Доц. Кунчев: Четвъртата вълна на COVID-19 е тук, макар и с бавен темп

Обмисля ли се локдаун в някаква форма само за неваксинирани?
305
Доц. Кунчев: Четвъртата вълна на COVID-19 е тук, макар и с бавен темп
Снимка: БГНЕС

По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден

Според доц. Ангел Кунчев вече се намираме в началото на четвъртата вълна на коронавирус и е възможно в началото на септември да достигнем по 3000 заразени на ден.

"От една седмица отбелязваме непрекъснат ръст на заразените. За щастие, не с прекалено бърз темп, но е факт, че миналата седмица имаше ден с над 300 заразени. Предполагам, че тази седмица ще минем над 500", прогнозира Кунчев в ефира на Нова тв.

По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден, цифра, която бе посочена и от математика проф. Витанов като песимистичен вариант.

"Колко точно ще бъдат заразените и колко бързо ще дойдат, зависи от много фактори като се започне от процента на имунизацията, където не можем да се похвалим кой знае с какви успехи и минем през спазването на мерките, където още по-малко можем да се похвалим с някакви успехи. За съжаление, можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти", коментира доц. Кунчев.

Обмисля ли се локдаун в някаква форма само за неваксинирани?

"От медицинска гледна точка в това има логика. Имунизираните са много по-защитени от останалите. От чисто социална гледна точка обаче избягвам да правя коментари, защото обществото е много изморено и никак не е склонно да приема нови ограничителни мерки. Предполагам, че всяко едно управление, каквото и да е то, ще се съобрази с този факт. Бих препоръчал нови и тежки ограничения само като крайна мярка, защото натрупаната умора и желание за нормален живот са много силни. Ако обаче кривата е твърде стръмна, ако имаме 3000-4000 заразени на ден, това не е невъзможно да се случи. Всичко зависи от обстановката", посочи още Кунчев.

По думите му ваксината с две дози пази в огромна степен този, който си я е направил.

"Всички данни за смъртност и тежко протичане показват, че тя работи и то много добре. 95-96% от хората в интензивни отделения са неваксинирани", каза още той. И добави, че въпреки факта, че ваксината в пъти намалява възможността да се заразим и да носим вируса, възможността за заразяване не може да се изключи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
2
 
12
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
От няколко години банките не искат пари на влог- имали много. Всеки се оправя сам. И една сутрин се събуждате в свят без пари. Тези който сте имали не важат. Вече има ваучери на чип. Ваучер за хляб и сирене. Ваучер за обувки и дрехи. Други работи няма да ви трябват. Вие сте ваксинирани. И сте собственост.
188
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 193...........Е защо тогава даваш за пример такава сбъркана държава:) Виж, колегата от Швеция твърди обратното на това, което се твърди за Сингапур. Общото между Швеция и Сингапур обаче остава това, че над 70% от населението е ваксинирано и сред ваксинираните смъртността е ниска (ако въобще я има). Следователно заедно стигнахме до извода, че ваксината не вреди, а вероятно съществено помага.
187
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕДИН ДЕН НА СВЕТА ЩЕ МУ ПИСНЕ. НЕ МОЖЕ ЕДНА ШЕПА ТАРИКАТИ ДА РАЗВЪРТАТ 8 МИЛИАРДА
186
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 192В началото на Пандемията в Америка се раздадоха безвъзмездно по 10 000$ на малък и среден бизнес. Всичко това се уреждаше документално и превод на пари за часове. А в България раздаваха страх ....А и за какво да стрелят по протестиращи у нас? Протестиращите си хвърлят яйца, а политиците си правеха каквото си искат хахаха
185
1
 
17
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Сребролюбиво нищожество!
184
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз съм антиваксър, ваксинираните може спокойно да злорадстват като започнат от сега ;)
183
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже не си затормозявам мозъка да следя къде колко умрели има, ми е по - лесно да видя кой се облагодетелства от това престъпление. Много е лесно. Математик съм и си смятам даже наум.
182
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще ви наритам и натаковам *** безподобни. Стига сте ми тровили живота с тоя вирус. Ще почна да ритам наред.
181
18
 
2
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Чук-чук, Ковид е тук! Благодарение на антиваксърите
180
1
 
2
 
! Отговори
до 195 преди 2 години
Я кажи как е там, ползват ли PCR за доказване на случаи на Covid-19. Или го отмениха преди време?
179
2
 
7
 
! Отговори
до 193 преди 2 години
Сингапур в максимума на пандемията са имали максимум двама починали на ден. Кажи сега, след ваксиниране каква е разликата?
178
5
 
4
 
! Отговори
Живеещ в Швеция преди 2 години
В Швеция от болните 98,5% са неваксинирани. Имай пред вид, че 79% са получили поне 1 доза.
177
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя прадат прилеп е абсолютна отврат! Няма да се поболея, няма че си имам имунна система, а ти се гътни от ужас.
176
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ???....Ами то в Сингапур над 70% от населението е ваксинирано поне с една доза. Съвсем логично повечето от заразените да са ваксинирани, предвид факта, че все пак се заразяват с Делта. В същото време, смъртните случаи в Сингапур са 8 (осем) от март насам. Последния факт скромно го премълчавате по някакви причини.
175
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - В САЩ освен това ако протестираш срещу правителството те застрелват.
174
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До AsdЕдна година в Москва беше дадена грешна прогноза за времето. Много студ и сняг. Оказва се пълна противоположност. Но заради неудобството на гражданите и службите, синоптиците бяха уволнени. В Америка можеш да осъдиш заведение за това, че кафето не е с нормалната температура и клиента си е причинил изгаряне. Само у нас всеки си плямпа каквото му дойде или му е казано, без да се съобразява какво причинява на другите.Не им се вярва, защото го правят за пари.
173
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова усилия полага мустакатия миналата година досега не спрял пропагандата. :)))Нека излезе във ваканция да си починем от него.
172
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 184: Те не са ваксинирани. Те са медици, които умират от страх в момента от друго, не от делтата.
171
1
 
13
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Сега, най вероятно върви подкупване на наши политици. И със сигурност им обещават, уж истинска ваксина за тях. След като си свършат работата и те ще станат излишни. На никой не му трябват такива
170
5
 
18
 
! Отговори
??? преди 2 години
Ройтерс: "Ваксинираните хора съставляват 75% от новите ковид случаи в Сингапур". ??? Какъв е смисълът да се ограничават само неваксинираните, след като и ваксинираните се заразяват и разнасвят вируса точно толкова колкото и неваксинираните?