Д-р Миндов: Всички сме в експеримент - и ваксинирани, и неваксинирани

Няма указания и това ще е проблем при очакваната нова вълна, посочи той
30 юли 2021 10:45, Красимир Ангелов
164

Процентът на положителните проби за Ковид-19 вече е над 1%. Ваксинираните у нас с приключила имунизация са близо 1 милион. Готови ли са болниците да посрещнат четвърта Ковид вълна и пред какви трудности са изправени лечебните заведения у нас?

Бургас е в жълта зона. Към вчерашна дата са 43 на 100 000 души, за 14 дни заболеваемост, но хубавото е, че няма такова голямо натоварване към лечебните заведения. Причината за високия брой не са само туристите, може би е Делта вариантът. Имаме известен процент, в който се крие Делта вариантът, заяви в ефира на "България сутрин" директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Още по темата
Той посочи, че вече подготвят допълнителни Ковид легла.

"В изпълнение на Плана на министерството в цялата страна бяха проведени щабове и се предприеха първите стъпки по фаза 1 - разкриване на допълнителни легла за Ковид отделения. В Бургас те са 70", допълни д-р Паздеров. Според него мерките не се спазват, а ваксинираните в Бургас са около 28% с първа доза, а близо 58 000 лица са изцяло ваксинирани.

Д-р Георги Миндов пък алармира, че няма указания и това би представлявало проблем при очакваната съвсем скоро нова вълна.

"Личните лекари, относно предпазни средства, "зелени коридори", дезинфектанти и след три вълни няма как да не сме готови. Но на институционално ниво - при очаквано двойно по-голямо натоварване, ние нямаме указания и ясни критерии. Трябва да имаме ясни и точни критерии кога и с какво ги лекуваме, и кога трябва да постъпят в болнично заведение, за да не се натоварва системата. Не трябва да я претоварим, ще увиснем, ще обикалят пак линейки, всички лечебни заведения пълни и хората умират", категоричен бе председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

"Аз съм ваксиниран и имам най-много ваксинирани в своята практика. Оказва се, че е биопродукт, който е разрешен под условие във фаза 3, не е минал изпитателен срок, така че ако имаме протокол и препарат за лечение, не трябва изобщо да ги използваме. 2024 г. ще получат разрешение. За мен самите фирми трябва да си ги изтеглят. Всички сме в експеримент в момента -  и ваксинирани и неваксинирани", подчерта общопрактикуващият лекар пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира новото лекарство срещу Ковид-19, което Европейската комисия вече поръча.

"В Италия текат протести, именно поради тази причина - вярват, че има лекарства, които действат. Това лекарство обаче - не се знае цената и как ще бъде прилагано. Това означава много добра организация и това ние трябва да го създадем. Имаме добра комуникация с министерството, но всичко е на по-високо ниво - на международно", каза медикът.

И обясни, че по-генномодифициран ще е този, който ще се разболее, а не този, който е ваксиниран.

В София също започва подготовката по изпълнения на Плана за действие при нова Ковид вълна.

"Започва организация и се надяваме да не се случи тежкото положение, да се препълнят отделенията и трябва да се съобщават само хората в интензивните легла. Има и положителни безсимптомни, те не са показател", посочи д-р Миндов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист Колега явно нямаш много работа след като цял ден ръсиш глупости в коментарите под статиите. Лошата новина за теб е че много от нас си купиха къщи на село и няма да се бодем за опити.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хванахме ковид-а всички у дома и джипито каза отиди Бойко Борисов да та ликува. Не знах до тогава, че Бойко Борисов е лекар.
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хапчетата са следващата фаза на експеримента
53
13
 
1
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До до Бау никой никога не е казал, че е 100% безопасен.... Има РЕДКИ странични ефекти. Има и измамници, който биха съдили за всичко с надеждата, че ще вземат милиони. Докажи, че имаш рак от ваксината и ти гарантирам, че можеш да ги съдиш. Питай адвокат. Аз питах ...
52
2
 
