Проф. Александрова: Дори най-обикновените маски дават защита

Очевидно е, че вирусът ще остане с нас, смята вирусологът
Обновена: 30 юли 2021 09:45 | 30 юли 2021 09:45, Елка Василева
82
Проф. Александрова: Дори най-обикновените маски дават защита
Кадър: БНТ

Дори най-обикновените маски дават защита срещу коронавируса, макар и не 100-процентова, без значение за кой вариант. Между 30 и 70 процента е защитата, важно е и да се сменят маските. Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред БНТ.

Още по темата

"Ваксинацията е посоката, в нашата страна процентът на ваксинираните е доста нисък. Очевидно е, че вирусът ще остане с нас. Трябва да има официална препоръка от здравните власти за трета доза", допълни проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ уязвимите групи трябва да бъдат внимателно следени.

"Ваксините ни предпазват от тежко боледуване. Ако има човек с тежък имунен дефицит, няма да реагира с имунен отговор, но тези случаи са редки. Клетките на паметта остават", каза още проф. Радостина Александрова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно на огромна част от населението не е ясно какво точно е ваксина !!!Ваксината не ви предпазва от заразяване а от тежкото преболедуване дами и господа. !?!?Ако не ви е известно това значи е време да се върнете в училище и да минете пак учебниците по биология .На същите *** не им е ясно и за какво служи маската
39
12
 
2
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
До Анонимен 42: Това е типичният начин на мислене на българите. После се чудете защо сме на това дередже!
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааайде пак за ваксинациите - хората вече трета доза си слагат и пак се разболяват, тия не спряха да лалат как само с ваксини ще се оправим. Като ги гледам - бая са се оправили с ваксините. Седят си в локдауни и треперят на вълните, разни хора с по две дози гътнали от кобито, други гътнали от самата ваксина. Манджа с грозде.
37
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37 Случайно съм го чувал това твърдение. Но го подлагам на съмнение, макар да не съм антиваксър с "критично мислене". Британският вариант се е появил преди ваксините, индийският - на фона на много ниска ваксинация на населението. Освен това специално за тази епидемия не са ни информирали една година предварително, че да можем да направим ваксини и да се ваксинираме предварително. Повтаряте заучени твърдения, без да разбирате, на какво се основават, "критично мислещите".
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен21! ..Дали си ваксиниран или не плана е поне до юни 2022 да си играят на плаНдемия. Ходи се боди и недей плю хората с малко здрав разум.
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божке, нормалните хора се изтрепват да работят за жълти стотинки, а лудите взимат купища пари от данъци, за да произвеждат от сутринта глупости на килограм
34
1
 
11
 
! Отговори
Аз преди 2 години
До Муахаха : Евала за сравнението!
33
3
 
27
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Пичове, маските се налагат принудително , с цел приучване на плебса към подчинение. Същото е и с ваксините - милиардите са им бонус за усилията !
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До34.Ама точно, отидох дори по далеч и от теб. Предполагам, че индийската ваксина е родоначалник на индийският щам. Тя е от естествен тип с класическа технология и с умъртвен вирус. Ама преди да бъде умъртвен, този вирус трябва да бъде развъден. А при развъждането му вирусът мутира. Какво като се развъжда върху имобилизирани клетъчни култури. Той пак мутира. Като изпуснеш в паниката на епидемията и недоубити вируси с ваксината и си готов за щама.
31
2
 
22
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
с Маска може да се Пазиш от Вирус, колкото с Телена Ограда може да се пазиш от Комари!
30
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 А случайно да знаеш,че точно ваксинацията по време на епидемия причинява мутацията на вируса?Ваксинация се прави преди епидемия.Защо не ваксинират против грип през цялата зима?Ама то главата служи и за мислене,не само за чешене.
29
2
 
18
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Скрий се и бракувайте ваксините!
28
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маските трябвало да се сменят. А кой ще ги плаща? Аз ли, кокошко смотана? Ама здравето е най-ценното нещо ще ми кажеш! Аз коя си ти бе,че ще ми натрапваш ценности, кокошко смотана? Богоспуснала се "благородна" фея на Държавата Бог. Какво си въобразяваш бе, професоре, че съм длъжен да живея насила, за да издържам с данъците си такива бюджетни държавни хрантутници като теб ли?
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде се навъдиха толкова про да жни професори шарла та ни ?
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20 Абе пич,ти чапла виждал ли си?Грациозно създание.Защо го обиждаш.Тук имаме хипопотам.
25
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако има човек с тежък имунен дефицит, няма да реагира с имунен отговор, но тези случаи са редки.", смята се, че са между 3 и 5% от населението няма да реагира, към която и да е ваксина. В България са към 30000 и никой не ги знае кои са, в световен мащаб са милиони. Не е много рядко. Маската ако беше това чудо на чудесата, защо не сме се сетили преди 50г да ги сложим и няма да има грип, настинка, направо всучки вируса са щяли да изчезнат. Колко глупави сме били. Една маска и готово.
24
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Това е Перфектната Пука ни, разбира се. Първо, не всички са егоисти като теб. Има хора, които не се ваксинират по медицински причини. Има и такива, които се притесняват, но не тръбят наляво и надясно, че ваксините са вредни. Те не са виновни и няма за какво да ги заразявате. Освен това, лично аз егоистично искам цялото това нещо да приключи, а без ваксинация няма да стане. Колкото по-дълго продължава тази агония, толкова повече мутации ще възникнат, включително и по-смъртоносни.
23
0
 
37
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
ако Маските Работят, ако ЛокДауните Работят, ако Социалната Дистанция Работи, ако Ваксините Работят, защо още сме в Извънредна Пандемична Обстановка и за 18 месеца промяна няма?! Колко години им трябва на Маските за да почнат да работят, аз ако не работя не 18 месеца, а 18 часа и ще ме уволнят като не ставаш за работата!!
22
1
 
24
 
! Отговори
Тука има, тука нема преди 2 години
Що тъй преди "епохата на коронавируса" в Щатско имаше изследвания за условията на работа при стоматолозите и хирурзите, според чиито резултати маските са почти безполезни като защитно средство. А един известен руски вирусолог на въпроса какво може да защити отговори "Скафандър за биологична защита, всичко останало е залъгалка." А нашите научни чиновници си дърдорят каквото са свикнали, за да угодят на "дневния ред".
21
3
 
35
 
! Отговори
х преди 2 години
До кога ще гледаме тази свинчуга?