Проф. Витанов: Засега сме в оптимистичния сценарий за новата вълна на COVID-19

Септември ще е пикът у нас, смята математикът
Обновена: 1 авг 2021 09:44 | 1 авг 2021 09:35, Анисия Иванова
199
Проф. Витанов: Засега сме в оптимистичния сценарий за новата вълна на COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Пикът на четвъртата вълна на коронавирус у нас ще е през септември. "Проблемите ще настъпят след средата на август. Септември месец ще е пикът на заразата от COVID-19. Особеностите на тази вълна са, че тя ще бъде по-различна от другите. Защото Делта вариантът на вируса е много заразна. Но се очаква продължителността й да не е голяма. Но пиковите стойности могат да са такива, че свят да ни се завие”, каза математикът от Българската академия на науките проф. Николай Витанов.

По думите му особеностите са такива, че много рязко ще се вдигне броят на заболелите, защото делта вариантът на вируса се разпространява по-лесно. Но това означава и че рязко ще падне.

Четвъртата вълна вече е започнала у нас. "Доцент Кунчев и хората му са жилави хора. Те се справят. Последният сценарий, който описах, беше за 3 хиляди новозаразени на ден в края на месеца. Това е песимистичният сценарий”, посочи математикът.

Той заяви, че повече в публичното пространство няма да дава средносрочни и дългосрочни прогнози и ще остави това на хейтърите. Но напомни, че наскоро е дал оптимистичен сценарий, според който в края на август болните ще са по 1500 на ден.

"Засега доминира оптимистичният сценарий, но не е малка и вероятността за другата прогноза. Тогава ни чакат нови висоти", каза проф. Витанов.

Той очаква скоро на картата у нас да се появят области в оранжево, като става дума за райони в източната част. Ако София, Пловдив, Варна и Бургас се оцветят в оранжево, значи проблемите са започнали, добави проф. Витанов.

Според него в момента у нас пълна защита има около 1/4 от населението, а непълна - около 50%. Последната обаче не била достатъчна срещу делта варианта.

На въпрос при този темп на ваксинация у нас кога ще достигнем имунитет от 70%, проф. Витанов заяви: "Догодина през февруари месец, ако обаче всички си задържат нивото на антителата, а знаем, че те намаляват с времето, така че може и никога да не достигнем тези 70%".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
18
 
! Отговори
Аман преди 2 години
Стига с този вирус вече! Втръснахте и на ваксинирани и на неваксинирани.
110
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България както е при всичко така и по ваксинация е в последното място в континента.Както ще почват да се повишава броя на заразените на *** ще му е виновен всеки друг но никога дебелата му глава
109
1
 
11
 
! Отговори
Като познае веднъж преди 2 години
Ще го направят член-кореспондент. Заедно с Муфтаджийски.
108
1
 
7
 
! Отговори
ДТЕПМ преди 2 години
Професорска
107
2
 
12
 
! Отговори
Теорема на Витанов преди 2 години
Колкото ти е по-голямо егото,съизмеримо с комплексите от които страдаш,разделено на участията в ТВ предавания е равно на математик от БАН или кръгла "0"
106
1
 
21
 
! Отговори
Хейтър преди 2 години
Математичето,как така спираш с прогнозите,с кой ще се забавляваме,много наранима душа излезе?!
105
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В оптимистичния сценарий на новата вълна сме, защото хората не се излъгаха да се оваксат масово и няма да има толкова щети.
104
4
 
15
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Трябва да бъде осъден заради измяната си към Отечеството, национален престъпник!
103
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля да си сменя личния лекар с личен математик. А синът ми закъса по математика и се чудя към кой лекар да се обърна.
102
2
 
8
 
! Отговори
бай Шиле Де би ла преди 2 години
до ПроСоТо : говоря само от опит живял по неволя със един които визуално прилича на бай Шиле - същият опърпан мустак, перчем, същите алкохолишки тикове на очите и ръцете, същото нагло държани, прикриващо некомпетентност и неграмотност в професионален и житейски аспект, буквално - "ухо" и доносник на службите. По принцип "правя на мравката път", но ако имах сгода бих ги размазал, направил на салами, изобщо приложил всякакви гадости и изродщини на живо...
101
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже какви глупости?! И на тоя му плащат професорска заплата, за да ни ръси с идеотщини.
100
4
 
11
 
! Отговори
Камен Донев преди 2 години
Математик Витанов е един от най-добрите математици,интересното при него е,че той не знаел,че е матиматик,докато майка му не му казала,което е причината да я напусне на 50 години.
99
3
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Ваксинацията с "тен инчис тенис шийлд" осигурява 101.1% процентова защита от делтата... Ваксинирайте се, за да не разболявате от ковида тази зима и да не претоварвате здравната система. Бъдете отговорни към себе си и околните.
98
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди време говореше че ще е август а сега септември.Явно форумлата му е грешна - да върви да измисля нова понеже и без това си няма работа.
97
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние за тоя пик знаем още от Април на есен затваряме пак нали така.
96
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден по телевизиите се изявяват само професори. Отде се взеха в такова количество? И все едни такива-знаят какво е най-добре за народонаселението. Въобще доброжелатели, майки Терези. Само добротевини ни мислят, ама ние не знаем какво е добро за нас, но те знаят.
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 112 И без синоптиците знаем , че лятото ще е сухо и горещо . Понякога по-хладно , ще има бури и т.н .Ама не сме тръгнали да ги отстрелваме .
94
6
 
5
 
! Отговори
вирусолог преди 2 години
Значи...когато ви тикат ваксини, не е зле да знаете, че имунитета тръгва в тази посока и зарязва всичко останало. Страх ви е да не умрете от коронавирус и отваряте коридор за всички останали заболявания.
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тез прогнози за движение на вирусите по вид от род по тип с буквено обозначение а,б,г,д,като пътна карта на всеки един по траектория,направления,скорост,обиколни и преки маршрути до всеки обект и субект органично-неорганичен подобен за тях,че по сложни по характеристики за конструкции,състав,съдържание да навестят,че за общото им очаквано движение в последователност с интервали и натовареност на участъците приличащи на поръчките на АПИ към изпълнители с обещания как актуални за преходен период
92
2
 
0
 
! Отговори
5 Бона Сакам За Вакс преди 2 години
Дайте на хората по 5 бона и гледайте как ще се ваксинирам 10 пъти. Кво ми се занимавате с глупости. Байдън каза да плащате. Беден на развед Бил Гейтс не вярва.