Вирусолог: След ваксина защитата от тежко боледуване е висока

Третата доза не е нещо неестествено, посочи проф. Александрова
116

Докато Делта вариантът набира скорост у нас, южноамериканският вариант на Ковид-19 също предизвиква тревога, след като се установи, че е силно заразен. Колко силна ще бъде четвъртата вълна?

"Това е вариант, който е идентифициран преди една година и в края на миналата година е представлявал един нищожен процент в Перу, но в момента е доминиращият - с повече от 80%. Това, което знаем за него е, че се разпространява доста по-успешно от оригиналния вирус, който беше идентифициран в Ухан. Той надминава дори бразилския вариант", заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR".

"За да бъде устойчив на ваксини, това би означавало да преодолява изцяло имунния отговор, който е създаден към предишните варианти на ваксините, с които разполагаме. Това би означавало да е налице вариант, който да е с последици. Тогава няма да говорим за вариант, а за нов щам", посочи още вирусологът.

Още по темата
Относно Делта варианта, проф. Александрова подчерта, че той доминира на много места, не само в България.

"Той успя да се разпространи в повече от 120 страни. Когато са поставени двете дози на ваксините и са минали поне две седмици след втората, степента на защита от тежко боледуване е висока", категорична е събеседничката.

Вирусологът даде и пример от САЩ, където една голяма част от инфектираните хора се оказаха напълно ваксинирани.

"Трябва да кажем, че защитата от инфекция по принцип е по-ниска, не е 100%. Това пък е ролята на ваксините. Това, което става във Великобритания, където усилено се разпространява този вариант, в крайна сметка не е последвано от драстично увеличаване на случаите в болниците", обясни тя.

По думите на проф. Александрова сценарият в една страна, където голяма част от населението от рисковите групи е ваксинирано, е различен от този в другите страни.

"В Масачузетс установиха, че вирусното ниво в горните дихателни пътища при ваксинирани и неваксинирани е приблизително еднакво. Това стана причина там да върнат някои от мерките. В същото време това е тема, която се проучва", обясни вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Относно това дали Делта вариантът се кара по-тежко, гостът уточни, че има редица проучвания, които показват, че рискът един заразен да се нуждае от болнично лечение е два пъти по-голям.

"Вариантът Делта се свърза с почти два пъти по-голям риск от пневмония, също така с по-голям риск пациентът да има нужда от кислород, да стигне до интензивно отделение", категорична е проф. Александрова.

Вирусологът коментира и третата доза на ваксините. По думите ѝ това не е нещо неестествено, тъй като целта на ваксината е да опресни паметта на нашата имунна система, когато тя отново се срещне с вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Тая външно заприличала на някакъв корона-вирус...
51
8
 
24
 
! Отговори
Не е дебела хич преди 2 години
Отвратителна пропагандистка без капка съвест за здравето на хората след експеримента.Прилича на Ковид.
50
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питър нов пропагандатор? Нова звезда? Нов лекар? Не вярвам на почтеността им. Изнасям се от форума.
49
9
 
12
 
! Отговори
Ристу преди 2 години
Коментиращите, които обиждат жената, не могат да стъпят на малкия и пръст по интелект. Сами не осъзнават колко жaлки и смешни изглеждат от страни. Нямат никакви познания в областта и насочват аргументите си към личността ѝ, вместо към темата на диспута. Дeбeла била, значи не била права. :D Това, че е експерт в областта, никой не го интересува, защото, видиш ли, нейното мнение е различно от това на бай Пешо. Като ти се счупи колата, да не отиваш на зъболекар да ти я поправи? Търсиш експерт!
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 57Това е основно, защото рисковите групи ги иумунизираха вече, а повечето спряха да се пазят. При 5 починали под 30 години, от почти 100 000 заразерни в странта, в която живея, от какво да се пазя, когато съм здрав?
47
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По логиката на лелята, всички дето сме карали шарки като малки сега трябва и да се ваксинираме, защото има ваксини. Така уж ще си подобрим имунитета. Трагично смешно.
46
15
 
