Постковидният синдром при "Делта" е по-опасен

При ваксинирани не е наблюдаван
55
Постковидният синдром при "Делта" е по-опасен
Снимка: БГНЕС

Щамът "Делта" на коронавируса засяга младите хора по-активно от другите му разновидности. Това доведе до подмладяване както на самата болест, така и на т. нар. "Постковиден синдром", казва в интервю Евгений Тимаков, лекар по инфекциозни заболявания и главен лекар на медицинския център „Лидер-медицина“, предаде РИА Новости.

В концепцията за постковиден синдром лекарите включват набор от симптоми, които продължават при човек известно време след възстановяване. Това са главоболие, слабост, увреждане на паметта и редица други. По-рано тези прояви по правило се срещаха при по-възрастни хора, но сега „пост-COVID“ е по-млад, отбеляза Евгений Тимаков. Причината, каза той, е щамът "Делта".

Още по темата
"Делта" не е напълно разбран, но със сигурност знаем, че младите хора и децата са започнали да боледуват повече, въпреки че възрастните също са изложени на риск. Ще имат много силен ефект върху имунните фактори. Децата след коронавирус инфекцията ще боледуват по-дълго. Ефектът върху репродуктивната функция при младите хора се проучва, това все още е под въпрос", каза специалистът по инфекциозни заболявания.

В същото време, обясни той, всички други последици, присъщи на други варианти на SARS-CoV-2, също се запазват при щама "Делта".

"Предварителните данни, получени от лекари, участващи в рехабилитация за постковиден синдром, показват, че ваксинираните го нямат. Във всеки случай все още не съм виждал описание на постковидния синдром при ваксинирано лице", добави Евгений Тимаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Делтакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом Мангъров вчера се е ваксинирал...
21
2
 
16
 
! Отговори
глас от тъдява преди 2 години
Как тъй точно в Испания дето тръбят че са първенци във ваксинирането , ги удари най-силно новата ковид-вълнА? Даже и в старческите домове дето и персонал и пациенти са на 100% , започна да ги повтаря вирусът??
20
2
 
1
 
! Отговори
глас от тъдява преди 2 години
Каква е разликата м/у оптимиста и песимиста. В момента е същото според някой вече са ваксинирали над 60%, според други все още има да ваксинират 40. Според някой в последно време се заразяват по-малко възрастни , според други се заразяват повече млади.... Според някой има много заразени, според други има малко хора в спешното.....
19
2
 
1
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 2 години
До Ха-ха!Ами бил си късметлия очевидно ... ако беше тежко , друга песен щеше да пееш ...
18
2
 
11
 
! Отговори
Ха-ха! преди 2 години
Изкарах корона грипчето през януари - лека хрема и загуба на обоняние за седмица. Постковиден синдрим - йок. Как един ваксиниран ще го изкара по-леко - не знам.
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторята искат да получават отново по 1000 лв,за това тръбят и лъжат ей гадчете да духате супата и яжте мукаря
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората не ги е страх от ковид и затова вече ги плашат с пост ковид синдрома
15
0
 
1
 
! Отговори
Batman преди 2 години
Chul sam razgovor mejdo lekar izvesten i edin ot kabineta ot upravlqvaahtata strana... kazaha si che do kato ne vaksenirame vsichki nqma da iztriem lajata ot kompiotara... trqbva vsichko dae pot kontrol..Sega glavnia satana kazva na pochinenite si.. seeeeiiiii teeee straaaahhh u horataaa dase bockaaat maskiiii na vsqkadeee. Bezzz blizki i vsqkakuv vid ogranichenia.. vqrvaite mi taka she nakarame horata da sprat da mislqt za boga za vqrata im.. slabite v vqra shegi zabludim
14
6
 
17
 
! Отговори
Плашене преди 2 години
Както и да плашите,каквото и да пишете,светът се пробужда,целия свят гледа какво става във Франция,хората се борят за свобода,човешки права,за бъдещето на децата си,за следващите поколения,неща по-големи от страха,който всявате всеки ден.Истината и в миналото е била крита,чрез пропаганда и изопачаване,но накрая винаги излиза на яве.Светът ще въстане срещу тиранията и срещу тези,които пуснаха лабораторен мутант,но същите те ще ни спасяват от него..
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При ваксинираните къв синдром като са подписали информирано съгласие? Там само се описват последствията и вероятно ще наблюдават колко години ще живеят!
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3много ти разбира главата от вируси. Може и да се адаптират към хората след няколко хиляди години.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
слагайте нова постковид пандемияи нови ваксини, ептен за резил и на шега да станете
10
4
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДА ПУСНЕШ СТАТИЯ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛЕКАР ОТ ПУТИНОРАЙ Е СЪЩОТО КАТО ДА ПУСНЕШ СТАТИЯ ОТ ЛЕКАР В СЕВЕРНА КОРЕЯ! ПОДОБНИ СТАТИИ ИМАТ ДОСТОВЕРНОСТ 0
9
7
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРЕЗ 2017-ТА ГОДИНА ВАКСИНА СРЕШУ ДЕНГА НА ФИРМАТА САНОФИ Е ПРЕДРАЗПОЛОЖИЛА ОРГАНИЗМА ДА РАЗВИЕ ОЩЕ ПО-ТЕЖКА ФОРМА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО! ДАЛИ ВАКСИНАТА СПУТНИК ПОМАГА ПРИ ДЕНГА ИЛИ ВРЕДИ ЩЕ СЕ УСТАНОВЯВА ТЕПЪРВА! НА ПУТИНИСТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИМА НИКАКВО ДОВЕРИЕ ТЕ СА СИ ЛЪЖЦИ ПО ПРИРОДА!
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И не разбрахме кое му е по-опасното? Александър Попов си е забравил мисълта след като е формулирал страшното заглавие. Да не би да страда от Делта пост ковид синдром?
7
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ефектът върху репродуктивната функция при младите хора се проучва, това все още е под въпрос..... Боже мили!!! Какви профани!!! А от ваксината ефекта проучва ли се?
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек бързайте да се ваксинирате, нищо че не помага срещу делтата.
5
5
 
34
 
! Отговори
Даааааааааа преди 2 години
много е опасен.Почват да ти растат зъби от очите.В момента слушам пенсионер Кантарджиев и коку-що рече: "ако се появи нова мутация е необходима и трета доза"Во век и веков - Амин, ваксин!
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 4 - всичко е ковид, безмислено е да се пита
3
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой учен от Тамбукту няма ли да цитирате за да плашите? Какво стана с тестовете ПСР? Признават ли се или и грипът и настинката е ковид?