Вирусолог: След ваксина защитата от тежко боледуване е висока

Третата доза не е нещо неестествено, посочи проф. Александрова
116

Докато Делта вариантът набира скорост у нас, южноамериканският вариант на Ковид-19 също предизвиква тревога, след като се установи, че е силно заразен. Колко силна ще бъде четвъртата вълна?

"Това е вариант, който е идентифициран преди една година и в края на миналата година е представлявал един нищожен процент в Перу, но в момента е доминиращият - с повече от 80%. Това, което знаем за него е, че се разпространява доста по-успешно от оригиналния вирус, който беше идентифициран в Ухан. Той надминава дори бразилския вариант", заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR".

"За да бъде устойчив на ваксини, това би означавало да преодолява изцяло имунния отговор, който е създаден към предишните варианти на ваксините, с които разполагаме. Това би означавало да е налице вариант, който да е с последици. Тогава няма да говорим за вариант, а за нов щам", посочи още вирусологът.

Още по темата
Относно Делта варианта, проф. Александрова подчерта, че той доминира на много места, не само в България.

"Той успя да се разпространи в повече от 120 страни. Когато са поставени двете дози на ваксините и са минали поне две седмици след втората, степента на защита от тежко боледуване е висока", категорична е събеседничката.

Вирусологът даде и пример от САЩ, където една голяма част от инфектираните хора се оказаха напълно ваксинирани.

"Трябва да кажем, че защитата от инфекция по принцип е по-ниска, не е 100%. Това пък е ролята на ваксините. Това, което става във Великобритания, където усилено се разпространява този вариант, в крайна сметка не е последвано от драстично увеличаване на случаите в болниците", обясни тя.

По думите на проф. Александрова сценарият в една страна, където голяма част от населението от рисковите групи е ваксинирано, е различен от този в другите страни.

"В Масачузетс установиха, че вирусното ниво в горните дихателни пътища при ваксинирани и неваксинирани е приблизително еднакво. Това стана причина там да върнат някои от мерките. В същото време това е тема, която се проучва", обясни вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Относно това дали Делта вариантът се кара по-тежко, гостът уточни, че има редица проучвания, които показват, че рискът един заразен да се нуждае от болнично лечение е два пъти по-голям.

"Вариантът Делта се свърза с почти два пъти по-голям риск от пневмония, също така с по-голям риск пациентът да има нужда от кислород, да стигне до интензивно отделение", категорична е проф. Александрова.

Вирусологът коментира и третата доза на ваксините. По думите ѝ това не е нещо неестествено, тъй като целта на ваксината е да опресни паметта на нашата имунна система, когато тя отново се срещне с вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
8
 
5
 
! Отговори
Питър преди 2 години
До Обаче съобщават, чеЧовече, миналага година във Великобритания имаше по 20-30 хиляди заразени на ден и 500 до 1000 смъртни случая. Сега при същите нива на заразени, случаите са под 100 и то основно на хора със сериозни проблеми, за които всъщност не е ясно дали са ваксинирани, или не, но по-вероятно не. Усещаш ли разликата?
31
3
 
9
 
! Отговори
Баба Мара преди 2 години
Лелче, към коя болест защитата е висока?
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тая професорка кога ще и слагат и на нея три дози? питаха ли я журналистите?
29
4
 
5
 
! Отговори
Емма преди 2 години
Стига бе!! Верно ли?
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ангел Кунчев: До 15 септември пикът на COVID-19 може да е преминал, има повече от месец и може да се окаже, че пикът е преминал, "Делта" вариантът на вируса засяга ниските възрастови групи каза Ангел Кунчев.
27
1
 
5
 
! Отговори
КОВИД-21 преди 2 години
ИДВААААМММ!!!
26
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лицата с наднормено тегло не само са по-уязвими за ковид, но и за много други болести. Та тази да вземе да отслабне не да ми обяснява, как трябвало да се ваксинирам.
25
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравейте щураци!Как сте днес?Налазиха ли ви някакви Мисли?Давайте да видим!Да не сте гласували за Слафтшу?
24
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност, наред с хвалбите на ваксините, казва и някои важни неща. Например: "В Масачузетс установиха, че вирусното ниво в горните дихателни пътища при ваксинирани и неваксинирани е приблизително еднакво. Това стана причина там да върнат някои от мерките." Което прави ваксините безполезни.
23
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29 След заразяване с КОВИД ЩЕ ПОЛУЧИШ това, което ЗАСЛУЖАВА ПРОСТОТИЯТА ТИ.
22
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом като не успяват да ни навият да се ваксаме, може и да не си получат хонорарите и даже напротив - може да бъдат наказани.
21
3
 
18
 
! Отговори
Асан преди 2 години
28 - Бай Шиле е взел 600 000 да са пули у щаба :)))
20
7
 
9
 
! Отговори
Южноамериканският преди 2 години
Вариант на ковид открит преди 1 година е известен под името " Ламбада ". Днес излезе публикация в " The Lancet " според изследванията на генома този вариант е мутация от южноафрикански и бразилски вариант . По заразен и смъртоносен от " Делта" . Учените са на мнение, че вируса се бори да оцелее и затова мутира кото се комбинира с вариантите. Ваксините не са универсалното лекарство според публикацията, но за сега са единствената бариера за спирането на разпространението.
19
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да попитам тази дебелана, ще носи ли някой отговорност ако след 2,3 год. получа някакво автоимунно заболяване или нещо друго в следствие от ваксините. Отговора сигурно ще е не, защото ваксините се изпитват 10 год.преди да започнат да се прилагат. Значи в момента които се ваксинират са опитни зайчета.
18
1
 
33
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Искам, ако тука наистина има НАП и Прокуратура, да им осветлят доходите на всичките тия от Март 2020 година насам...
17
21
 
3
 
! Отговори
Умна жена преди 2 години
За разлика от коментиращите.
16
6
 
30
 
! Отговори
Бойкот на ваксините преди 2 години
Пигииииии, оди се прескачай!! Ваксина нема си туря, ако щеш тръгни на челна стойка. Вече никой не ви вярва, само се излагате.
15
5
 
18
 
! Отговори
Kreti преди 2 години
Да ми го....... Не ви вярвам, колкото и да лъжите!
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пиги е объркала държавата. Тук фалшиви вируси не виреят.
13
3
 
22
 
! Отговори
Слави Трифонов преди 2 години
ей не разбрахте - няма да се ваксинирам колкото и да заплашвате ...НЯМА