Как действа лекарството срещу COVID-19?

Д-р Чавдар Ботев: То е съвместимо с ваксините
29 юли 2021 08:40, Александър Попов
26

Европейската комисия сключи договор за доставка на лекарство срещу COVID-19. Как действа то?

"Занимавам се с лечение на това заболяване с реконвалесцентна плазма и всъщност в нея има антитела срещу вируса. Специално срещу спайк протеина има 40 вида вирусонеутрализиращи антитела. Изoлирането на едно такова антитяло е голямо преимущество. В момента има три фирми, които са направили антитела, като това е нещо като резерва на ваксините", каза хематологът д-р Чавдар Ботев в ефира на Bulgaria ON AIR.

В началото на пандемията от САЩ са инвестирали над $10 млрд. за ваксини и моноклонални антитела, като "имаше презумпция, че ваксините може да не свършат работа и евентуално да трябва да разчитаме на такива антитела, с които да се неутрализира вируса в ранен етап".

"Regeneron е направила 2 такива антитела, като доскорошният президент на САЩ Доналд Тръмп се лекуваше именно с такива. Те първо блокират вируса и след това помагат на клетките сами да го неутрализират при следващ път. Тази фирма - GSK, е новият играч на това поле и специфичното е, че антитялото се натрупва в белия дроб", обясни д-р Ботев.

Хематологът е категоричен, че лекарството трябва да се дава максимално рано, като предназначението му е за хора, които са много рискови.

По думите му ефектът от това лечение е, че 75-80% от хората не стигат до хоспитализация и се намалява смъртността наполовина.

"Ллекарството е съвместимо с ваксините и всъщност се дава именно на хората от рискова група, които на са успели да се ваксинират", допълни д-р Ботев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: лекарство срещу COVID-19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20! За старите изпитани ваксини мога и да се съглася че са хубаво нещо, въпреки че в последно време например полио вируса ги има и като вариант на ваксинно придобит. Ама тоя бъркоч дето е за Ковида дори статут на ваксина НЯМА
18
3
 
10
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
И тази фирма е собственост на Бил Гейтс. Няма нищо случайно.
17
2
 
3
 
! Отговори
Off преди 2 години
Рекламното лице на ивермектина се активира. Едно се сигурно - краста няма.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова ваксините са спасението
15
1
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 2 години
Това е вярно също. Затова се прилагат ограничено. Точно тежко и дълго боледуващия генерира нови мутации. И използването на кръвна плазма и синтетични антитела.
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините са най-сигурното, евтино и безопасно средство. Ако вирусът не може да бъде неутрализиран още в началото с антителата, /от ваксина, преболедуване или синтетични/ ще се размножава безпрепятствено, ще засегне всички органи и са даваш лекарства, все тая . Пораженията са вече факт.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са синтетични антитела, за хора с компрометиран имунитет, например на химиотерапия. трябва да се почне още в началото. Антителата неутрализират вируса, или поне намаляват количествата му и по този начин ограничават разпространението . Няма да е широко достъпно и евтино . Нз какъв е този нихилизъм към всичко. Все подозрения, параноя, оплюване.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така както лекарство срещу грип.Не може да те излекува а само облекчава симптомите и накря от много облекчаване организма се затруднява да се прибори с вируса.
11
0
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
А колко струва това "лекарство" защо не го питахте това тоя ненормалник? Комах 500$ май, а народни цени
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Току-що прочетох, че се е "самоубил" лекарят, открил лечението на кромид с кръвна плазма. Лечение, явно ефикасно, но неносещо печалба за фармамафията.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъпчете се с парацетамоли, антибиотици и какви ли не илачи на корем, сега някакво си лекарство ви плаши.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е, че все още не се знае ваксините колко са ефективни. Това ще се разбере във времето. Ваксините са ни голяма надежда, но повече разчитаме на имунната си система. Може би ще се справим с ковид и с ваксини и лекарства, а може да си остане между нас завинаги като спина.
7
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама кой не се е боднал, ще го чипират уж с лекарство? Сямо да попитам ЕС колко пари ще ни вземе за него, щото аз с парацетамол се оправих?
6
1
 
20
 
! Отговори
M.I.C. преди 2 години
Тази фирма GSK не е ли GlaxoSmithKline. Това ме е просто фирма, това е един най-големите фармацевтични гиганти. Малко от статията излиза, че това лекарство е разработено от някаква малка фирмичка/лаборатория.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
твърде скъпо още за обикновения човечец, лекарство само за няколко милиона в света които могат да си го платят. Или да им го платят.
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я вземете по един пищов и се гръмнете!
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво значи не са успели, в Бг ваксини и места за поставяне има в излишък, няма неуспели има непожелали, те с какво са повече богопомазани от ваксинираните, че за тях лекарство с предимство.
2
34
 
11
 
! Отговори
Постепенно преди 2 години
Сега куxите антиваксъри ще придобият допълнителна квалификация антилекарствъри.
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете се малко стига локуми самите производители още не знаят със сигурност как действат ваксините им , а вече затръбиха за лекаството.