Учен: Антителата не спират Делта варианта, неизбежна е нова вълна

Очакването е коронавирусът да става все по-опасен
29 юли 2021 21:20, Елка Василева
199
Учен: Антителата не спират Делта варианта, неизбежна е нова вълна
Снимка: архив, БГНЕС

Няма индикации за отслабването на вируса SARS-CoV-2, за 18 месеца той мутира от оригиналния ухански до индийския щам, който е от 3 до 4 пъти по-заразен. Логичното очакване е той да продължи да става все по-опасен.

Това заяви молекулярният и еволюционен биолог от департамента по генетика в университета в Станфорд Георги Маринов пред bTV.

Още по темата

Според него Делта мутацията на вируса се размножава с такива темпове, че антителата не са възможни да я спрат, което прави новата вълна неизбежна в световен мащаб, не само при ниските ваксинационни нива в България.

Маринов добави, че дори и да ваксинираме 100% от населението, няма да спрем трансмисията на индийския щам със сегашните ваксини.

Биологът обясни още, че колективният имунитет е постижим, но само временно, тъй като нивата на антитела спадат.

"В Израел наблюдаваме, че отново има растеж на случаите, което означава, че ефективността на ваксината там клони към нула. Тя все още се държи добре спрямо тежко заболяване, но се оказва, че след около 6 месеца ефективността ѝ започва да избледнява и след определен период от време трябва да бъде поставена нова доза. Задължително е това да се случи с хората, които са ваксинирани в края на миналата и началото на тази година, но аз не виждам нещо такова да се прави, поне у нас", каза биологът.

Според учения вероятността вирусът да е изтекъл от лаборатория е "60 на 40 процента", като вероятно обаче не е направено умишлено, а по-скоро става въпрос за "гаф".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тепърва това 60% ще пълзи нагоре, докато стане 100%.
118
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сезонният грип също убива хора. Време е да го пишат сезонен и да свикваме да живеем с него. Цял живот ли ще ни разиграват на отвори- затвори
117
13
 
28
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 2 години
Дядо ми Иван От Харманли....Т.е на Майка ми Дадо И Иван Е роден около Одрин 1886. Човекът е починал на 98г. 1984.Все лежал на Една плоча до Реката лятото и се напичал там.И пиел На Мастика с Мента.Та- Пита се в Задачата:Бил ли е Ваксиниран със: Бцж, коклюш..Рахит.тетанус..и.всички детски ваксини...Или е Бил само със Файзер и МодернА...
116
2
 
7
 
! Отговори
Б. преди 2 години
Значи трябва нещо по-силно от ваксина.Учените, освен да правят прогнози, да дават и умни решения.
115
7
 
15
 
! Отговори
Ачката преди 2 години
Еййй значи това българинът голям неверник ще излезе да знаете.Миналата година към края на пандемията учените от неизвестният университет/институт като ви казаха че появата на нов щам е неизбежно задължителна,вие не повярвахте.Викахте" ,,от къде нов щам?" Е появи се нов щам.Така ли е? Сега ,,учените'' ви казват че ще последва НЕИЗБЕЖНА нова вълна,вие пак не вярвате на ,,учените'' Не разбрахте ли вече,че щом ,,учените '' кажат нещо,то трябва НЕИЗБЕЖНО да се случи,иначе око не,те остават без работа
114
24
 
9
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
Ситуацията с Този вирус никак не е Розова,нее е детска играчка Този вирус е опасен.50% от антиваксарите и 50% от вярващи в международнм заговори ще си изменят вижданията следващата година по това време..
113
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очакването е да ни поробят тотално..Делта вълна на мозъка- дълбок сън..Следват вълните алфа- бета гама..чрез плавен преход
112
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А брюкселската пропаганда продължава да промива....
111
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 135Да не мислиш че сега учен е учен наистина...хахаха. Каквото са ги научили това плямпат, нема нищо научно в това :)) Все пак ги разбирам, вадят си хляба, требва да обслужват интереси :)
110
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бразилец един Делта-Мелта, те хората си умират от обичайните болести и причини, психологията е голема работа, само не очаквах да го приложат на световно ниво :)))
109
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Справих се с единия, ще се справя и с другия. Тия платени докторя от станфооорт хич не им вярвам
108
2
 
34
 
! Отговори
хммм преди 2 години
Никой не можеше да спре грипа. Той идваше по план всяка година и лекарите знаеха предварително какви антибиотици да изписват. Минаваше през всички и мнозина си отидоха. А сега го няма. Странно. А беше неизбежен... Сега ковид има неговите симптоми. Странно.
107
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обработват ни преди следващия планиран локдаун..
106
1
 
33
 
! Отговори
бразилец един преди 2 години
Кажете нещо за Бразилския щам, там върлува от Февруари с едни сащи темпове и статистиката почти няма промяна .... ами Индонезийския щам и там нещата от дълго време са на едни и същи нива ..... питам за един ПРЕАТЕЛ! Вирус, че има - има, че трябва да се пази човек по един или друг начин - трябва, че има сешна нуджа от лекарство или ваксина - има, но да се става абонат за ваксини - е това не бива. Една доза, втора, после едни направиха "ЪПДЕЙТ" специялно за индийския ..... еми мирише на гнило,...
105
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 116За какво ти пука кой ще се ваксинира ***, нали е все тая, пандемия е (измислена) не е епидемия :)) Аз досега да съм умрял 100 пъти, ако беше наистина сериозно :)) Все едно да плашиш с настинка, дори про стите хора вече не се вързват на промивката :))
104
11
 
4
 
! Отговори
До 116 преди 2 години
Ами вижте ги тези данни дето ме карате да ги гледам! Навсякъде където има много ваксинирани смъртността е малка, а където ваксинираните са малко, смъртността е голяма и темпа на увеличение на броя на новите случаи и на починалите е по-голям. Разбира се трябва и да има поредна вълна на епидемията горе-долу по едно и също време, за да сравнявате.
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май не разбирате, че има огромна разлика според броя на населението, когато се дават примери "доказващи" нещо Ами щом искате пример, вместо Индия ще ви дам пример с държава с малко население и пак смятайте на човек от населението, например остров Ман за последните две седмици.
102
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами цъкнете на Индия и вижте как се разви там последната вълна на епидемията започнала в края на февруари и все още затихваща - новите случаи, починалите и темповете на развитие. Това си е доказателство, че индийския щам е по-опасен. Толкова ли не го виждате?!
101
5
 
33
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Ако Гейтс и Сорос бъдат елиминирани по някакъв начин,Пандемията ще изчезне до няколко месеца.
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 107: Даже не знаеш молитвата "Отче наш" ... Млъкни!!!