Д-р Миндов: Всички сме в експеримент - и ваксинирани, и неваксинирани

Няма указания и това ще е проблем при очакваната нова вълна, посочи той
30 юли 2021 10:45, Красимир Ангелов
164

Процентът на положителните проби за Ковид-19 вече е над 1%. Ваксинираните у нас с приключила имунизация са близо 1 милион. Готови ли са болниците да посрещнат четвърта Ковид вълна и пред какви трудности са изправени лечебните заведения у нас?

Бургас е в жълта зона. Към вчерашна дата са 43 на 100 000 души, за 14 дни заболеваемост, но хубавото е, че няма такова голямо натоварване към лечебните заведения. Причината за високия брой не са само туристите, може би е Делта вариантът. Имаме известен процент, в който се крие Делта вариантът, заяви в ефира на "България сутрин" директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Още по темата
Той посочи, че вече подготвят допълнителни Ковид легла.

"В изпълнение на Плана на министерството в цялата страна бяха проведени щабове и се предприеха първите стъпки по фаза 1 - разкриване на допълнителни легла за Ковид отделения. В Бургас те са 70", допълни д-р Паздеров. Според него мерките не се спазват, а ваксинираните в Бургас са около 28% с първа доза, а близо 58 000 лица са изцяло ваксинирани.

Д-р Георги Миндов пък алармира, че няма указания и това би представлявало проблем при очакваната съвсем скоро нова вълна.

"Личните лекари, относно предпазни средства, "зелени коридори", дезинфектанти и след три вълни няма как да не сме готови. Но на институционално ниво - при очаквано двойно по-голямо натоварване, ние нямаме указания и ясни критерии. Трябва да имаме ясни и точни критерии кога и с какво ги лекуваме, и кога трябва да постъпят в болнично заведение, за да не се натоварва системата. Не трябва да я претоварим, ще увиснем, ще обикалят пак линейки, всички лечебни заведения пълни и хората умират", категоричен бе председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

"Аз съм ваксиниран и имам най-много ваксинирани в своята практика. Оказва се, че е биопродукт, който е разрешен под условие във фаза 3, не е минал изпитателен срок, така че ако имаме протокол и препарат за лечение, не трябва изобщо да ги използваме. 2024 г. ще получат разрешение. За мен самите фирми трябва да си ги изтеглят. Всички сме в експеримент в момента -  и ваксинирани и неваксинирани", подчерта общопрактикуващият лекар пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира новото лекарство срещу Ковид-19, което Европейската комисия вече поръча.

"В Италия текат протести, именно поради тази причина - вярват, че има лекарства, които действат. Това лекарство обаче - не се знае цената и как ще бъде прилагано. Това означава много добра организация и това ние трябва да го създадем. Имаме добра комуникация с министерството, но всичко е на по-високо ниво - на международно", каза медикът.

И обясни, че по-генномодифициран ще е този, който ще се разболее, а не този, който е ваксиниран.

В София също започва подготовката по изпълнения на Плана за действие при нова Ковид вълна.

"Започва организация и се надяваме да не се случи тежкото положение, да се препълнят отделенията и трябва да се съобщават само хората в интензивните легла. Има и положителни безсимптомни, те не са показател", посочи д-р Миндов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
6
 
! Отговори
до Чоко преди 2 години
Твърде оптимистична прогноза. Дори вариантите да се изчерпат с гръцката азбука. Друг вариант от предходните ще стане доминиращ, и вариантите на ваксините ще почнат да се повтарят.
75
1
 
