Guardian: Фармагигантите продават ваксините поне пет пъти над тяхната себестойност

Те държат света за заложник с най-смъртоносната печалба в историята
29 юли 2021 21:40, Анисия Иванова
106
Guardian: Фармагигантите продават ваксините поне пет пъти над тяхната себестойност
Снимка: БГНЕС

Активисти заявиха, че разпространението на ваксини в световен мащаб може да представлява „най-смъртоносната печалба в историята“, съобщава „Гардиън“.

Алиансът за човешки ваксини днес публикува нов анализ, според който фармацевтичните компании таксуват правителствата поне пет пъти над цената по себестойност.

Нов анализ на Алианса, публикуван от Oxfam, показва, че фирмите Pfizer/BioNTech и Moderna таксуват правителствата с цели 41 милиарда долара над прогнозните производствени разходи - което ефективно държи страните „за заложници“, тъй като цените на ваксините срещу Covid скачат много над тези от предишни ваксини.

Pfizer/BioNTech и Moderna са продали над 90% от ваксините си досега на развитите страни, като ги таксуват до 24 пъти над потенциалните производствени разходи.

Това се случва, след като Великобритания и Германия са лидери в усилията тази седмица в Световната търговска организация за предотвратяване на отказ от патенти, подкрепен от САЩ, който може да трансферира технологията в развиващите се страни и да позволи по-бързо разпространение на ваксини в световен мащаб.

В изявлението на Алианса се казва: Анализът на производствените техники на водещите ваксини от тип иРНК, произведени от Pfizer-BioNTech и Moderna, които са разработени само благодарение на публично финансиране в размер на 8,3 млрд. долара, показва, че тези ваксини могат да бъдат направени само за 1,20 долара на доза. И все пак Covax схемата, създадена, за да помогне на страните да получат достъп до ваксини срещу Covid, плаща средно близо пет пъти повече. Covax също се бори да получи достатъчно дози поради неадекватното предлагане и факта, че богатите нации ги изпревариха, като доброволно плащат прекомерни цени.

Без фармацевтичните монополи върху ваксините, ограничаващи доставките и повишаващи цените, Алиансът казва, че парите, похарчени от Covax досега, биха могли да бъдат достатъчни, за да ваксинират напълно всеки човек в страните с ниски и средни доходи с ваксини по себестойност, ако имаше достатъчно предлагане. Вместо това в най-добрия случай Covax ще ваксинира 23% до края на 2021 г.

Преди пандемията развиващите се страни са плащали средна цена от 0,80 долара за доза за всички ваксини не за лечение на Covid, според анализ на Световната здравна организация. Въпреки че всички ваксини са различни и новите ваксини може да не са пряко сравними, дори една от най-евтините ваксини срещу Covid-19 на пазара, Oxford/AstraZeneca, е почти четири пъти над тази цена; ваксината на Johnson & Johnson е 13 пъти; а най-скъпите ваксини, като Pfizer-BioNTech, Moderna и китайската Sinopharm, са до 50 пъти по-скъпи.

Анна Мариот, мениджър на здравната политика на Oxfam, каза: „Фармацевтичните компании държат света като заложник във време на безпрецедентна глобална криза. Това е може би един от най-смъртоносните случаи на печалба в историята. Скъпоценните бюджети, които биха могли да бъдат използвани за изграждането на повече здравни заведения в по-бедните страни, вместо това се ограбват от главни изпълнителни директори и акционери на тези всемогъщи корпорации."

Мааза Сейум от Африканския алианс и Алианса за човешки ваксини в Африка каза: „Да се даде възможност на производителите в развиващите се страни да произвеждат ваксини е най-бързият и сигурен начин за увеличаване на предлагането и драстично намаляване на цените. Когато това беше направено за лечение на ХИВ, видяхме цените да спадат с до 99%. Каква е възможната причина тогава правителствата на Обединеното кралство, Германия и ЕС да пренебрегват многократните призиви от развиващите се страни да разрушат ваксинационните монополи, които биха могли да увеличат производството, като същевременно намалят цените?“ (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
6
 
! Отговори
икономист преди 2 години
А с нея се цели все по-голямо производство на възобновяеми мощности - вятърни генератори, слънчеви панели и прочие. И това се прави с цялото съзнание, че все още не са решени основните проблеми, свързани с производството на ел. енергия от тях. Това е така, защото се преследва печалба, а не целесъобразност за обществото. Но ще се създадат едни раб. места и народа ще има къде да бачка. Което е най- важният ефект, терсен от капиталистите. Само така ще държат под контрол овчите маси...
62
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обърнахте плочата. Защо? Ред е на "лекарствата"?
61
6
 
