Грешки, ваксинация, кампания - какво доведе до четвъртата вълна на COVID у нас?

"Делта" вариантът настъпва бързо
3 авг 2021 21:30, Нели Христова
123
Грешки, ваксинация, кампания - какво доведе до четвъртата вълна на COVID у нас?
Снимка: БГНЕС

Българските лекари регистрират идването на четвъртата вълна на коронавируса в страната. От края на юли до началото на август в страната се отбелязва плавно, но постоянно нарастване на заболеваемостта, която при определени условия рискува да стане експлозивна и да доведе до смъртта на стотици хора, пише кореспондентът на TACC Игор Ленкин в статия, посветена на ситуцията с COVID-19 в България, цитирана от Агенция "Фокус".

„В момента сме в ранните етапи на четвъртата вълна на COVID-19. Цяла седмица наблюдаваме непрекъснато увеличаване на броя на случаите, за щастие не много бързо, но миналата седмица над 300 души бяха заразени на ден, смятам, че тази седмица е възможно увеличение с до 500 души, а до септември - с до 3 хиляди души на ден“, прогнозира главният лекар Ангел Кунчев в разговор с журналисти. Той също така обърна внимание на факта, че на обществени места, предимно в курортите на страната, санитарните правила са масово нарушавани, въпреки факта, че броят на гражданите, защитени от COVID-19, т.е. които са ваксинирани или възстановени след инфекция, е само около 16% от населението, съответно, говоренето за стаден имунитет е излишно.

„Пълната ваксинация защитава до голяма степен от коронавирус. Данните за смъртността и тежестта на заболяването показват, че ваксините работят добре и предимно неваксинираните граждани влизат в интензивни отделения“, казва Кунчев.

Ваксинация с грешки

Зависимостта на смъртността и ваксинацията в България беше активно обсъждана, след като министърът на здравеопазването на служебното правителство Стойчо Кацаров, отговаряйки на въпроси на депутатите от парламента, заяви, че грешките, допуснати при организирането на пролетната кампания за ваксинация на населението на страната срещу COVID-19, са довели до до смъртта на около 10 хиляди души.

„При организирането на ваксинациите България не даде приоритет на граждани над 60 години и хора със сериозни заболявания. Това доведе до смъртта на около 10 хиляди пациенти по време на втората вълна на пандемията, тези животи можеха да бъдат спасени, тъй като около 80% от мъртвите са възрастни граждани, а не са получили ваксини“, обясни министърът.

Кацаров също отбеляза съществена грешка при поръчването на ваксини срещу COVID-19. България предпочете да поръча препарати на британско-шведската компания AstraZeneca за сметка на трите други ваксини, одобрени за употреба в ЕС (Pfizer, Moderna и Janssen), и поради забавянето на доставките до края на февруари в страната бяха имунизира само около 200 хиляди души.

„България е жертва на възрастното поколение“, отбеляза министърът. „През първите пет месеца от ваксинацията младите активни граждани бяха имунизирани, а най -уязвимите категории бяха оставени сами с опасното заболяване“.

Българското министерство на здравеопазването информира, че от началото на кампанията по ваксинацията до средата на май около 175 хиляди души над 60 и повече години са били имунизирани. През същия период 8 215 пациенти са починали от COVID-19, включително 6 927 възрастни.

Неефективна кампания

Известният български лекар и политик Александър Симидчиев в разговор с кореспондента на ТАСС отбеляза не само грешки при организирането на процеса на ваксиниране на населението, но и ниската ефективност на обяснителната кампания. „10 хиляди души са броят на смъртните случаи на неваксинирани възрастни граждани. Във всеки случай забавянето на ваксинацията води до жертви и тази тенденция, уви, продължава. В близко бъдеще се очаква нова вълна от коронавирус, този път това ще бъде „Делта“ вариант, по-заразен и смъртоносен, особено за тези, които не са били ваксинирани. Проблемът с ваксинацията не е решен, в България са ваксинирани само около 20% от гражданите. Следователно броят на смъртните случаи поради слабото използване на ваксините ще нарастват и значително ще надвишават цифрата, посочена от Кацаров“, твърди експертът.

Симидчиев обърна внимание на друга характеристика на смъртността, свързана с коронавирусната инфекция: „Има смъртни случаи, свързани с COVID-19 и пациенти, починали поради коронавируса. Последната категория са хора с хронични заболявания, които не са получили своевременна медицинска помощ, страхувайки се да отидат при лекарите си. В резултат на това те развиха усложнения и умряха не от коронавирус, но заради него. Следователно, въпреки че можем да говорим за някои спекулации в цифри от страна на министъра, може също така да се твърди, че около 60% от смъртните случаи от COVID-19 са били предотвратими“.

„През последните шест месеца непрекъснато казвах, че трябва да се проведе целенасочена кампания за осведоменост по въпросите на ваксинацията срещу коронавирус, особено необходима за граждани над 60 години, които са изложени на риск, за граждани с хронични заболявания като диабет и хипертония, както и за тези, чийто достъп до медицинска помощ е труден, включително за тези, които не разбират българския език, за бедни категории граждани, които не използват съвременни технологии, не се интересуват от новини и съответно не получават необходимата информация. В тези групи традиционните видове телевизионна реклама, които се използват главно в кампанията, не работят. На практика няма пълноценна ваксинационна кампания в България, а мерките, които се предприемат, трудно може да се нарекат ефективни. Обществото не приема добре кампанията, не вярва във ваксинацията, а България е на едно от последните места в Европейския съюз по този показател. Възможно е да не успеем да постигнем такъв желан масов имунитет, особено след като 80% от населението трябва да бъде ваксинирано за пълен ефект. Вирусът мутира бързо и тези, които са били ваксинирани днес, може да се разболеят след няколко месеца, въпреки че - почти гарантирано - не толкова зле, колкото боледуват неваксинираните хора , смята Симидчиев.

