Ваксинираните да имат повече права или не бива?

Привилегиите за имунизираните щели да са въвеждане на задължителна ваксинация през задната врата
28 юли 2021 09:20, Елка Василева
345
 Ваксинираните да имат повече права или не бива?
Снимка: архив, БГНЕС

Дали ваксинираните да получат повече права? Разбира се, смята Жан Рубнер. Но дали това няма да дискриминира неваксинираните, пита Аня Мартини. Два коментара от ARD - "за" и "против", цитирани от Дойче веле.

Отскоро имам дигитален имунизационен паспорт и това ме радва. Не само, защото ваксинацията ме предпазва от заболяване с евентуални тежки последствия. А и защото се надявам, че така ще мога да живея по-свободно. Ще ходя на ресторант, на кино или на концерт. Просто така, без проблеми, смята Жан Рубнер.

Правилно е на ваксинираните и на преболедувалите да им бъдат предложени нови свободи. Та нали всички възрастни хора в Германия имат възможност да се ваксинират. Някои казват, че така наречените "привилегии" за ваксинираните били въвеждане на задължителна ваксинация "през задната врата". Може и да е така, но аз го виждам най-вече като израз на солидарност в едно общество, което повече от година се лишава от доста неща и беше принудено да приеме огромни ограничения във всекидневието си.

Още по темата

Хора изгубиха работата си, ученици месеци наред не стъпваха в училище, родители, претоварени от своите професионални задължения, трябваше да помагат на децата с уроците вкъщи. Да не говорим за неваксинираните деца. Ваксинацията ще помогне много на всички тези групи хора - затова говоря за солидарност.

Поради всичко това е легитимно настояването да се изисква имунизационен паспорт навсякъде, където в едно помещение се събират повече хора. Бързите тестове са прекалено неблагонадеждни, особено когато през есента евентуално се надигне четвъртата вълна. Ваксинираните трябва да имат повече права - това не е заплаха, а добра перспектива.

В отговор на своята колежка Жан Рубнер контракоментар е написала Аня Мартини:

Спор няма - правилно е да се ваксинират колкото може повече хора. Но това изобщо не означава, че трябва да се ограничават правата на онези, които по някакви причини не желаят ваксина. Не, това не е редно.

Това би била задължителна ваксинация през задната врата, което пък ще бъде посегателство срещу правото на самоопределение на личността. Пак през задната врата. Правителството не бива да го допуска.

Изглежда ми малко безпомощно да се упражнява натиск върху хората, за да се ваксинират. Все едно, че в разгорещена дискусия едната страна е изчерпала аргументите си, поради което удря с юмрук по масата и казва: "Стига! Писна ми! Прав съм и толкоз!". Такава реакция навярно ще породи аналогично опърничава контрареакция. И всички онези, които още не са се решили, всички, които са скептично настроени или се съмняват във ваксините, просто ще се доубедят, че не бива да го правят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
9
 
4
 
! Отговори
до 251 преди 2 години
Какво си учил НЕ МЕ интересува. Интересува ме как си се реализирал, като си учил 18г.. Това се пита в задачата. Ясно е как- никак. Учил, недоучил и взимащ 3000лв. доцент в СУ. Жалка картинка. После защо студентите бягат от България.
228
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трола обича да слугува и да изпълнява. Индивид мечта за мераклиите да командват. Опитомено о послушно животно.
227
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз няма да третирам ваксинираните като хора с повече права от неваксинираните, даже напротив!
226
2
 
31
 
! Отговори
до 245 преди 2 години
Учил съм 18 г, Не ме е страх да си сложа ваксина , НО не можете да принуждавате хората насила да се ваксинират ,да се ваксинира този ,който пожелае ,АЗ съм за правото на избор !Не ме интересуват вашите аргументи имам си мой ,АЗ решавам дали ще се ваксинирам .ВИЕ решавате за себе си ,без да се бъркате на другите .
225
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ваксинираните имат повече права то това е дискриминация.
224
28
 
4
 
! Отговори
do 246 преди 2 години
Точно обратното се готви. Стой и гледай как ще се ваксинираш и ще погазиш всичките си антиваксърски ценности. Ясни сте всичките. Огромни из интернет, ама утре идва работодатят и ви кара да се набодете и даже и по 10 дози ще си сложите.
223
0
 
32
 
! Отговори
ОБЯВА преди 2 години
НЕ ВАКСИНИРАН ТЪРСИ НЕ ВАКСИНИРАНА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПОТОМСТВО И ЗАПАЗВАНЕ НА ЧОВЕШКИЯ РОД
222
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 245 Режи!
221
3
 
21
 
! Отговори
69 преди 2 години
Ако са с повече права тогава да плащат по големи данъци;)?
220
18
 
5
 
! Отговори
До 245 преди 2 години
Логично е образованите, добре платените каращите нови лъскави коли и живеещите по скъпите къщи да сме по-малко (ваксинираните), не мислиш ли? Казвай си заплата, образование, квалификация, моля, след като ми се пъчиш. Главата си режа, ако взимаш над 3000лв. (демек колкото началник склад в Божурище).
219
3
 
23
 
! Отговори
до 237 преди 2 години
Вие ваксиираните сте много по-малко от неваксинираните в БГ, така че млъквай опитна мишко .
218
0
 
6
 
! Отговори
Гледайте Парламента преди 2 години
в на Живо в Момента - искат Задължителна Ваксинация!
217
5
 
1
 
! Отговори
до 241 преди 2 години
Вярваш ли си изобщо? ТОЧНО ОБРАТНОТО пише.
216
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нов доклад, публикуван в медицинското списание на European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), е категоричен, че има 2 пъти по-голям риск младите хора да умрат от ваксината, отколкото от ковид.
215
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 233 "още по-добре за вас, де.Като умрем всички ваксинирани" --- То и Бойко това каза: "Никаква принудителна ваксинация! Искам умните.." Пък ние да се сещаме за Жак Атали, който казва "глyпавите сами ще се отсеят като си мислят, че ги лекуваме".
214
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 232 От пролетта насам съм излизал 4 пъти от България, ходя където си искам без проблем. Та не знам колко повече права имаш от мен. А, да и не съм ваксиниран, не смятам и да го правя.
213
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя ковид се превърна в the scam of the century
212
19
 
2
 
! Отговори
до 234 преди 2 години
До do 232Свободата ти се простира до там, до където не застрашаваш останлите.Антиваксърче.Ще си носите маските и ще си спазвате антиепидемичните мерки.И стига сте ревали за правата си.Не са ви отнети. Просто ще се съобразявате с останалите.
211
14
 
3
 
! Отговори
до 233 преди 2 години
До ЕДИ КОЙСИЕ, още по-добре за вас, де.Като умрем всички ваксинирани, ще си останете само невероятните антиваксърски мозъци, а мангъра ще си го изберете за президент.
210
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доказа се,че ваксинираните също боледуват пак от вируса. Първоначално ще имат права,а после и те няма да имат,защото диктатурата,която се налага не предвижда права и свободи,а робство,физическо,ментално,и душевно ,не виждано до сега в историята.