8
 
! Отговори
икономист преди 2 години
До Учудения Нищо не се крои, просто хората на върха на капиталистическата пирамида, се опитват всячески да спасяват системата от тотален крах, предприемайки непопулярни мерки. Производството на ваксини е само една от възможностите, където милиардерите могат да инвестират излишните средства, с които разполагат. А и ще създадат работни места, с което ще затворят устите на недоволните, че липсват такива. Същото е и със "зелената сделка", която според мен не цели намаляването на емисиите...
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Израел си купи файзер на по-висока цена за да вземе пръв ваксините. Нормално. Пазар.
59
4
 
37
 
! Отговори
Собствен опит преди 2 години
Един, единствен път съм се ваксинирал с нещо направено от година-за година. Противогрипна ваксина през 2018. От глупост и подвеждане. Един, единствен път съм лежал в болница! Познахте - няколко дена след ваксината. Иначе си имам и БЦЖ и полиомиелит, и морбили бе все ваксини проучвани 30 и повече години. Аз вече ваксина създадена за по малко от 10 години няма да си сложа!
58
1
 
11
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 2 години
Днес бг с друго покъртително журналистическо разледване .. ВОДАТА Е МОКРА.
57
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До до 55А ти как мислиш защо е така
56
1
 
16
 
! Отговори
Учуден преди 2 години
Кой има такъв ресурс да побърка планетата? Това е въпросът. Хайде, не цялата планета, а икономически развитата. И защо? Каква е идеята? Добре. минал си през ваксина, според някой теории доживотно трябва да си на ваксина, гарантиран клиент, печалби много. Ама съпротивата става все по ожесточена. Изобщо, нещо се крои но не виждаме отговорите.
55
0
 
7
 
! Отговори
до 50 пъти преди 2 години
Добро утро, как спахте?
54
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне 20 пъти е печалбата! Нали и разни шефчета от ЕС дето ги купуват трябва да си вземат комисионна.
53
4
 
10
 
! Отговори
до 55 преди 2 години
В сащ са направили ваксата задължителна! Ако не искаш вакса, те уволняват.Изводите оставям на 55.
52
7
 
7
 
! Отговори
до 59 преди 2 години
Същото го правеха и комунистите, даже в 10 пъти по-голями раьмери. Държаха хората бедни, а шайката около ЦК имаше безотчетни пари. Бедните работници, не можеха да направят бизнес и да станат поне малко независими, а трябваш2 да лааят пред долни партийни секретари и да се радват на това. И сега ако работиш за някой, не можеш да вземеш добри пари (средно 800 лв хахаха), но ако работиш за себе си, може да изкараш и 8000, че и 80000.
51
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 100 години, Испанският грип е разказал играта на 20м души, без никой да си мръдне пръста. Сега е същото, само дето умрелите са 3м и някои фармацефтични фирми се спешиха и се справиха с вируса, стещу скромна печалбазвучи честно.Както са казали разни мъдри хора - капитализма не е съвършен, но досега, никой не е измислил нещо по-добро!
50
0
 
19
 
! Отговори
Добро утро преди 2 години
Аз пък мислех, че го правят от добро сърце, за здравето на хората. Ха ха....
49
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, бъдете сигурни, че днешният свят е нищо повече от един Ексел. Всеки, който работи в мултинационална компания знае, че просто е един ред в нечия екселска таблица т.е е заменим във всеки момент.Факзер е поредната мултинационална компания, която хвана вълната. Те имат пряк интерес кризата с вируса да продължи малсимално дълго, защото акционерите им ще са мега хепи, купувайки си поредния Ролс Ройс и 150-метрова яхта.
48
2
 
16
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Всички фармацевтични концерни и лаборатории, трябва да станат държавни. Строг контрол.
47
0
 
18
 
! Отговори
Коло Коло преди 2 години
Ъпсуртттт....те мислят за хората и тяхното добруване!Те не мислят за печалбите а за здравето ни!Каква долна статия от платени журналисти искаща, да дескридитира добрите фарма компании.Добре,че го има Шорош(Сорос) ,хелзинският комитет и ЛГБТ -пилари на доброто,да казват винаги истината.
46
1
 
21
 
! Отговори
Абонимен преди 2 години
В допълнение на казаното, само ще спомена. Живея в Щатите, и близо до нас имаше ваксинационен център, с парко места за поне 200 коли. Преди 3-4 месеца имаше по около стотина коли на паркинга, предният медец бяха около 20-30, а в последната седмица нямаше нито една. И знаете ли защо- защото просто затвориха този център. Изводите оставям на Вас.
45
0
 
11
 
! Отговори
A преди 2 години
Стрижииииии!!!
44
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Атанас 44 Е нали до 1 година ваксинираните бяха пътници . Сега 10 години.Утре други учени ще кажат - " до 50 години ще измрат масово ваксинираните". Предполагам разбираш , колко са несериозни подобни твърдения