BLM, ЛГБТ-шествията, Antifa измитат традиционната цивилизация

"Взгляд": Русия е последната Европа
Обновена: 1 авг 2021 20:37 | 1 авг 2021 20:30, Александър Попов
306
BLM, ЛГБТ-шествията, Antifa измитат традиционната цивилизация
Снимка: БГНЕС

Историята за смъртта на Римската империя днес се припомня все по-често. Което е разбираемо: времето на упадъка на Рим има твърде много общо с днешния и все по-очевиден приближаващ се упадък на Европа.

Същата липса на духовно ядро, същото господство на източните култове, магьосници и чародеи, същият приток на варвари, наводняване на улиците на европейските столици и превръщането им в сметища, същият разпад на морала, семействата и традициите, същата демографска криза. Нека си припомним, че упадъкът на Рим не на последно място се дължи на факта, че просто нямаше кой да попълни легионите му - движещата сила на римската цивилизация, пише руският публицист Владимир Можегов на страниците на вестник "Взгляд", цитиран от "Фокус".

Днес нещата са още по-пагубни. Белите народи - основата на световната цивилизация - напълно са спрели да раждат. Всички миграционни бариери са премахнати. Социолозите уверено прогнозират, че до 2040 г. САЩ вече няма да бъдат предимно бяла страна. Малко по-късно същото ще се случи с Германия, Франция и Европа като цяло.

Ако има глобални различия с кризата в Рим, то те, уви, не са в полза на сегашната цивилизация.

През IV век умореният Рим е претъпкан от млади германски племена, пълни с младежка страстна сила. Именно те, след като са били покръстени, са съставили гръбнака на средновековната цивилизация на Запада. Днес? Кой трябва да обнови цивилизацията? Древните араби-мюсюлмани или още по-древните китайци?

Ето защо „драмата на историята е изиграна“, отбелязва историкът Сергей Соловьов преди повече от сто години, като уточнява, че "нейният епилог може, както в драмите на Ибсен, да се проточи за още пет действия". Синът на историка, Владимир Соловьов, пя за есхатологичния „панмонголизъм“, пълзящ по света като сянка: „Панмонголизъм, макар името да е диво, но ми харесва на ухото ...“. И тези редове на Соловьов като епиграф към пророческите му „скити“ са поставени от Блок. И изглежда обаче, че не е далеч времето, когато улиците на европейските градове ще бъдат изпълнени с дива орда от варвари.

Да, всъщност всичко това вече се случва: бунтовете на BLM, Antifa, ЛГБТ-шествията измитат традиционната цивилизация и култура не по -лошо от ордите „хуни“. И от дълбините на Азия очите на древните китайци безстрастно гледат как пясъците на Азия обхващат Европа: такова е лицето на нашия свят, или по -скоро лицето на неговия неизбежен край. Краят на историята обаче е нещо трудно за разбиране и предвиждане. През 1990 г. всички, следвайки Фукуяма, изглежда казваха - да, краят; тридесет години по -късно те започнаха да разбират, че краят е близо, но не толкова еуфоричен. И какво ще се окаже след още трийсет? Вярно ли е, че изобщо не са останали млади хора?

А руснаците? Да, да, разбира се, те не са по-млади от германците-готи. Те създадоха своята държавност и пишеха първите си големи книги едновременно с младата християнска Европа. Но след това „желязната завеса“ на татарското нашествие падна и Русия наистина се върна в Европа само пет века по -късно, с тропота на брадви в корабостроителниците на Адмиралтейството на Петър Велики. Те се върнаха в Европа вече дълбоко болна, вече трескаво ограничавайки своя християнски проект, вече безнадеждно заразена с вируса на демокрациите и революциите. И руските войски от 1812 г. небрежно пренесоха европейската инфекция на ботушите си вкъщи. Но въпреки това, все пак ... Фактът, че младите и диви (по европейските стандарти) славянски народи вероятно ще успеят да обновят Европа, Хегел вече предпазливо намекна. Шпенглер (бащата на "Запада на Европа") говори за това публично (прочетете неговия "прусизъм и социализъм").

Да, и през цялото това време Русия не се отнасяше към Европа с безусловен ентусиазъм. Да, имаше тясна, но много шумна прослойка от полуобразована полуинтелигенция, с гласа на еднакво проницателни брошури, призоваващи: „така че и ние като в Европа“ (тази прослойка съществува и днес). Но истинската руска духовна аристокрация, в лицето на Пушкин или Чаадаев, гледаше на нещата по съвсем различен начин. Тя погледна към Европа донякъде отстрани и донякъде надменно, считайки себе си за пълноправна да съди за всичкото си добро и зло, и да съди по най -високата мярка ... „Ние сме истински европейски съдебен закон“, каза Пушкин.

