Повече случаи на COVID-19 при мъжете след Евро 2020, психолози: Заслужава си!

Футболът влияел добре на психологическото здраве на силния пол
2 авг 2021 13:28, Нели Христова
18
Повече случаи на COVID-19 при мъжете след Евро 2020, психолози: Заслужава си!
Снимка: БГНЕС

Евро 2020 беше добра новина за феновете на Англия, поне до финала, но не толкова добра новина за онези, които се борят с пандемията от COVID-19. По време на спортното събитие случаите започнаха да скачат, не само в Англия, но и по целия свят. И в Шотландия възходът и спадът в случаите на заболели от COVID отрази футболните вълнения в страната.

И така, какво ни казва това за поведението на футболните привърженици и защо обикновено мъжете се привързват към този вид групово поведение?

В продължение на един месец, между средата на юни и средата на юли, феновете се събраха на големи групи, за да гледат Евро 2020 в кръчми, барове, къщи на приятели и стадиони.

"Да бъдеш част от група повишава самочувствието и увереността и позволява на хората да споделят емоциите си", казва д-р Санди Волфсън, психолог от университета в Нортумбрия.

"Механизъм за оцеляване"

"Това също потвърждава убеждението, че те са по-добри - не само на терена, но и в живота. Че те са по-щедри и честни например и са част от изключителна група", допълва д-р Волфсън. "А когато всичко се обърка, те могат да намерят утеха и в разочарованието на колегите си, знаейки, че са направили всичко възможно като привърженици. Има нещо "еволюционно по природа" в свързването с футбола."

"Това е механизъм за оцеляване  - да бъдеш част от група, защото извън нея е по-малко вероятно да бъдеш защитен и е по-вероятно да умреш", добавя тя.

Значи това е предимно мъжко нещо?

Племенният елемент във футбола е по-екстремен, отколкото в други спортове - и това би могло да привлече много мъже. По време на Евро 2020 мъжете по-често от жените са се заразявали с COVID-19, установи проучване, а около 2000 случая в Шотландия са свързани с турнира.

Мъжете са много по-склонни от жените да участват в отборни спортове и да се събират на групи, за да го гледат - но това не означава, че жените също не го правят. "Начинът на изразяване на мъжете обаче е много различен от жените", казва д -р Джон Бари, председател на мъжката психология в Британското психологическо дружество.

"Да изкарат напрежението"

Общуването с приятели е свързано със закачки за мъжете, обяснява д-р Бари, което включва "словесни нападки и бутане".

"Това е свързващ ритуал - гледането на футбол заедно им позволява да изиграят емоциите си. Но по -важното е, че това дава огромен тласък на психичното им здраве", казва д-р Бари. "Мъжете, които не могат да говорят за емоции, изкарват напрежението, като гледат футбол. Това е чудесен начин да изхвърлят чувствата си."

"Разговорът в кръчмата е по-лесен и след като добавите няколко питиета", допълва той.

Жените, за разлика от тях, са по-склонни да се отварят една към друга без стимул.

Евро 2020 може да е дошло в точното време за мъжете, чието взаимодействие - в съответствие с останалата част от населението - е било силно ограничено по време на пандемията.

Въпреки че Уимбълдън и редица други известни спортни събития също се проведоха, както и Олимпиадата, която тече в момента - те не изведоха хората по улиците по начина, по който футболният турнир направи това.

И ако повишаването на благосъстоянието на мъжете дойде с цената на скок в инфекциите от COVID-19, тогава много психолози смятат, че си заслужава.

Въпреки че е лесно да се разглеждат футболните мачове като "несериозни", д -р Бари казва, че те са "наистина важни" - особено когато мъжете на възраст 40-54 години в момента - те имат най -високия процент на самоубийства във Великобритания от 2013 г. насам, независимо от факта, че няма съобщения ръст на самоубийствата по време на пандемията.

За щастие, когато става въпрос за справяне с провала на техния отбор, изглежда, че повечето фенове са доста умели да продължат напред.

"Има известна остатъчна болка, но те не могат да се откъснат от отбора си", казва д -р Волфсън.

Привържениците на Англия, Шотландия и Уелс могат да бъдат уверени, че винаги ще има друг футболен мач, който да преживеят - агония или екстаз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В северозапада всеки 13-ти разболял се е починал!Много ви моля не пишете глупости и не лъжете хората.Вирусът много бързо унищожава белият дроб на болните и те загиват.Загиват и млади хора,без да са болни от други болести! Не подлъгвайте хората,че това било някакво си "грипче"!
12
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе никой не се вълнува от измислената ви кашлица! Точка! Няма да се боцкаме, изобщо не ни вълнува Ковид!
11
5
 
2
 
! Отговори
Док преди 2 години
Аз пък гледам една друга поредица Soccer's wives, по един друг канал го дават. Там показват какво правят жените ви, докато вие гледате 22-мата празноглавци как търчат по 23-тата празна глава.....хаххаахаххахаххааааа....
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е що така бе , да не са го фанали от телевизоро. *** и тъптиите пишете.
9
5
 
12
 
! Отговори
х преди 2 години
Естствено, че си заслужава. Гледането на мач от Евро или Световно е може би събитие един път в живота на всеки мъж. Няма да пропусне шанса заради измислената пандемия от кови.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната безсмислена статия!
7
2
 
11
 
! Отговори
Бено преди 2 години
Каква е тази тъпня?
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Посещавам стадиона за да гледам мача, не знам с какви вдигания на самочувствия и племенни глупости ни занимавате.
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, да! Я се чупкайте с вашия вирус.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъжете обичат игрите. Дали ще е футбол, хазарт и тн няма значение. Сигурно ако беше евро 2021 в България цяла Европа щеше да ни критикува че е нямало мерки.
3
10
 
8
 
! Отговори
Ковид и Ко. преди 2 години
Пожелавам на ***,която е превела безумната статия и я е праснала най-отгоре,тежък рак с разсейки !!!По -гнусни от кукловодите са техните лакеи и подлогги,които за 1200 кинта правят всичко!!
2
2
 
4
 
! Отговори
гошо преди 2 години
аааааааааааахахахахахахаахахахахаха айде пак затваряйте пък после търсете оправдания ахахахаах
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И единн да има отгоре ... не си е заслужавало.