Ваксинираните да имат повече права или не бива?

Привилегиите за имунизираните щели да са въвеждане на задължителна ваксинация през задната врата
28 юли 2021 09:20, Елка Василева
345
 Ваксинираните да имат повече права или не бива?
Снимка: архив, БГНЕС

Дали ваксинираните да получат повече права? Разбира се, смята Жан Рубнер. Но дали това няма да дискриминира неваксинираните, пита Аня Мартини. Два коментара от ARD - "за" и "против", цитирани от Дойче веле.

Отскоро имам дигитален имунизационен паспорт и това ме радва. Не само, защото ваксинацията ме предпазва от заболяване с евентуални тежки последствия. А и защото се надявам, че така ще мога да живея по-свободно. Ще ходя на ресторант, на кино или на концерт. Просто така, без проблеми, смята Жан Рубнер.

Правилно е на ваксинираните и на преболедувалите да им бъдат предложени нови свободи. Та нали всички възрастни хора в Германия имат възможност да се ваксинират. Някои казват, че така наречените "привилегии" за ваксинираните били въвеждане на задължителна ваксинация "през задната врата". Може и да е така, но аз го виждам най-вече като израз на солидарност в едно общество, което повече от година се лишава от доста неща и беше принудено да приеме огромни ограничения във всекидневието си.

Още по темата

Хора изгубиха работата си, ученици месеци наред не стъпваха в училище, родители, претоварени от своите професионални задължения, трябваше да помагат на децата с уроците вкъщи. Да не говорим за неваксинираните деца. Ваксинацията ще помогне много на всички тези групи хора - затова говоря за солидарност.

Поради всичко това е легитимно настояването да се изисква имунизационен паспорт навсякъде, където в едно помещение се събират повече хора. Бързите тестове са прекалено неблагонадеждни, особено когато през есента евентуално се надигне четвъртата вълна. Ваксинираните трябва да имат повече права - това не е заплаха, а добра перспектива.

В отговор на своята колежка Жан Рубнер контракоментар е написала Аня Мартини:

Спор няма - правилно е да се ваксинират колкото може повече хора. Но това изобщо не означава, че трябва да се ограничават правата на онези, които по някакви причини не желаят ваксина. Не, това не е редно.

Това би била задължителна ваксинация през задната врата, което пък ще бъде посегателство срещу правото на самоопределение на личността. Пак през задната врата. Правителството не бива да го допуска.

Изглежда ми малко безпомощно да се упражнява натиск върху хората, за да се ваксинират. Все едно, че в разгорещена дискусия едната страна е изчерпала аргументите си, поради което удря с юмрук по масата и казва: "Стига! Писна ми! Прав съм и толкоз!". Такава реакция навярно ще породи аналогично опърничава контрареакция. И всички онези, които още не са се решили, всички, които са скептично настроени или се съмняват във ваксините, просто ще се доубедят, че не бива да го правят.
 


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
21
 
1
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 месеца
Вирусът повтаря винаги НЕимунизираните, които са били лекувани или са имали леки симптоми при заболяването. Вторият манш за НЕваскинираните е доказано с летален финал. Така че може да не се налагат ограничения, а да се продължи по естествената селекция, или: ваксинираните оцеляват, а антиваксърите - в гробищата. То и без това каква ли полза от тях. Това са хора без образователен ценз или с ментални изкривявания. Господ си знае работата.
260
0
 
16
 
! Отговори
РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ преди 2 месеца
РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ - това е принцип по-стар от 'най-древната професия'. Така се управляват масите - когато хората са разделени и обърнати един срещу друг са БЕЗОПАСНИ.
259
0
 
19
 
! Отговори
Дарвинист преди 2 месеца
Ваксинираните разпространяват заразата не по-зле oт неваксинираните, а се ползват от привилегии. Защо трябва да имат повече права? Вярно, че скоро ще се разболеят неизлечимо и ще умрат, обаче с какво са си извоювали тези екстри? С глупостта си?
258
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Логично е ваксинираните да имат повече права.Не е демократично,заради хората ,които не се ваксинирани,да затварят ваксинираните.Нищо логично, пък камо ли демократично няма в налагането на диктатура на мнозинството, щото ваксинираните все още сте малцинство.
257
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Правителствата по цял свят целенасочено налагат диктатура на малцинството.
256
1
 
6
 
! Отговори
до 254 преди 2 месеца
И със многото пари това ли ти роди главата -- то по-хубаво щеше да е да нямаш пари да си платиш интернета ,
255
10
 
1
 
! Отговори
до 251 преди 2 месеца
Мда, то и половината шофьори, миячи на чинии и берачи на малини и те са с магистратури от УНСС, ама на- името си не могат да напишат.
254
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Логично е ваксинираните да имат повече права.Не е демократично,заради хората ,които не се ваксинирани,да затварят ваксинираните.
253
9
 
4
 
! Отговори
до 251 преди 2 месеца
Какво си учил НЕ МЕ интересува. Интересува ме как си се реализирал, като си учил 18г.. Това се пита в задачата. Ясно е как- никак. Учил, недоучил и взимащ 3000лв. доцент в СУ. Жалка картинка. После защо студентите бягат от България.
252
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трола обича да слугува и да изпълнява. Индивид мечта за мераклиите да командват. Опитомено о послушно животно.
251
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз няма да третирам ваксинираните като хора с повече права от неваксинираните, даже напротив!
250
2
 
31
 
! Отговори
до 245 преди 2 месеца
Учил съм 18 г, Не ме е страх да си сложа ваксина , НО не можете да принуждавате хората насила да се ваксинират ,да се ваксинира този ,който пожелае ,АЗ съм за правото на избор !Не ме интересуват вашите аргументи имам си мой ,АЗ решавам дали ще се ваксинирам .ВИЕ решавате за себе си ,без да се бъркате на другите .
249
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако ваксинираните имат повече права то това е дискриминация.
248
28
 
4
 
! Отговори
do 246 преди 2 месеца
Точно обратното се готви. Стой и гледай как ще се ваксинираш и ще погазиш всичките си антиваксърски ценности. Ясни сте всичките. Огромни из интернет, ама утре идва работодатят и ви кара да се набодете и даже и по 10 дози ще си сложите.
247
0
 
32
 
! Отговори
ОБЯВА преди 2 месеца
НЕ ВАКСИНИРАН ТЪРСИ НЕ ВАКСИНИРАНА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПОТОМСТВО И ЗАПАЗВАНЕ НА ЧОВЕШКИЯ РОД
246
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 245 Режи!
245
3
 
21
 
! Отговори
69 преди 2 месеца
Ако са с повече права тогава да плащат по големи данъци;)?
244
18
 
5
 
! Отговори
До 245 преди 2 месеца
Логично е образованите, добре платените каращите нови лъскави коли и живеещите по скъпите къщи да сме по-малко (ваксинираните), не мислиш ли? Казвай си заплата, образование, квалификация, моля, след като ми се пъчиш. Главата си режа, ако взимаш над 3000лв. (демек колкото началник склад в Божурище).
243
3
 
23
 
! Отговори
до 237 преди 2 месеца
Вие ваксиираните сте много по-малко от неваксинираните в БГ, така че млъквай опитна мишко .
242
0
 
6
 
! Отговори
Гледайте Парламента преди 2 месеца
в на Живо в Момента - искат Задължителна Ваксинация!