Ваксинираните да имат повече права или не бива?

Привилегиите за имунизираните щели да са въвеждане на задължителна ваксинация през задната врата
28 юли 2021 09:20, Елка Василева
345
 Ваксинираните да имат повече права или не бива?
Снимка: архив, БГНЕС

Дали ваксинираните да получат повече права? Разбира се, смята Жан Рубнер. Но дали това няма да дискриминира неваксинираните, пита Аня Мартини. Два коментара от ARD - "за" и "против", цитирани от Дойче веле.

Отскоро имам дигитален имунизационен паспорт и това ме радва. Не само, защото ваксинацията ме предпазва от заболяване с евентуални тежки последствия. А и защото се надявам, че така ще мога да живея по-свободно. Ще ходя на ресторант, на кино или на концерт. Просто така, без проблеми, смята Жан Рубнер.

Правилно е на ваксинираните и на преболедувалите да им бъдат предложени нови свободи. Та нали всички възрастни хора в Германия имат възможност да се ваксинират. Някои казват, че така наречените "привилегии" за ваксинираните били въвеждане на задължителна ваксинация "през задната врата". Може и да е така, но аз го виждам най-вече като израз на солидарност в едно общество, което повече от година се лишава от доста неща и беше принудено да приеме огромни ограничения във всекидневието си.

Още по темата

Хора изгубиха работата си, ученици месеци наред не стъпваха в училище, родители, претоварени от своите професионални задължения, трябваше да помагат на децата с уроците вкъщи. Да не говорим за неваксинираните деца. Ваксинацията ще помогне много на всички тези групи хора - затова говоря за солидарност.

Поради всичко това е легитимно настояването да се изисква имунизационен паспорт навсякъде, където в едно помещение се събират повече хора. Бързите тестове са прекалено неблагонадеждни, особено когато през есента евентуално се надигне четвъртата вълна. Ваксинираните трябва да имат повече права - това не е заплаха, а добра перспектива.

В отговор на своята колежка Жан Рубнер контракоментар е написала Аня Мартини:

Спор няма - правилно е да се ваксинират колкото може повече хора. Но това изобщо не означава, че трябва да се ограничават правата на онези, които по някакви причини не желаят ваксина. Не, това не е редно.

Това би била задължителна ваксинация през задната врата, което пък ще бъде посегателство срещу правото на самоопределение на личността. Пак през задната врата. Правителството не бива да го допуска.

Изглежда ми малко безпомощно да се упражнява натиск върху хората, за да се ваксинират. Все едно, че в разгорещена дискусия едната страна е изчерпала аргументите си, поради което удря с юмрук по масата и казва: "Стига! Писна ми! Прав съм и толкоз!". Такава реакция навярно ще породи аналогично опърничава контрареакция. И всички онези, които още не са се решили, всички, които са скептично настроени или се съмняват във ваксините, просто ще се доубедят, че не бива да го правят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
1
 
23
 
! Отговори
do 232 преди 2 години
Ти мислиш като роб. Някой ти е дал права и се радваш, бухахаа. Моли се на господаря да ти даде нещо, няма значение на каква цена.Свободата ти се полага по рождение, а това че сега трябва да се ваксинираме, за да я получим само говори за липса на такава.
208
0
 
23
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ОСЪДЕНИТЕ НА СМЪРТ (ВКСИНИРАНИТЕ ) ИМАТ ПРАВО НА ПОСЛЕДНО ЖЕЛАНИЕ
207
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От пролетта насам ваксинираните имаме много повече права и тепърва ще имаме още повече.
206
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 227 Това му е цялата стратегия на хлапето, а ти искаш да спре да иска доказателства :) Всички тук му давахме, давахме доказателства, докато не видяхме, че то всеки път си пита така и то за неща, които вече са му доказани и спряхме. А то си мисли, че убеждава хората по този начин. Остави го да се старае, и то парички трябва да изкара от тролене.
205
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай антиваксърите!
204
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
224, стига си го проси. Гледай малко CNN и виж как американските доктори скочиха, когато започнаха да ваксинират лица под 18 г. Изкарват всеки ден инфо за сърдечни проблеми и миокардити. Не дей да си просиш доказателства, че ще бетонираш антиваксърските настроения! Просто съвет.
203
1
 
