Около 5100 ваксини са поставени на границата с РСМ

Двата ваксинационни центъра на границата вече са закрити
2 авг 2021 13:19, Анисия Иванова
14
Около 5100 ваксини са поставени на границата с РСМ
Снимка: БГНЕС

Научноизследователската компания Comac Medical официално закри двата ваксинационни центъра на границата с Република Северна Македония, които бяха отворени през месец май по инициатива на собственика й д-р Милен Врабевски.

За този период в медицинските центрове на ГКПП Златарево, ГКПП Станке Лисичково и този в София броят на поставените ваксинационни игли от екипа на българската научноизследователска компания е малко над 5100. Две са ваксините срещу COVID-19, с които се е извършвала имунизацията – Pfizer, посочена като най-желана от гражданите, и Johnson & Johnson, съобщи БГНЕС.

От възможността за поставяне на ваксина в граничните центрове са се възползвали български и македонски граждани с постоянно и временно българско гражданство, сред които и длъжностни лица – екипи на детски градини, полицаи, пожарникари и други.

Припомняме, че необходимостта от двата центъра за ваксинация дойде след като дълго време гражданите, живеещи на територията на РС Македония, нямаха достъп до най-популярните и желани ваксини срещу вируса.

„Има над 120 000 граждани с български паспорт в Република Северна Македония, ние бяхме длъжни да помислим за тези хора там. Имаме постоянно и временно пребиваващи, чиито семейства и родове са свързани с България. Ние трябва да следваме примера на Европейския съюз за интеграция на Западните Балкани, което включва помощ и грижа при превенцията от пандемията там, където можем да сме полезни на нашите съседи“, сподели д-р Милен Врабевски, който отчита откриването на ваксинационните центрове като правилно и дипломатично решение в контекста на епидемията.

Ваксинираните граждани на РС Македония пък заляха с благодарности д-р Врабевски и медицинският екип на границата, извършващ ваксинацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека им сложат и ваксините на цялата ми рода! Подаряваме им ги!
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябваше да ваксинират българите там, дето тези гадове ги тероризират и подмятат. Първо се погрижи за своите, а не за неблагодарниците, които крадат историята ни.
9
0
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
На Бутан са дарени Астра Зеника,защото хората се отказаха,а макебългарите са предпочели Пфайзер и еднократната на Джонсън &Джонсън в пуктояете на Врабеаки.Никой не е помислил за Астра Зеника.Сърбия ги ваксинираше с Астра в почивни дни един два пъти и то в Сърбия,за което пък за" благодарност " от лицемерие Заев пусна сръбския транспорт без пари през СМ
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8 - Спрямо БЪлгарите, са си баш на средна интелигнетост.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подркепям 7. Сверно макетата не са особено интелигентни, а и много външни фактори им въздействат и затова с тях трябва принципа да е моркова и тоягата. Подхвърли им ваксини и после им го напомняй, както и други дребни жестове, но ги дръж на каишка за ЕС. Полека-лека ще се превъзпитат.
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е много погравателна кампания и.дискриминираща.Типично антиевропейско поведение.Има 120 000 българи в Македония и трябваше да помислим за тях.Дарихме за Българите в Бутан 127 000 ваксини,а докато Македонците нямаха ваксина само им обещавахме,че ще им дарим ваксина и не го направихме.Буквално се подиграхме с тях.Срам и позор
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Замирише ли ми на лекарство, полудявам. Да се махате. Вън и вън!
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Красив,умен и интелигентен съм,но късмета не е на моя страна!!
3
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците поне са благодарни за ваксините! Не като българите, на тепсия им ги носиш и пак подозрителни и смрадливи.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
голем праз :)))
1
3
 
4
 
! Отговори
Тахатунга преди 2 години
Чушки, домати и игли на килограм. Търговията върви 5 за 4, 2 за 3. Бъдещето-каквото сабя покаже.