„Делта“ идва

В България „Делта“ щамът на коронавируса, който е най-патогенният сред вариантите, сега е доминиращ - над 90% от са заразени тъкмо с него, каза Ива Христова, директор на Института за борба с инфекциозни и паразитни болести.

„Делта“ щамът е проблем преди всичко за тези, които не са били болни и не са били ваксинирани, както и за тези, които са се възстановили в началото на пандемията, тъй като имунитетът след болестта отслабва с времето. Вярвам, че до края от август броят на случаите на COVID-19 ще се увеличава до хиляди хора всеки ден. Ваксините защитават срещу „Делта“, макар и в по-малка степен, отколкото срещу традиционните щамове“, казва Христова и добавя, че заболеваемостта започва да се разпространява активно сред младите хора.

През изминалия ден в България са регистрирани 393 нови случая на заболяването, седем души са починали. Повече от 850 пациенти се лекуват в болници, включително 82 в интензивни отделения. В момента са ваксинирани около 2,04 милиона души, малко повече от 1 милион от тях са получили втората доза от ваксината. 16% ваксинирани срещу коронавирус е най-лошият процент в ЕС.

От началото на пандемията в България над 425 хил. души бяха заразени с коронавирус, над 18,2 хил. от тях починаха. Извънредната епидемиологична обстановка в страната е удължена до края на текущия месец август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
15
 
! Отговори
Шерлок Холмс преди 2 години
Елементарно, Уотсън! До четвъртата вълна у нас се стигна заради четвъртата вълна по целия свят!
20
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма достатъчно ваксинирани за да се генерира нова вълна освен, ако не наредят данните.
19
5
 
23
 
! Отговори
(каб)ала(х) преди 2 години
И тази вълна ще се разбие в бетонната стена на презрението ми към фармаслугите.
18
6
 
7
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Само селяни и комунисти се ваксинират,чувстват се важни и граждани!!!
17
3
 
13
 
! Отговори
По-лудия преди 2 години
И кой ви казва, че са 18300? Като си отговорите на този въпрос ще разберете какъв фейк е бройката
16
4
 
27
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
Я по-добре, по-коректно, по-съобразено с реалността - питайте какво доведе четвъртата вълна в Израел. Че днес вече имат над 3800 новозаразени. Пък толкова добре ваксинирани, с най-хубавите скъпи емареней вацини, мощен имунитет, стаден. Къде сбъркаха. И само не ми давайте пример с брой умрели - че в България ако направим клиничната пътека за кови да е по-ниско платена от инфаркт и инсулт, изведнъж ще станем с нула умрели от кови.
15
4
 
19
 
! Отговори
Вълната на баба ти преди 2 години
КаквА вълна бе каттили!?!?
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За каква вълна говорим? Нали бройките са още малки.
13
2
 
17
 
! Отговори
Лудия преди 2 години
До 5 Какво се заяждаш, аз се евтанизирах вчера в МОЛа, сега живея в мрежата, като Джарвис. Всеки момент ще пристингне новото ми тяло, последна мода трансхюмън фешън.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То всеки като този Кацаров мога да си измисля една цифра починали заради бавна ваксинация, след като не е нужно да обяснявам как съм я изчислил. С новозаразените и настанените в болница за лечение е същото, хвърлят се едни цифри и ние овцете трябва да вярваме. Ами тогава по същия начин не изисквайте сертификат на хората, че действително са ваксинирани, вярвайте им без доказателства, както вярвате на пропагандаторите с цифрите.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От края на юли до началото на август в страната се отбелязва плавно, но постоянно нарастване на заболеваемостта ----///----- Е, коло да е плавно.... Между края на юли и началото на август има делта t клонящо към нула....
10
17
 
3
 
! Отговори
Бay преди 2 години
"При организирането на ваксинациите България не даде приоритет на граждани над 60 години и хора със сериозни заболявания." това беше голяма грешка наистина.
9
2
 
13
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 2 години
Кат видя ЛуКумчев и Ракиджиев се чудя кой е по въшлясал. Тези и двамата са за обезпаразитяване..
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато започне боя по улиците, сканирайте околните и използвайте чипираните за щит или си ги натрупайте като чували с картофи. Те са точно това - ГМО картофи.
7
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вълната е само в болните мозъци на мисирките и на рекламните агенти на вълшебната течност - ако тия се разкарат нейде на пичка си майна и ония другите търгаши спрат с менте тестовете, ще забравим напълно за пландемията.Иначе защо премълчаваме, че доволно наваксаните се тресат от десет пъти по-голяма четвърта вълна от нашта?
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
че не мина ли вече четвъртата вълна и да чакаме петата?
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ги обвинявайте лекарчетата, такава е световната мода :)) Те правят това което са наизустили, не от знания :))
4
26
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
нещо се обърка, ти като не желаеш ваксина хващай гората и там вегетирай
3
5
 
24
 
! Отговори
Лудия преди 2 години
На предната вълна си закупих хиляди чували за трупове, за да правя спекула. Сега ги ползвам за оранжерии. Буболечките не влизат, защото ги е страх. На тази вълна ще закупя вериги и белезници, ако не ги пробутам, ще си направя садо-мазо бар HELL.
2
5
 
29
 
! Отговори
Ще влезнем преди 2 години
Спокойно всичко върви по план толкова бързо и лесно не се въвежда нов световен ред. Епидемията трябва да продължи поне още 5 години. Относно ваксините за Делтата вече не действат и са безполезни има доказателства вече заразени и болни хора, които са били ваксинирани с по две дози пълната ваксинация.