Чаадаев, от друга страна, мечтаеше за бъдеща Русия и нейната мисия: да събуди стара Европа, да я очисти и да я спаси от революционен разпад. Творбите на Гогол и Достоевски са пълни със същия патос. Последното, говорейки за „скъпите за нас камъни на Европа“, означаваше едно: време е да спасим Европа от вулгарната й „демокрация“ и варварската „революция“, тоест тоталното унищожаване на духовността и културата. И самата Европа усети този руски поглед, четейки го от произведенията на Гогол и Достоевски. Точно затова младият Томас Ман нарече руската литература „свята“. Валтер Шубарт изпя истинска ода за Русия, с похвали, може би прекалено ласкави за ушите им, но понякога необходима - за да премахне мъглата на самокритиката.

Накратко, идеята за освобождаване на Европа винаги е била един от централните кодове на руската култура. И може би е време да го помни? В началото на 2020 г., до голяма степен определяща година,“Изборският клуб“, руският добре познат консервативен мозъчен тръст, ръководен от писателя Александър Проханов, пусна произведение със самообяснителното заглавие „Руски ковчег“, в което предложи определящи формули на нова руска идеология.

Тези формули обаче са много прости и разбираеми под името: „цивилизацията на потопа“, в която се е превърнал съвременният Запад и която унищожава цялата европейска култура и самия човек (превръщайки го в трансхуманистично „нещо“), това е необходимо да се противопостави на "цивилизацията на ковчега", която ще запази християнската европейска традиция. И не само тя, но като цяло всички традиционни култури, които са запазили концепцията за свещеното, за вечното, за смисъла на човешкото съществуване.

А също и за младостта на Русия. Забележителният руски композитор и философ Владимир Мартинов, автор на книгата „Краят на времето на композиторите“ - най -добрият пример за традиционната руска философия на новото време, представя нашата цивилизация като епоха на постепенно „изсушаване“ или „замръзване“ извън “съществуването, разделяйки го на няколко фази, от много горещото (което той нарича„ иконосфера “) до най -студеното, днешното („ информосфера “), времето на окончателното отчуждаване на човека от Битието. Например, той свързва църковния разкол от 12 век с факта, че докато Западът вече е навлязъл във „фазата на културата“, Византия все още е в „иконосферната фаза“, докато Русия остава в „иконосферата“ до 18 -ти век.

Така бързо, след два века, след като е преминала през фазите на култура и цивилизация, руската нация наистина остава нация, която все още е твърде млада по европейските стандарти. Колелото на историята се претърколи над нея и дори доста й счупи костите, но не замъгли дълбините й. За разлика от цивилизацията на Запада, Русия все още си спомня своето начало и следователно наистина остава единствената, която е в състояние да построи „ковчег“ (авторът има предвид Ноевия ковчег-бел.ред.).

Така че очевидно спасението на Европа, което е един от основните кодове на руската цивилизация, ще продължи по този начин: тя просто ще „вземе на борда“ онези европейци, които не искат да станат парче месо за „свирепите хуни“ или виртуален файл в трансхуманистичната матрица.

И Русия ще стане нова Европа, нов Рим. Въпреки това, дори и сега тя е това - последната Европа, която все още остава на света.


306
Още по темата: РусияЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
0
 
4
 
! Отговори
xaxsasб преди 3 месеца
Филма не Ви е че Европа умира, а че белите са асимилирани от цветните и това Ви боли. Ако белите изпитваха такова съчувствие към черните, арабите и латиносите всяка раса щеше да си живее на континента. Ама нали белите инквизитори ги мързи да работят та те Ви работна ръка. Ама не се сетихте, че цветнокожите работниците - млади, жилави, заздравяли от тежък труд се превърнали в апетитна хапка за бялата жена обградена от брадясали, освинили се и трудноподвижни бели.
205
0
 
3
 
! Отговори
КОЛУ преди 3 месеца
ХРИСТО ИВАНОВ ИЗВЕСТЕН С ПРОЗВИЩЕТО РИСТЕ ПОСТОВСКИ Е ОЛИЦЕТВОРЕНИЕТО НА ТАЯ ТЕНДЕНЦИЯ В БЪЛГАРИЯ.
204
1
 
19
 
! Отговори
БПФ преди 3 месеца
До запада се самоуби - и в Мурманск имаше такъв опит - някакви цветни влезли в едно заведение и почнали да дърпат насила руските момичета. Преди да се усетят, че са сбъркали държавата, руснаците ги извлекли навън и така брутално ги бяха смазали от б0й, че само полицията отървала мрсните им кожи. Втори път не посмяха да опитат !!! И във Франция, Германия - беззащитните само на случайни руснаци общо взето могат да разчитат.
203
0
 
19
 
! Отговори
БПФ преди 3 месеца
Тъжната и горчива истина. Само че новите варвари, заличаващи Рим няма да са надарени в същността си бели хора - а примитиви, които за 10 000 години не са помръднали и сантиметър в цивилизационното си развитие - визирам тия от Африка. Арапите, макар и в същността си интелигентни и някога високо цивилизовани, деградират от векове заради уродливата си религия. Цивилизования свят може да се защити, но трябва да зареже незабавно толерастията си към същества, които само физически имат общо с хората.
202
1
 