13
 
! Отговори
чухте ли? преди 2 години
"Оказва се, че е биопродукт, който е разрешен под условие във фаза 3, не е минал изпитателен срок, така че ако имаме протокол и препарат за лечение, не трябва изобщо да ги използваме. 2024 г. ще получат разрешение"
51
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До БayНе си.......Сигурна съм съм.
50
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До човек! Тя не беше скрита тази информация, затова се подписваше информирано съгласие. Този продукт нямат право да го прилагат ако сме в нормална ситуация. Затова удължават извънредното положение , за да продължат с експериментите.
49
2
 
11
 
! Отговори
до Бау преди 2 години
Разгледах няколко договора за продажба на ваксини. Никъде в раздела им за обезщетения няма клауза, че ще се поемат от производителя. В най-добрия случай осигуряват правна защита на купувача. Ако това, което казваш беше вярно, не трябваше ли, декларацията да не фигурира въобще. И евентуални щети да се покриват от продавача/произдодителя за гарантирано безопасния продукт.
48
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БayТова е биопродукт а не ваксина, човека в прав текст го казва, но ти си знаеш твоето. И не са одобрени за милиарди хора. Тези неща не са одобрени, те са разрешени за употреба. Правиш ли разлика между ОДОБРЕНО и РАЗРЕШЕНО???
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
япония и българия са с най малко ваксинирани и нежелаещи да си слагат подобни инжекции, япония технологично е много напред в бъдещето, и мисля, че те знаят защо не трябва да се ваксинират, докато българина си има акъл без технологично да сме в бъдещето и за тва не си слага експеримента за страхливците които се подават
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПрограмистПросто се дразниш с мнението на хората ти тук.Ами няма да се ваксинират много хора няма и нищо да им стане.Времето ще покаже .
45
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление бил гейтс /нарочно с малки букви/ намери ключа за бараката/как да намали населението на планетата масово/.
44
10
 
0
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До Истината аз съм я чел ама подозирам, че ти не си :D
43
2
 
4
 
! Отговори
до 41 преди 2 години
Най-важният ресурс на една страна са хората с тяхния манталитет, култура и начин на мислене. каквито са хората, такава е държавата. Какви ресурси има Люксембург например, или колониално мианало, че е страната с най-голям БВП на глава? Разбира се могат да се дадат безброй много преимери.
42
3
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До БayПрочети листовката първо не говори на изуст въз основа на егото си.
41
2
 
12
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Абе някой от тези който си е сложил ваксина чел ли е листовката или е бързал от страх?Пише ясно там ,че е експериментален продукт и ще бъде ваксина 2023 година.Написали са го .А вие с охота сте подписали дори.Който не вярва ако може да чете да прочете.
40
18
 
5
 
! Отговори
Бay преди 2 години
разберете най-после, ваксината НЕ Е ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА. Няма ваксина, която да е имала странични ефекти след години. Не съществува такава. Технологията за тези ваксини се е тествана поне 10 години. Променено е малко за този вирус. Страничните ефекти се появяват след МЕСЕЦИ. Вече ги знаем какви са. Това е ваксина, а тя работи по строго определен начин все пак. Ако очаквате да ви паднат ушите след 5 години, просто няма как да стане .... За това си позволиха да ги одобрят за милиарди хора.
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 43 Може би като се сложат две ще последва и 3 и 4, 65, 6 доза и така до незнайно къде, а Гейтс и други компании ще се нагушат с трилиони $?
38
1
 
15
 
! Отговори
До човек преди 2 години
Скриха я приятелю, както ти сам се сещаш,защото са продажници и биха продали и майките си за 30 сребърника.Ако живеехме в нормална държава, въпросните лица щяха да са в затвора.
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 26В България, умишлено се поддържа нисък стандарт. Защото ако вземаш колко Ханс, колкото Дидие, колкото Роберто - ти ще седиш тук и ще работиш тук. А на тях - няма да има кой да им работи. И отиваш в Германия, изкарваш два пъти повече отколкото тук, но пак взимаш 2 пъти по-малко отколкото взема Ханс. И Ханс кара трактора а ти ходиш пеша след него. Най-гадната работа ти се дава, ама нали ти взимаш 10 евро на час си мълчиш. Ханс взима 25 евро на час. Сега разбираш ли защо сме най-бедни?