6
 
! Отговори
Питър преди 2 години
До ЯзеЦелта на ваксината е да запознае тялото с вируса по благоприятен начин. Нито повече, нито по-малко. И нищо друго.
45
4
 
8
 
! Отговори
Язе преди 2 години
До ПитърТака де, ама те си измислят ползи, не само че ги хиперболизират :) Което пък си е за съд. Ама нека минат малко нещата, то народите взеха да се посъбуждат ....
44
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тази потвърждава, че делта вариантът е кьорфишек - много заразени, а малко с болница.
43
11
 
1
 
! Отговори
Питър преди 2 години
До НЕ НА ВАКСИТЕ !НИКАКЪВ ШАНС, ПРИЯТЕЛ! Дори Баба Ванга да ти го е казала :)
42
2
 
7
 
! Отговори
Питър преди 2 години
До ЯзеЗа това съм напълно съгласен. Но на политиците това им е работата - да хиперболизират позитивите и да се опитват да прикриват негативите на нещата, случващи се по време на тяхното управление. Така че не правят нищо извън спецификите на работата си... В крайна сметка, щом Бациту може да управлява държава над 10 години, смятай какво е да си политик
41
4
 
6
 
! Отговори
НЕ НА ВАКСИТЕ ! преди 2 години
до ПИТЪР - Питъре ние от последни ще станем първи ! Запомни го добре !
40
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е как да не трябва трета доза,нали ваксините наскоро поскъпнаха с по 2,3 долара на бройка ,1 милион хипохондрици по около 20 долара ето 20 лилиона долара за некоя фирмица от фармафията
39
5
 
13
 
! Отговори
Язе преди 2 години
Това засега е единствената доказана полза от ваксината- по-леко боледуване. То и самите производители си го написаха ясно при анонса на ваксините. Но незнайно защо сега всички, особено политиците, ни убеждават, че ваксините предпазвали и от заразяване и предаване на вируса(което е пълна глупост).
38
10
 
5
 
! Отговори
Питър преди 2 години
Напишете в Гугъл 'The 20 fastest-shrinking countries in the world' (Най-бързо изчезващите страни в света) и вижте статията на Бизнес Инсайдър. Мила родино е на 1 во място, с траектория на намаляване на населението с 22.5 процента до 2050... А след това нека си говорим кой как искал да намалява световното население с ваксини.... Не ваксини, вазектомия, трепанация и ядрен взрив за това азиатско племе с африкански манталитет, случайно озовало се в пределите на Европа
37
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Рискът да се нуждаеш от болнично лечение е два пъти по - голям". Кого плашиш ти? Преболедувалите имаме имунитет. Точно сега няма да го лепнем. Виж, ако се ваксаме, може и да стигнем до болнично лечение.
36
1
 
5
 
! Отговори
Питър преди 2 години
До ???Точно за Масачузец. Средна възраст
35
1
 
5
 
! Отговори
??? преди 2 години
За къде съобщиха, че починалите от Ковид-19 след ваксиниране са на възраст над 88 години?
34
4
 
18
 
! Отговори
бай Миле преди 2 години
Това за кийтаския грип ли говори? Същият дето половината заразени дори не усещат, че са го изкарали, а още едни 30% го карат като настинка?Демек ако те набодат с експерименталната ваксина, ще си като 80% от хората... мхм... виждам смисъл ако си от останалите 20%, но за чий се опитват да ни го наложат и на останалите 80%??? За пари ли? За много! ... и понеже сега ваксарите ще кажат - *** ваксинираните не го разнасят и не правят нови версии.. ами не! вече се доказа обратното!
33
6
 
6
 
! Отговори
Питър преди 2 години
За толкова години извънредна обстановка не разбрахте, че маските са, за да пазят другите, а ваксините - за да ви запознаят с вируса. *** народ сме и такива ще останем. Не случайно сме първи по изчезване в света.