Доц. Николаева-Гломб: Гребенът на COVID се надига

Най-опасен е южноафриканския щам, заяви вирусологът
89

"Виждаме надигането на гребена, виждаме почти 400 заразени през вчерашния ден. Трябва да се спазват мерките - най-вече дистанция и дезинфекция. Този ръст трябва да ни притеснява и да светне червената лампичка. Единственото познато средство за справяне с инфекциозните болести е ваксинацията - бърза, едновременна и на големи части от популацията. Поединичното спасяване не е спасяване на обществото", каза пред Bulgaria ON AIR вирусологът доц. д-р Любомира Николаева-Гломб.

"Един вирус оживява в клетката. Целта на всяко нещо, което е близо до живота, е да пребъде. Влиза в клетката, размножава се бързо, излиза от клетката, вижда нови клетки и влиза в тях. Обаче имунната система на организма е по петите му. Как да излезе? Като накара организма да кашля и киха. Така върви заразата. Коронавирусът не е по-специален, просто това е първата пандемия в нашия живот", обясни специалистът.

Доц. Николаева-Гломб се съгласи напълно с математика от БАН проф. Николай Витанов, че скоро може да имаме по 3000 заразени дневно.

"Неговите модели доказаха верността си. Първата вълна бе незабележима, благодарение на мерките. Втората и третата ни удариха доста стабилно и каквото каза проф. Витанов - това се случи", отбеляза тя в студиото на "България сутрин".

1 млн. българи са напълно ваксинирани, а по думите на доц. Николаева-Гломб това е малко на фона на 7 млн. население.

"В процес на рушене е догмата, че най-стабилният имунитет е след прекарване на заболяването. Чрез информационните РНК ваксини се установи, че те създават много по-мощен имунен отговор от самото преболедуване. Тежко преболедувалите имат относително силен имунитет. Такъв се получава при информационните РНК ваксини", подчерта вирусологът.

Доц. Николаева-Гломб изрази надежда южноафриканският вариант да не се разпространи в България, тъй като той е най-тежкият.

Тя увери, че две дози от ваксините пазят достатъчно ефективно срещу Делта варианта - около 88%. Но предупреди, че 12% от ваксинираните с Pfizer може да се разболеят.

"Ваксината запазва ефективността си над 90-95% при хората под 65 години. С остаряването ни остарява и имунната система. Затова най-възрастните хора са в най-голям риск от тежко заболяване", поясни вирусологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доктор Бацилова на море ли е. Отдавна не се е излагала.
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Покрай пандемията доста псевдо професори и здравни инспектори загладиха косъма и станаха като тюлени и сметките им ще се пръснат като тази на Балтов дето щипна 1 млн лева .Угоиха се и се оядоха говорейки ни как ни дебне смъртта под формата на вирус ,стотици хиляди чували с трупове ,подвижни морги и крематориуми .Ама нещо като се разходи човек отвън няма и помен от паника и от вирус .Мангъров каза имаме няколко пациента в ковид отделението всичко нормално
68
2
 
8
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Госпожата да беше поработила в лабораторията да го изолира първо тоя вирус. Още стои наградата от един милион долара. Да ходи по студиата с реални научни резултати, а не да лансира антинаучни тези за имунитета от ваксина, която със сигурност също не си е размърдала достолепието да проучи.
67
3
 
12
 
! Отговори
Не! преди 2 години
"големи части от популацията" - за тях не сме хора вече...
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гломб, учените викат, че великите ви ваксини не пазят от африканското нещо. Стига лъга...Има сериозна промяна на спайка у този вариант, а ваксините ви са за стар спайк...
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Витанов май скоро ще настъпи мотиката.
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е интересно ако създадат ваксина която се бие озад колко ли ще са мераклиите????
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гребен трябва да се надигане във твоята коса Гломб че си малко как да кажа изглеждаш ми малко разрошена сигорно ще да е от вируса 19 ската а.
62
4
 
7
 
! Отговори
Откровена лъжа преди 2 години
В процес на рушене е догмата, че най-стабилният имунитет е след прекарване на заболяването. Чрез информационните РНК ваксини се установи, че те създават много по-мощен имунен отговор от самото преболедуване.
61
1
 
18
 
! Отговори
Дарвинист преди 2 години
Ама приемете го най-сетне! НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ. Точка по въпроса.
60
1
 
23
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Няма да се ваксинираме ПЪК. А да ви видим! На Американци, англичани, израилтяни и т.н. им обещаха, че ваксините ще ги направят свободни. :-) Е, не ги направиха. Пак са заключени. Излъгаха ги най-нагло, а сега прехвърлят вината за собствения си провал върху неваксинираните. Да, ама не! No pasaran! Няма да ви мине номера. Ако трябва, ще трошим дебели ваксинаторски глави.
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бил Гейтс,шефчето на BionTech ваксинираха ли се,а Кунчев? Или тях ковид-а не ги лови..
58
2
 
9
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Прав си. Най вероятно имат срок. Защото има много отказали и те един вид са контролна група.
57
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите да подвиват опашки и да се нареждат за ваксина. Ако отново започнат да гинат старците, защото са се подвели по антиваксърска пропаганда, единствено справедливо е да се дава затвор за антиваксърските човеконенавистни извращения.
56
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По.сирай се колкото си искаш. Ваксината ще те довърши.
55
3
 
29
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Явно ваксинаторите имат определен срок за ваксинация на населението. Вакси - пропагандата става все по - агресивна и неприятна. Няма да се ваксинираме и тва е.
54
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рнк ваксините са елегантно високотехнологично перфектно направени . Най- ефективни и най- безопасни. Ако от ваксината те е страх, значи от ковида трябва да се посереш от страх.
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 59 Си. Вече има и такъв щам с 3 мутации в спайк протеина, който прави ваксините безполезни. Другото също ти е наивно.
52
3
 
7
 
! Отговори
Незнам преди 2 години
Кой гребен,ама ако ми падне някой като теб или ония олигооофрени Витаноф ,катрано или подобен на улицата щи обърна носа нагоре! Пфууу,аман от слугиаши на дявола.
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 57Не съм оплескал нещата. Този протеин е характерен за различните щамове (варианти). На теория, може да възникне вариант, при който сегашните ваксини наистина могат да станат почти безполезни. Освен това, клетъчният имунитет е по-адаптивен и се настройва бързо, ако си ваксиниран. А при преболедуването, особено когато не е тежко, специфичният антиген е в по-малки количества. При ваксинацията сами си произвеждате антигена, при това в достатъчни количества, без да се разболявате.