Доц. Кунчев: Четвъртата вълна на COVID-19 е тук, макар и с бавен темп

Обмисля ли се локдаун в някаква форма само за неваксинирани?
305
Доц. Кунчев: Четвъртата вълна на COVID-19 е тук, макар и с бавен темп
Снимка: БГНЕС

По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден

Според доц. Ангел Кунчев вече се намираме в началото на четвъртата вълна на коронавирус и е възможно в началото на септември да достигнем по 3000 заразени на ден.

"От една седмица отбелязваме непрекъснат ръст на заразените. За щастие, не с прекалено бърз темп, но е факт, че миналата седмица имаше ден с над 300 заразени. Предполагам, че тази седмица ще минем над 500", прогнозира Кунчев в ефира на Нова тв.

По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден, цифра, която бе посочена и от математика проф. Витанов като песимистичен вариант.

"Колко точно ще бъдат заразените и колко бързо ще дойдат, зависи от много фактори като се започне от процента на имунизацията, където не можем да се похвалим кой знае с какви успехи и минем през спазването на мерките, където още по-малко можем да се похвалим с някакви успехи. За съжаление, можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти", коментира доц. Кунчев.

Обмисля ли се локдаун в някаква форма само за неваксинирани?

"От медицинска гледна точка в това има логика. Имунизираните са много по-защитени от останалите. От чисто социална гледна точка обаче избягвам да правя коментари, защото обществото е много изморено и никак не е склонно да приема нови ограничителни мерки. Предполагам, че всяко едно управление, каквото и да е то, ще се съобрази с този факт. Бих препоръчал нови и тежки ограничения само като крайна мярка, защото натрупаната умора и желание за нормален живот са много силни. Ако обаче кривата е твърде стръмна, ако имаме 3000-4000 заразени на ден, това не е невъзможно да се случи. Всичко зависи от обстановката", посочи още Кунчев.

По думите му ваксината с две дози пази в огромна степен този, който си я е направил.

"Всички данни за смъртност и тежко протичане показват, че тя работи и то много добре. 95-96% от хората в интензивни отделения са неваксинирани", каза още той. И добави, че въпреки факта, че ваксината в пъти намалява възможността да се заразим и да носим вируса, възможността за заразяване не може да се изключи.


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
2
 
! Отговори
до 195 преди 2 месеца
Я кажи как е там, ползват ли PCR за доказване на случаи на Covid-19. Или го отмениха преди време?
186
2
 
7
 
! Отговори
до 193 преди 2 месеца
Сингапур в максимума на пандемията са имали максимум двама починали на ден. Кажи сега, след ваксиниране каква е разликата?
185
5
 
4
 
! Отговори
Живеещ в Швеция преди 2 месеца
В Швеция от болните 98,5% са неваксинирани. Имай пред вид, че 79% са получили поне 1 доза.
184
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя прадат прилеп е абсолютна отврат! Няма да се поболея, няма че си имам имунна система, а ти се гътни от ужас.
183
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ???....Ами то в Сингапур над 70% от населението е ваксинирано поне с една доза. Съвсем логично повечето от заразените да са ваксинирани, предвид факта, че все пак се заразяват с Делта. В същото време, смъртните случаи в Сингапур са 8 (осем) от март насам. Последния факт скромно го премълчавате по някакви причини.
182
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен - В САЩ освен това ако протестираш срещу правителството те застрелват.
181
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ненужен си
180
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До AsdЕдна година в Москва беше дадена грешна прогноза за времето. Много студ и сняг. Оказва се пълна противоположност. Но заради неудобството на гражданите и службите, синоптиците бяха уволнени. В Америка можеш да осъдиш заведение за това, че кафето не е с нормалната температура и клиента си е причинил изгаряне. Само у нас всеки си плямпа каквото му дойде или му е казано, без да се съобразява какво причинява на другите.Не им се вярва, защото го правят за пари.
179
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Толкова усилия полага мустакатия миналата година досега не спрял пропагандата. :)))Нека излезе във ваканция да си починем от него.
178
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 184: Те не са ваксинирани. Те са медици, които умират от страх в момента от друго, не от делтата.
177
1
 
13
 
! Отговори
Шаши преди 2 месеца
Сега, най вероятно върви подкупване на наши политици. И със сигурност им обещават, уж истинска ваксина за тях. След като си свършат работата и те ще станат излишни. На никой не му трябват такива
176
5
 
18
 
! Отговори
??? преди 2 месеца
Ройтерс: "Ваксинираните хора съставляват 75% от новите ковид случаи в Сингапур". ??? Какъв е смисълът да се ограничават само неваксинираните, след като и ваксинираните се заразяват и разнасвят вируса точно толкова колкото и неваксинираните?
175
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как така ще ни карат да се ваксинираме с нещо което не се знае как ще се понесе от всеки ,а отговорността за това ще си я носим ние ,а този доктор и останалите като него продължават да всяват страх у хората които и без това са смазани от ,,демократичният'' ни живот
174
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Плановете ги знаем от месец Март .. мръсни продадени бчклуци ...
173
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ваксинираните защо са нервни и злобни? Недоспали ли са или са странични ефекти?Радвам се,че изкарах делта варианта. Нито ме вълнуват ваксини, нито стакмистики. Спя спокойно.
172
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Аsd: Ваканцията е време за почивка, но можеш поне да научиш каква е разликата между синоптична прогноза и ваксиниране.
171
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди неколко години, се бех объркал, влязох в погрешен кабинет (за работа ми искаха тестове), казах им за какво съм дошъл, те мазно се усмихнаха и ми прибраха парите, въобще не ми обясниха че съм сгрешил кабинета :))) Да не говорим че повечето линейки немат елементарни пособия, като носилки например :)) Така че вервам ти Кунче, вервам ти безрезервно.....хихихихихи :)))
170
4
 
5
 
! Отговори
Asd преди 2 месеца
Колко синоптици трябва да сме им разказали играта, когато прогнозират градушки и наводнения или опасни жеги. И те ли ви страхъват и тероризитар и трябва да ги наказваме? Неандерталци!
169
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нямам търпение да направят задължителни ваксините. Да видим как ще гори Парламента. Отдавна не е бил окупиран. Сега само си лаят. И разбира се ще има овце, които ще се набодат, че ще станат едва ли не привилигировани , може и тиквен медал да получат. Като гледам ще са в кюпа с неваксинираните .Изкарах делта варианта. Упорита хрема и болки в гърлото. От рода на детските болести, които се пренасят бързо. Затова децата го изкарват леко. Възрастните го изкарват на крак и затова има случаи на пнев
168
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кунчев защо не е още в затвора за насаждане на страх и тероризъм