Постковидният синдром при "Делта" е по-опасен

При ваксинирани не е наблюдаван
55
Постковидният синдром при "Делта" е по-опасен
Снимка: БГНЕС

Щамът "Делта" на коронавируса засяга младите хора по-активно от другите му разновидности. Това доведе до подмладяване както на самата болест, така и на т. нар. "Постковиден синдром", казва в интервю Евгений Тимаков, лекар по инфекциозни заболявания и главен лекар на медицинския център „Лидер-медицина“, предаде РИА Новости.

В концепцията за постковиден синдром лекарите включват набор от симптоми, които продължават при човек известно време след възстановяване. Това са главоболие, слабост, увреждане на паметта и редица други. По-рано тези прояви по правило се срещаха при по-възрастни хора, но сега „пост-COVID“ е по-млад, отбеляза Евгений Тимаков. Причината, каза той, е щамът "Делта".

Още по темата
"Делта" не е напълно разбран, но със сигурност знаем, че младите хора и децата са започнали да боледуват повече, въпреки че възрастните също са изложени на риск. Ще имат много силен ефект върху имунните фактори. Децата след коронавирус инфекцията ще боледуват по-дълго. Ефектът върху репродуктивната функция при младите хора се проучва, това все още е под въпрос", каза специалистът по инфекциозни заболявания.

В същото време, обясни той, всички други последици, присъщи на други варианти на SARS-CoV-2, също се запазват при щама "Делта".

"Предварителните данни, получени от лекари, участващи в рехабилитация за постковиден синдром, показват, че ваксинираните го нямат. Във всеки случай все още не съм виждал описание на постковидния синдром при ваксинирано лице", добави Евгений Тимаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Делтакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аре стига сте плашили хората, вирусите се стремят да се адаптират към хората, а не да ги убиват
1
5
 
32
 
! Отговори
kkkk преди 2 години
Пак ли ви платиха да облъчвате хората палтени покемони!!!!