23
 
! Отговори
БПФ преди 3 месеца
До Анонимен 196 - сам ти си отчайващо глyпав, щом не виждаш очевидното !!! Руснаците са запазили своите ценности, от които Европа се отрече. Руснакът е човек вежлив, но посегнеш ли на семейството му или на родината му, става ЗВЯР !!! Еврогeйтаците сами си канят дивaци в държавите и си затварят очите, когато съшите поpят жените и дъщерите им.
201
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Промиха мозъците на няколко поколения и сега обикалят само кифли, които гледат само да се *** и не знаят как се отглежда дете и батки дето карат коли за 60 бона обаче плащат по 6 кредита до пенсиониране. Знаят само да пият и да се друсат. Такава *** по-добре да се заличи.
200
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пълни глупости.Точно СССР унищожи тотално Европа през ВСВ заедно с янките.Последния защитник на Рим беше Хитлер.
199
1
 
20
 
! Отговори
жжнж преди 3 месеца
До 200Разбрал си ти ...кон с капаци....дори в Бг имаше ...иоти с табелки на BLM...в Бг която никога не е имала колонии или черни роби...в БГ което почти няма нищо общо с Запада....цели поколения с промити мозъци, не мислещи и ровещи в фейса
198
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хахаххахаха, това е писано от шизофреник. По-кохерентни са разговорите на пияниците пред блока. Хахахаахах.
197
1
 
2
 
! Отговори
Ди преди 3 месеца
А ха ха ха 😂😂😂!
196
5
 
57
 
! Отговори
Така е преди 3 месеца
Изчерпателна статия определяща реалната ситуация на Запад. Незнам дали Русия ще спаси Европа, но че Европа пропада с невероятни темпове е безспорен факт! Морал, семейство, достойнство, дъщери, синове, Майло, бащи... Все думи, които в "съвременна" Европа незначат нищо!
195
29
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глупава рускоазиатска пропаганда. Да се видят себе си какво представляват- имат 18 милиона мюсюлмани и 21 милиона азиатци. БВП на глава от населението, по-ниско от 5 балкански държави: Словения, Хърватия, Гърция, Румъния и Турция. От 2024г и ние ще ги задминем. Авторитарен лидер, който изтри целия растеж от първите години управление и сега плаши народа си със страшното НАТО, при положение, че всеки знае колко струва НАТО през 2021г
194
2
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 3 месеца
Господ Бог тях ще ги измете.
193
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мда, европейската зараза-демокрацията. Евала,руснаците съвсем официално си искат абсолютизма. При който царят батушка разполага с живота и смъртта на поданиците си. То така е било и в османската империя.Само пропуска да припомни, че и Петър и Екатерина черпят с пълни сили именно от Европа.На това влияние дължат красивите сгради балета културата империята.Преди Петър традиционна Русия е една азиатска кална дупка.И той буквално насиля я европеизира-модернизира
192
1
 
7
 
! Отговори
До 179 преди 3 месеца
До АнонименКогато ромите изкарват оценки равни на всички останали?
191
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Пак ли? Нещо за Мюнхенски сговор ,за пакта Писулдски -Хитлер ,за договорите за ненападение на Англия ,Белгия ,Холандия ,Франция с Райха ? Кажи бе охльо ?
190
4
 
42
 
! Отговори
До 179 преди 3 месеца
Умнико! Докато циraнитe и турците, влизаха в Университета и в другите Висши учебни заведения по квоти и без изисквания за успех, то ние - белите Българи се борехме по над 10 души за едно място, (конкуренцията бе голяма), а за момичетата конкуренцията бе още по-жестока и успехът бе пълно 6,00 по всичко!
189
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
..."А руснаците? Да, да, разбира се, те не са по-млади от германците-готи. Те създадоха своята държавност и пишеха първите си големи книги едновременно с младата християнска Европа."....Това пък е връх на простотията! Не руснаците са създали своя държава - създали са им я викингите, а ние сюме ги покръстили! Четмото и писмото сме им го дали пак ние!На това се казва наглост, безочие и яка кражба на историята!
188
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
добре, че ги има руснаците, че да видим, че може и по-зле
187
7
 
41
 
! Отговори
антилибералист преди 3 месеца
До АнонименТака е , Черен и Арабин в Европа е по-добре от бял - не плаща, бие и изнасилва, троши магазини а белите джендъри могат да се хванат само за ръце и да правят ЛГБТ паради! Във Париж е съвсем нормално да ти изнасилят жената, теб да те набият/клъцнат врата и ако им отвърнеш да те съдят за престъпления от расова омраза - как така си посегнал на брадатото джуманджи, което пренася племенните си обичаш тук. Това ли искаме?