Проф. Кантарджиев: 25 поставени ваксини означават 1 спасен живот

В 4 области у нас Делта вариантът преобладава, до месец ще е доминиращ
Обновена: 29 юли 2021 09:01 | 29 юли 2021 09:00, Елка Василева
296
Проф. Кантарджиев: 25 поставени ваксини означават 1 спасен живот
Снимка: архив, БГНЕС

„В страната около половината случаи в София-град, Софийска, Пловдивска и Бургаска област са на Делта варианта. В другите области процентът е малко по-нисък. Индийският вариант се различава по своето разпространение доста от британския, защото количеството на вируса в носоглътката е няколкостотин пъти по-голямо. В рамките на месец този щам ще доминира у нас”. Това заяви консултантът по ваксинации на столицата проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

По думите му хората са забравили за вируса и не се говори за ваксинация.

Още по темата

„Провежда се една невидима ваксинационна кампания. Трябва да се обясни на хората спокойно, че трябва да се имунизират, това е най-важното в момента, защото 25 поставени ваксини означават 1 спасен човешки живот. Трябва да се убеждават и родителите, защото децата над 12-годишна възраст също е хубаво да се имунизират. Колкото повече ваксини сложим, толкова по-подготвени ще бъдем“, заяви професорът.

Той коментира и изказването на Кацаров, че грешната стратегия за ваксиниране е отнела живота на 10 000 души.

„Първо, аз не съм член на щаба по ваксинирането, затова ще говоря като независим експерт, лекар и гражданин. Не е достойно лекар да говори така за лекари и точно тази цифра кой му я каза? Защо не 11 000 или 9000? Това създава недоверие и после се чудим защо хората не се ваксинират. Ако 2020 г. пролетта не бяха мерките и имахме по 5000 заразени, знаете ли какво щеше да стане със системата на здравеопазването? Лекарите нямаха маски и ръкавици. Нормалните хора оцениха това, което направихме тогава”, категоричен бе Тодор Кантарджиев.

И добави, че от както д-р Кацаров е министър на здравеопазването, броят на ваксинираните постоянно намалява.

„Първата компания, която предложи готова ваксина, беше AstraZeneca. За съжаление, видяхте какво стана в следващите месеци. Голяма част от нещата бяха пресилени в медиите. Сега г-н Кацаров ще има възможност да дарява и продава ваксини. Мисля, че това трябваше да стане още преди два месеца, вместо да се занимава с други по-несъществени неща”, уточни Кантарджиев.

Специалистът открои и кои са основните симптоми при Делта варианта на COVID-19.

„Най-често заразените имат хрема и болки в гърлото. Ако имате подобни симптоми, останете у дома и си направете бърз тест”, каза още професорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
2
 
! Отговори
То майче... преди 2 години
...е създаден първо вирусът,за да може да се управдае след това ваксината, а не обратното.. защо след като ваксината е толкова надеждна, никой производител не носи отговорност ? Защо, ако ваксината е толкова ефикасна, трябва въпреки това да се носят маски и човек продължава да бъде опасност за околните ? Защо след като ваксината е толкова ефикасна, ще тръбват следващи такива.. и още хиляди други въпроси.. защо никой не говори за жертвите и увредените от нея, а те не са малко ..
229
0
 
0
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
ВАКСИНИРАЙ те СЕ! ВАЖНО е!
228
1
 
5
 
! Отговори
БАН преди 2 години
Бай Шиле, пенсионер алчен - за коя друга ваксина се подписва информирано съгласие бе, наглец?Обикаляш като цветарка общинските дружества в София, рекламирайки ваксините и лъжейки хората колко са вълшебни и безвредни - нещо, което ти самият не знаеш, ама те сам са простички и си пробутвате онова, дето не е искано!Всеки си плаща накрая, нали знаеш :)
227
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може такива явни лъжи да приказва мустака?! В най-добрия случай числото е 500, а не 25. Казвам най-добрия защото зависи как се смята. По мои сметки от 18,000 ваксинирани се спасява един живот.
226
1
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Лъже този пенсионер.
225
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комрнтар 210 е прайслес. Смях се с глас.
224
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"По думите му хората са забравили за вируса и не се говори за ваксинация." И ти затова си се нагърбил с "благородната" задача да ни припомняш непрекъснато ,обикаляйки медиите като цветарка !Нещо да кажеш за другите болести ,от които толкова народ си замина ,поради неглижирането им за сметка на ковида ?
223
11
 
2
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Реално починалите от вируса са близо три пъти повече от официално регистрираните, т.е. осем ваксинирани е един спасен живот.
222
11
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Досега в България има 398388 излекувани и 18205 починали по официални данни. На 1 починал се падат 21,88 излекувани, т е. 22 ваксинирани е един спасен живот.
221
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
скоро много антиваксъри ще измрат от ковид.
220
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При хората над 90 години умира един на всеки трима заразени според статистиката на починалите досега. Трима от тях с ваксина е един спасен живот.
219
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продавачът на краставици ни обяснява колко са полезни краставиците
218
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки 25-ти ли умира от ковид, бе мустак??
217
17
 
3
 
! Отговори
Антиваксъри=мафия преди 2 години
Ковидът малко по малко ще поизчисти плявата, тоест антиваксърите. Това е задължителен естествен отбор. По-тъпите, истеричните и злобните не оцеляват, не и в дългосрочен план. След някоя и друга година, ще има само ваксинирани, а другото ще е разчистено. Което е добре за повдигане на средния АйКю на държавите, както и за планетата като цяло
216
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно, значи от 25 ваксинирани 1 успява да се спаси.
215
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НОИ призовава - ваксинирайте се, не насмогваме на всичките тия помощи и пенсии!
214
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е това вече е прекалено! Откъде накъде ще ми праскат цели 25 см ваксини!
213
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изчерпаха се.Най- добре е да дойдат извънземните. С астероид.
212
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
25?!...Ако са окаже,че требе да са 26,тоя ше бъде ли подведен под отговорност за заблуда на населенеето?..А где аритметика?..
211
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е па нали само по две дози бяха достатъчни бе ? Кога ги напрвиха 25 ?