Всеки втори в ЕС е ваксиниран срещу коронавируса

Първенци са Малта, Белгия и Испания
145
Всеки втори в ЕС е ваксиниран срещу коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Половината от населението на ЕС вече е напълно ваксинирано срещу коронавируса, според статистика на агенция Франс прес, базирана на данни на официални източници.

Общо това представлява 223,8 милиона души, които са получили по две дози от ваксините срещу вируса, по една доза сред прекаран коронавирус, или по една доза от еднодозова ваксина.

От 27-те страни членки 13 са преминали прага от 50 процента от населението, които са напълно ваксинирани. Първенци в тази насока са Малта (74 процента), Белгия (59 процента), Испания (58 процента).
Сериозно засегнатите от пандемията Италия, Франция и Германия са ваксинирали напълно съответно 54, 53 и 52 процента от населението. В дъното на класацията са България и Румъния, които са ваксинирали напълно съответно 14 и 25 процента от населението си.

Близо 60 процента от населението на ЕС е получило най-малко една доза от ваксините, тоест 265,9 милиона души.

ЕС вече изпреварва САЩ по показателя на напълно ваксинираните хора. Към 1 август 49,7 процента от жителите на САЩ бяха напълно ваксинирани спрямо 49,8 процента от жителите на ЕС. Към същата дата ваксинираните с най-малко една доза в САЩ бяха 57,8 процента от населението спрямо 59,3 процента от жителите на ЕС. През изминалата седмица всеки ден в ЕС са поставяни дози от ваксините на 0,6 процента от населението, докато в САЩ те са поставяни на едва 0,2 процента.

Към този момент в ЕС са одобрени за използване четири ваксини - на Пфайзер/Бионтех, на Модерна, на АстраЗенека/Оксфорд и на Джонсън и Джонсън. Първите три са с по две дози, а четвъртата е еднодозова. Отделно Унгария и Словакия използват и неодобрени от Европейската агенция по лекарствата ваксини, разработени в Русия и Китай.

Днес говорителката на ЕК Вивиан Лунела заяви, че ЕК вече провежда подготовка за възможна реваксинация на населението на ЕС с допълнителни дози от ваксините и заради тази цел се извършват покупки на милиарди допълнителни дози ваксина, предаде ТАСС.

"Напълно възможно е да ни е нужна реваксинация с трета доза. Поради тази причина ние подписахме още един договор с компаниите Пфайзер и Бионтех през май за доставката на допълнителни 1,8 милиарда дози ваксини. Смятаме, че е важно да бъдем готови за ситуацията, ако ни потрябват тези ваксини", заяви говорителката.
Тя обаче отказа да коментира съобщенията в медиите за повишени цени на ваксините на компаниите Пфайзер и Модерна. Лунела заяви, че тази информация е поверителна. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още по темата: есваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 36 Има западна, ама кисне и не излиза от нета, ще да си с 5 дипломи гугълски
28
0
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 2 години
Свързвам двата края, криво ляво. Искаш да ми помогнеш ли. Може би трябва да почна да правя като теб? Сериозно се замислих.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 36 в нета всеки има и самолет, знаеме ние, ти вероятно и 5/6 яхти, умник а задава *** въпроси
26
3
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 2 години
Имам западна диплома, вадя хубави пари, в София животът е евтин. Ти как се справяш? :)
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 26 питай божков и компания, като станеш богат, кво правят политиците, или не се сети, да не е страничен ефект на ваксината?
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 26 питай ченгетата, те ще ти кажат как спират протести, или не се сети, да не е страничен ефект на ваксината?
23
2
 
0
 
! Отговори
до 26 преди 2 години
Явно си умен, за да коментираш другите. Въпроса е тогава, защо се принизяваш на нивото на ония другите. Като умен индивид, обществото не очаква ли повече от теб?
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В коментарите под ковид статиите денонощно може да намериш всякакви специалисти, които дават много акъл. Явно имат в излишък. Дори има такива, които твърдят, че сме много умни, а на запад са много ***. Всъщност е доста порочна да се генерализира така, защото половината са по- *** от средностатистически умния човек, но това е приказка за друг път. Това, че 1-2 изобретили нещо, 1-2 направили бизнес на запад, 1-2 взели олимпиада по математика, това не прави всеки конспиративен философ умен.
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Занзибарския ковит е най-опасен и ваксините не му действат. Та напразно се ваксинираха.
20
2
 
3
 
! Отговори
до 26 преди 2 години
Оставили сме се, щото Комунистите ни Отнеха Оръжието, а Псевдо-Демократите, синове, дъщери и внуци на Комунисти, не ни го върнаха. Няма Демокрация при Население насила Обезоръжено!
19
4
 
9
 
! Отговори
до 21 преди 2 години
Аха! Значи, ние сме много умни, но сме много бедни, защото управниците ни държат бедни. Да, разбирам! Затова сме най- умната, но най- бедната държава е ЕС. А като сме толкова умни, защо сме се оставили да ни държат бедни?
18
0
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
трябва да се добави в неинфлационен еквивалент, т.е. себестойност отговаряща на 10 000 000 евро в 2021, щото те сега печатат като луди и след някоя година с тия пари и един хляб няма да може да си купиш. Още по-добре, да искаш твърда валута - тази на товите господари - Китайдски Юан!!
17
11
 
2
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Всички ще умрат след две години! Един умен антиваксър ми каза. :D
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 6 питай управниците на бг те знаят отговора защо държат народа беден, как досега не си се сетил сам за това, да не е от ваксината страничен ефект?
15
3
 
12
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Имам само един въпрос, защо ЕСССР, 14 години не си направи труда да ни направи бяла държава, а ни превърна в по бетер от африканска колония... А сега се загрижили... За ваксини...
14
1
 
0
 
! Отговори
мунчо преди 2 години
А достатъчно чували поръчали ли са за цялото население или още се назландисват? може да се наложи да им пратим и излишните количества от нашия резерв
13
3
 
16
 
! Отговори
sss преди 2 години
ако беше толкова хубаво щеше да е скъпо и труднодостъпно...и нямаше да има заплахи.. който иска да се боцка - право на избор, но никой да не се натрапва на другите! нали набоцканите за презащитени, ко ги боли за ненабоцканите! Само че и набоцканите разнасят вируса...
12
6
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
Ти и без ваксина може да не доживееш 5 години. Статистика!
11
4
 
16
 
! Отговори
до 6 преди 2 години
понеже съм Т ъ п Българин отказващ Ваксинация, би ли ми Обяснил, защо Умните и ВсичкоЗнаещи Искат да Подпиша Декларация, че Цялата Отговорност си и за мене и аз съм този, дето знае всичко и има Нобел по Медицина, БиоХимия, Виросология, МикроБиология и т.н. Ще се Ваксинирам, но когато ми Издават документ, че ако до 5 години Умра от каквото и да е (щото иначе, ще твърдят, че не е от Ваксината), децата ми получават по 10 000 000 Евро всяко за Обещетение!
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй де ако не измрът от двете, ще има трета за по сигурно