35
 
! Отговори
ХАХА преди 2 години
Самият факт че ви е страх да не се заразите вие уж "ваксинираните" е най голямото доказателство!Хаха!
202
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност 217, трола ваксърски е толкова злобен, че още по-сериозно нахъсва хората да не се ваксинират. Така, че даже му се радвам.
201
13
 
4
 
! Отговори
До 220 преди 2 години
И коя е тази световна практика.Моля, дай линк към тези заключения, но не от мангъровските интервюта, а от медицински сайт или днонс хопкинс.Ако не м8жеш..значи си обикновен лллъъжжец.
200
1
 
14
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
Ало,#214 " ваксъра"!; Май се чувстваш " ПРЕЦАКАН,а?? Ама " тарикат мъж не пуска" .Щото битият-бит е...ят- е...ан!! Схващаш ли бе тикво??
199
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Дали в Китай някой ги пита дали искат да се ваксинират, а?"-Там не ги питат, ама там е комунизъм. Тука комунизма падна, уж е демокрация. А с въвеждането на КПП-та и задължителни ваксини, започва все повече да ми прилича че комунизма никога не си е отивал...
198
1
 
16
 
! Отговори
Видяхте ли Снимките преди 2 години
от "ваксинацията" на Борисов - вижте ги и си съставете сами мнение. Поне аз некога не съм виждадалсега биене на инжекция както е на снимката на Борисов - иглата е плътно стисната между Палеца и Показалеца на Лявата ръка на медицинският работник - как изобщо ще прокараш игла така?! Освен това как може да пипаш нещо, което трябва да е Стерилно като Играра?!</body></html>
197
2
 
22
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Вижте какви лумбени се ваксинират по света и у нас!Ваксинирането щяло да я спаси от заразяване което изобщо не е вярно!Световната практика доказва че и ваксинирани и неваксинирани ...разлика почти няма!
196
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 216Лъжа.Изпрати линк за тези данни, но не от жълт сайт а от министерството на здравеопазването на Австралия.Ако не можеш...значи си ллъжжец.
195
18
 
9
 
! Отговори
До 197 преди 2 години
Ахам...ясно. Бил Гейтс е измислил цялата пандемия...за да ти сложи ваксина и да те следи колко ракия пиеш всеки ден и колко кебапчета.Нещо за 5Г мрежите да споделиш?Или там нещата са ясни...те ни облъчват и ни следят?Соодеки и някоя друга "умна" мисъл.
194
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейййй, само един ***( ваксър, дето се представя за 10 различни) е успял да разпали толкова страсти! Вие се пените, той доволно потрива ръце. Що му правите кефа?
193
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Австралия 141 хоспитализирани, от които 140 с две дози и един с една доза.
192
2
 
20
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
Кой разделя нацията на " ваксъри" и " анти"?? Много просто!! От едната страна са психотерористите от НОЩ и техните сегашни ортаци, Мурджевци, Витанов и от.н.!! От другата страна ЛЕКАРИТЕ,които осъзнават,че ваксинираните са вече ГМИ,т.е. Генно модифицирани индивиди,склонни към стерилитет, автоимунни и злокачествени заболявания !! Тия 15% от тях ,са ПРИНУДЕНИ да се ваксинират,щото пътуват в чужбина!!
191
0
 
24
 
! Отговори
илюминат - ренегат преди 2 години
Скъпи ваксъри:-Ами нали за това ви ваксинират-за да ви предпазят от заразата! Да ама нещо са сбъркали с ваксините и ви изглаждат мозъците! А и до 15 години след ваксинирането животът ви е под въпрос - потомството ви също при тия отрови,които ви вкарват "доброзорно" Така,че не берете грижа за не ваксинираните! Това си е тяхна отговорност за собствения живот.
190
1
 
26
 
! Отговори
ПРАВАТА преди 2 години
са ЧОВЕШКИ! И според тях, НИКОЙ не може да бъде подлаган на медицински експерименти без неговото съгласие - за ваксините искат декларация за "информирано съгласие"?!?!?!? Освен това, човек не може да бъде подлаган на ДИСКРИМИНАЦИЯ, по отношение на етнически, верски, социални, финансови... и ВСЯКАКВИ ДРУГИ признаци.Както се пее в една песен:"Останалото е фашизъм".Или може би "ВАКСИНИЗЪМ"?