Доц. Кунчев: Четвъртата вълна на COVID-19 е тук, макар и с бавен темп

Обмисля ли се локдаун в някаква форма само за неваксинирани?
305
Доц. Кунчев: Четвъртата вълна на COVID-19 е тук, макар и с бавен темп
Снимка: БГНЕС

По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден

Според доц. Ангел Кунчев вече се намираме в началото на четвъртата вълна на коронавирус и е възможно в началото на септември да достигнем по 3000 заразени на ден.

"От една седмица отбелязваме непрекъснат ръст на заразените. За щастие, не с прекалено бърз темп, но е факт, че миналата седмица имаше ден с над 300 заразени. Предполагам, че тази седмица ще минем над 500", прогнозира Кунчев в ефира на Нова тв.

По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден, цифра, която бе посочена и от математика проф. Витанов като песимистичен вариант.

"Колко точно ще бъдат заразените и колко бързо ще дойдат, зависи от много фактори като се започне от процента на имунизацията, където не можем да се похвалим кой знае с какви успехи и минем през спазването на мерките, където още по-малко можем да се похвалим с някакви успехи. За съжаление, можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти", коментира доц. Кунчев.

Обмисля ли се локдаун в някаква форма само за неваксинирани?

"От медицинска гледна точка в това има логика. Имунизираните са много по-защитени от останалите. От чисто социална гледна точка обаче избягвам да правя коментари, защото обществото е много изморено и никак не е склонно да приема нови ограничителни мерки. Предполагам, че всяко едно управление, каквото и да е то, ще се съобрази с този факт. Бих препоръчал нови и тежки ограничения само като крайна мярка, защото натрупаната умора и желание за нормален живот са много силни. Ако обаче кривата е твърде стръмна, ако имаме 3000-4000 заразени на ден, това не е невъзможно да се случи. Всичко зависи от обстановката", посочи още Кунчев.

По думите му ваксината с две дози пази в огромна степен този, който си я е направил.

"Всички данни за смъртност и тежко протичане показват, че тя работи и то много добре. 95-96% от хората в интензивни отделения са неваксинирани", каза още той. И добави, че въпреки факта, че ваксината в пъти намалява възможността да се заразим и да носим вируса, възможността за заразяване не може да се изключи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махайте го тоя куньо. Ама вече специално ще им издиря адресите да ги зашлевя. Така ми писнаха, че няма накъде. Още малко и ще предпочета коронавируса пред тях.
148
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като си преболедувал какво си мислиш, че си защитен до живот? Имунитетът спада, след 8 месеца пак ще го изкараш, но вече още по- тежко. И така ,докато умреш. Затова се ваксинирай. Вероятно ще се ваксинираме като при грипа, всяка година , с тази разлика, че ваксините против грип са ефикасни 30%, а антиковид съвременните ваксини - 90%.
147
2
 
12
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Тези, които ревете за ваксинация. Мислите ли че ще имате някакви привилегии? Не. Няма да имате. Пред компютъра всички ще са еднакви.
146
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Ахил......Твърдят, че до 10 години ще дойдат ефектите. Не случайно са избрали такова недоказуемо твърдение, понеже никой не може да ги обвини в лъжа.
145
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юнакът Балкански с гордо вдигната глава потъва в септичната яма пеейки хайдушки песни.
144
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма отърване от тези с белите престилки. Навсякъде налазват да си поддържат измислиците и оправдаят краденото. Дори и в тоя форум. Що не оставите простосмъртните да си говорим откровено, без да си врете корумпираните носове и тук?
143
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
факт, че миналата седмица имаше ден с над 300 заразени -----////----- Факт е, че имаше и ден с под 100 заразени. И?
142
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Защо?Нема значение, ако ще й 100 пъти да преболедуваш измисленото вирусче, требва да си в кюпа, модата е такава :))) Като преболедуваш индийски, пакистански, виетнамски, тайландски и не на последно место неандерталски щамп, мейби нема да ти бият плацебо, но не е сигурно :)))
141
16
 
5
 
! Отговори
До Ахил преди 2 години
Кога ще дойдат тези ефекти? Че вече половин година съм ваксинирана и нямам никакви странични ефекти. Съпруга ми също. И всичките ми познати. А нов световен ред, ако трябва да се наложи - ще се наложи без значение какво мисли плебса по въпроса. Плебса никога не е фактор. Никога!
140
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Защо?В какъв смисъл се пренебрегва групата на преболедувалите? Препоръчва се да се ваксинират след 6-8 месеца.
139
14
 
3
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Жалко е колко слабоумници има, които смятат че ще ги убиват с ваксините. Замислете се бе! Ако е така, после кой ще бачака от 9 до 17 за мизерни пари? Вас, робите, ще ви пазят и лекуват колко се може по-дълго за да слугувате. Естествено и пенсионната възраст ще ви вдигат, са да ни носите повече стойност
138
3
 
10
 
! Отговори
Ахил преди 2 години
До Живко,ваксинирания. Ти си безмозъчен. Не осъзнаваш че си експериментална мишка,с последващи странични ефекти. И заради такива като теб,ще се наложи новият световен ред.
137
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** не искат да се ваксинират. Българите гледат от тях. Все пак са на едно ниво.
136
1
 
13
 
! Отговори
Защо? преди 2 години
Някой ще обясни ли, защо се пренебрегва групата на преболедувалите вируса? После как да не вярваш на конспирации...
135
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 133 Прав си,но донякъде.Има много случай на тежко протичане на болеста при ваксинираните.Моя позната е един от тях.Три антибиотика смени,сега е на инжекции,а е с две дози Пфайзер сложени преди месец.Майка и е жена на 80+години,без ваксини,го изкара за една седмица с хрема.Другата простотия в случая е,че понеже е ваксинирана никой не и прави тест и никой не я карантинира.Ходи с такси до болницата за инжекции.И това не е изолиран случай.Тук къде е медицинската логика на Кунчев.
134
1
 
16
 
! Отговори
123 преди 2 години
Каква вълна бе. Платен ***.
133
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 146"Тайно погребват смъртните случаи и травмите от ваксините .."А като е тайно, ти откъде си запознат? Да не си част от шайката?
132
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия гербавите да се забранят със закон, да се затворят, а техните семйства до 9то колено пропъдени.
131
0
 
0
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Е 20 минути малко ли е? Аз минавам за секунди електронния сертификат.
130
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тайно погребват смъртните случаи и травмите от ваксините срещу коронавирус. Официално жертвите на ваксините до сега само в САЩ са 6 хиляди, но знаейки, че медиите в САЩ винаги лъжат, най-вероятно цифрата е стотици хиляди жертви от ковид-19 ваксините.