25
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Докато изредим цялата гръцка азбука от щамове ще трябва да се ваксинираме непрекъснато. За тези не започвали от рано ваксинирането ще има ускорени фази. Като се започне с ваксина за оригиналния щам, въпреки, че той отдавна изчезна но пък за него има милиярди ваксини. Мине се през английския за който тепърва се произвеждат ваксини и се стигне до индийския за който още не е започнало проечване. Докато започне ще се появи бразилски, марсиански и някакъв друг щам.
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми щом Кейт Бекинсвейл вече се бие с ток за да си укроти "гнева", значи мъже не останаха на планетата.....хахахаха :))
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до БауТака е но ако не е подписал все нещо ще спечели.а с подпис Нафффинг
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Царят е гол!
71
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кога обяснявам, че продуктите са още във фаза 3, те само казаха, че съм антиваксър и не отвориха да прочетат. Ваксинаторите са царе на потулването на информация. Факт!
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
едни трупат милиарди от ваксини а други им помагат като егитират за ваксиниране
69
4
 
8
 
! Отговори
до Бау преди 2 години
Хубаво, консултирал си се с юрист, явно обичаш някой да ти дава гаранции. А, той гарантира ли ти, че ще спечели евентуално дело. Има все пак разлика да заведеш и да спечлиш дело. Адвоката гарантирано печели от заведени дела, докато спечеленото дело не е гарантирано. Колко време и средства можеш да си позволиш за едно дело срещу капитал от над 40 млдр. долара.
68
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да умувате, плана рязко се променя. Не без известните милиардери на цял свят, тях трябва да попитаме, кога ще се отървем от вируса? Отговора им навярно, ще е"НИКОГА"...Всеки да решава за себе си, относно ваксини и лекарства, но скоро навярно ще са задължителни.
67
3
 
3
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До до Бау Никой не те задължава ... Задължиха само определени професии. Успокой се :D
66
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ушите ми ,не са закачалка за маски,ша ва е.... в учените
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БayПо принцип всека ваксинка за Ковид е безопасна, бият ти витаминчета и челяка излиза див и щастлив че е имунизиран, до следващата "Делта мутация" разбира се :)) Това че била безплатна е химера, нали се харчат държавни пари за медийното чудо :)) Както виждаш, на никой не му пука, дори на старите, щото пропагандата си личи отдалече :) Надяват се да станем както във филмът Идиокрация, ама требва да минат още 10 годинки, гледам че има наченки :))
64
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бay А бе човек, я помисли реално и логично над нещата. Карат те да подпишеш декларация че производителя не носи отговорност за това че използваш техен продукт. Веднага трябва да ти светне червена лампичка че нещо значи не е както трябва с този продукт. Все едно в месарницата да те карат да подписваш че ако се натровиш от тяхно месо и те не носят отговорност. А ако се случи, доказваш че месото което си ял и си се натровил е тяхно и ги съдиш. Ваксините - няма друго подобно нещо, и са осъдени.
63
3
 
9
 
! Отговори
Vako преди 2 години
Ако нещатат клонят към фашизъм и трерор ще има партизани и Революционери.Така винаги е било в този свят.
62
2
 
10
 
! Отговори
до Бау преди 2 години
Сега казваш, че все пак има риск. Добре де, не искам да поема този риск. И защо е тази истерия и патос, след като се предпазва само ваксинирания. А нежелаещите ваксини са обикновено здрави и млади хора, които много рядко попадат в болница, може би по-малко от 1%. Какво да говорим за летален изход.
61
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера по каква причина не се направи масово тестване и установяване, кой е преболедувал ? Защото математиците говореха с приблизителни, предполагаеми цифри. Отново според тях доста са се срещнали с вируса и ваксинираните, се доближихме до колективен имунитет. Сега отново несъответствие.Вече си мисля, че не аз съм най-умния човек на света и се сещам за масово тестване, а просто по някаква причина не се прави....
60
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бay Никой ме можеш да осъдиш след подписване на информирано съгласие!
59
3
 
4
 
! Отговори
'Не човек а жел преди 2 години
просъскал агент антисемист.Тихо болния казал:Ваксинист!
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПрограмистАми няма как да стане.
57
0
 
17
 
! Отговори
малко факти преди 2 години
"Оказва се, че е биопродукт, който е разрешен под условие във фаза 3, не е минал изпитателен срок, така че ако имаме протокол и препарат за лечение, не трябва изобщо да ги използваме. 2024 г. ще получат разрешение" Толкоз относно "конспирациите".