, че и говорене. Така, че - прав си.
246
3
 
21
 
! Отговори
СВОБОДА ЗА НАРОДА преди 2 години
ДОЛУ КОВИДФАШИЗМА
245
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престъпно е алооу ковидфашистите
244
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, кой плаща на тия ваксърски ***? Честно питам. Тия получават пари да ни агитират да се ваксинираме, но така го правят, че постигат точно обратното. Дабелязвате ли, че откакто почна ваксинационната кампания, народа започна да се отказва! Уволнете си ПРите, не стават.
243
3
 
8
 
! Отговори
до Програмист преди 2 години
Вчера имаше птрдаване по ТВ-то със Мангъров -- да си го гледал ! Федей да пишеш от какви жълти сайтове си формираме мнението--още повече от ГМО продукт акъл не ща !
242
1
 
20
 
! Отговори
Социално дистанциран преди 2 години
Аз пък искам повече права за непушачите и хората с нормално тегло.Откъде-накъде някой ще съсипва своето и здравето на околните, ще натоварва здравната система, а след това ще ми претендира, че бил ваксиниран и ще иска от мен същото!. Ваксинирането не е индулгенция!
241
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Програмистче, ти си толкова програмист, колкото аз комбайнер. Точно сред програмистите има най-много неваксинирани. Защо ли? Защото имат достъп до инфо, което не се пуска в БТВ и НОВА, но е легално, от оторизирани здравни органи по целия свят. Спри да се правиш на нещо, което не си и спри да обиждаш, защото ни бетонираш в отказа си да се ваксинираме. Освен ако това не е целта ти...
240
0
 
14
 
! Отговори
до 262 -ти уби преди 2 години
Кучето . Всеки знае ,че от естествения имунитет по-хубаво няма , само ти откъде ги измисли тези небивалици .че вируса нападал само тези които първия път са го изкарали леко ....
239
2
 
10
 
! Отговори
черна овца преди 2 години
Стига да са още живи "ваксинираните", докато дойдат тези привилегии! ;)
238
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните са страхливци и и вече не са хора.
237
19
 
2
 
! Отговори
L. преди 2 години
Като чета антиваскърските изказвания, съм убеден че на такива хора интелектът по никакъв начин няма да се влоши след ваксинирането им. Някой да обясни на тези хора, че така или иначе, всички ще умрем. Въпросът е да не завличаме и други със себе си.
236
21
 
1
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Вирусът повтаря винаги НЕимунизираните, които са били лекувани или са имали леки симптоми при заболяването. Вторият манш за НЕваскинираните е доказано с летален финал. Така че може да не се налагат ограничения, а да се продължи по естествената селекция, или: ваксинираните оцеляват, а антиваксърите - в гробищата. То и без това каква ли полза от тях. Това са хора без образователен ценз или с ментални изкривявания. Господ си знае работата.
235
0
 
16
 
! Отговори
РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ преди 2 години
РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ - това е принцип по-стар от 'най-древната професия'. Така се управляват масите - когато хората са разделени и обърнати един срещу друг са БЕЗОПАСНИ.
234
0
 
19
 
! Отговори
Дарвинист преди 2 години
Ваксинираните разпространяват заразата не по-зле oт неваксинираните, а се ползват от привилегии. Защо трябва да имат повече права? Вярно, че скоро ще се разболеят неизлечимо и ще умрат, обаче с какво са си извоювали тези екстри? С глупостта си?
233
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Логично е ваксинираните да имат повече права.Не е демократично,заради хората ,които не се ваксинирани,да затварят ваксинираните.Нищо логично, пък камо ли демократично няма в налагането на диктатура на мнозинството, щото ваксинираните все още сте малцинство.
232
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителствата по цял свят целенасочено налагат диктатура на малцинството.
231
1
 
6
 
! Отговори
до 254 преди 2 години
И със многото пари това ли ти роди главата -- то по-хубаво щеше да е да нямаш пари да си платиш интернета ,
230
10
 
1
 
! Отговори
до 251 преди 2 години
Мда, то и половината шофьори, миячи на чинии и берачи на малини и те са с магистратури от УНСС, ама на- името си не могат да напишат.