Кой има повече антитела след COVID-19 - младите или възрастните?

Учени дадоха отговор на този въпрос
Обновена: 29 юли 2021 13:58 | 29 юли 2021 13:56, Александър Попов
40
Кой има повече антитела след COVID-19 - младите или възрастните?
Снимка: БГНЕС

Експерти установиха, че възрастните хора, страдащи от COVID, развиват повече антитела от младите хора.

"Възрастта е най-силният фактор, влияещ върху концентрацията на IgG антитела в кръвта след коронавирусна инфекция. По-възрастните хора имат по-голямо количество IgG антитела след COVID-19 - във възрастовата група от 60 до 70 години средното количество произведени антитела е два пъти повече, отколкото в категорията от 20 до 30 години, независимо от тежестта на заболяването“, се казва в съобщение на лабораторната служба "Хеликс" въз основа на резултатите от проучване, проведено съвместно с експерти от ВМА „С. М. Киров“.

При това тежестта на заболяването също влияе върху количеството на антителата.

"Тази тенденция е особено забележима във възрастовата група над 50 години: нивото на антитела в тези случаи, като правило, е два пъти по-високо, отколкото в случай на леко протичане на заболяването", отбелязват специалистите на „Хеликс“.

Експертите установяват, че при мъжете и жените нивото на антитела в кръвта се променя по различни начини. Ако при мъжете достига своя връх 45 дни след заразяването и започва да намалява след 60 дни, то при жените концентрацията на IgG антитела постепенно се увеличава до 60 дни и по-нататък нивото им значително се увеличава до 180 дни.

Още по темата
Общо в проучването са участвали 1500 души на възраст от 18 до 69 години, които са имали асимптоматична, лека или тежка коронавирусна инфекция. В рамките на проекта, за периода на наблюдение от август 2020 г. до май 2021 г., е извършен анализ на промените в нивото на антителата в рамките на 180 дни след заболяването.

Симптоми

В рамките на проекта е бил изследван и спектърът и честотата на появата на симптомите на коронавирусна инфекция. Оказва се, че най-често пациентите са изправени пред частична или пълна загуба на обоняние (77%), повишена температура (72%), главоболие (67%). В повече от половината от случаите са наблюдавани мускулни болки, липса или намаляване на вкуса, кашлица и хрема. Изпотяване, възпалено гърло, диария, задух, коремна болка и повръщане са съобщени в по-малко от 50% от случаите.

Като правило, заболяването се проявява преди всичко с повишаване на температурата, на втория или третия ден се появяват възпалено гърло, мускули, коремни болки, главоболие, изпотяване, хрема, диария, а на третия или пети ден - кашлица, задух, намаляване или загуба на вкус и обоняние. От данните от проучването следва, че максималната проява на симптомите е регистрирана на третия ден от заболяването, а от шестия до осмия, с лека и умерена тежест на протичането, симптоматиката намалява./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: антителакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
33
 
! Отговори
ivailo преди 2 години
Тоя вирус показа ясно, колко знаещи са учените, лекарите , фармацефтите, политиците и т.н. Общо взето- пълен смяхх.
14
2
 
8
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
"Няма кауза, която да оправдава убийството на невини". Сега потърсете, кой го е казал, и в какъв контекст. Може да научите нещо ново.
13
6
 
29
 
! Отговори
дабе преди 2 години
Преди година говореха съвсем друго. Преди вирусът беше опасен за възрастни, а младите не го и усещаха. Изведнъж почнаха да ни броят антитела, хормони, полезни и вредни хромозоми, коефициенти на социална послушност и кво ли не. Само и само да им мине номерът и да ползваме недоизмислените продукти на фармагигантите. Учени-недоучени-платени-лъжци.
12
8
 
23
 
! Отговори
Майтапчийси преди 2 години
Младите обаче имат клетъчен имунитет и са по-здрави! Аман от глобалисти
11
5
 
16
 
! Отговори
Тома Бикова преди 2 години
Най-много антитела има в ГЕРБ.
10
3
 
13
 
! Отговори
Професор Пръц преди 2 години
Ми не знам....аз мойте не съм ги броил...
9
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В интерес на истината много хора дето познавам го минахме и имаме добро количество антитела, но нещо на държавата и е неудобно да види тази информация, щото опитните мишки трябва да се дупчат.
8
2
 
13
 
! Отговори
Бойко преди 2 години
Аз имам най-големото АНТИТЕЛО
7
3
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 5, преди 2 години
Ти като дислектик - не можеш да четеш - "не" се поставя на орязването на човешките права и на принуждаването към участие в здравните експерименти с т.нар. "ваксини". Ако нещо ти се привижда в повече - бягай или на офталмолог, или на логопед. Ох, забравих, то от година и половина освен ковид друго няма. Не те знам тогава кой ще ти помогне за твоя случай.
6
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така изброиха всички симптоми на грип. Корона прогони грипа нещо?
5
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не са правени масови изследвания и след като тестовете за антитела са платени и рядко хора се бъркат да си ги правят, как правите изводи? Както правите и останалите си такива, свързани с пландемията - на кило и според каквото ви поръчат. Не остана читав човек, който да ви вярва на "новините","доказателствата"и "статистиката". Сами си го направихте - с неистовата си фашистка кампания по лишаване хората от основни права и насилие за участие в масовия експеримент обърнахте хората срещу себе си
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1Вие вече като децата почнахте - на всяко нещо отговаряте с не и няма.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
неваксинираните.
2
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Агитация, да се ваксинират младите.Синът ми си сложи първа доза в края на март. След няколко дена за пръв път през живота си получи сърцебиене и задух.. Каза, че е дотук с неговата служба в името на обществото.
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой