Всеки втори в ЕС е ваксиниран срещу коронавируса

Първенци са Малта, Белгия и Испания
145
Всеки втори в ЕС е ваксиниран срещу коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Половината от населението на ЕС вече е напълно ваксинирано срещу коронавируса, според статистика на агенция Франс прес, базирана на данни на официални източници.

Общо това представлява 223,8 милиона души, които са получили по две дози от ваксините срещу вируса, по една доза сред прекаран коронавирус, или по една доза от еднодозова ваксина.

От 27-те страни членки 13 са преминали прага от 50 процента от населението, които са напълно ваксинирани. Първенци в тази насока са Малта (74 процента), Белгия (59 процента), Испания (58 процента).
Сериозно засегнатите от пандемията Италия, Франция и Германия са ваксинирали напълно съответно 54, 53 и 52 процента от населението. В дъното на класацията са България и Румъния, които са ваксинирали напълно съответно 14 и 25 процента от населението си.

Близо 60 процента от населението на ЕС е получило най-малко една доза от ваксините, тоест 265,9 милиона души.

ЕС вече изпреварва САЩ по показателя на напълно ваксинираните хора. Към 1 август 49,7 процента от жителите на САЩ бяха напълно ваксинирани спрямо 49,8 процента от жителите на ЕС. Към същата дата ваксинираните с най-малко една доза в САЩ бяха 57,8 процента от населението спрямо 59,3 процента от жителите на ЕС. През изминалата седмица всеки ден в ЕС са поставяни дози от ваксините на 0,6 процента от населението, докато в САЩ те са поставяни на едва 0,2 процента.

Към този момент в ЕС са одобрени за използване четири ваксини - на Пфайзер/Бионтех, на Модерна, на АстраЗенека/Оксфорд и на Джонсън и Джонсън. Първите три са с по две дози, а четвъртата е еднодозова. Отделно Унгария и Словакия използват и неодобрени от Европейската агенция по лекарствата ваксини, разработени в Русия и Китай.

Днес говорителката на ЕК Вивиан Лунела заяви, че ЕК вече провежда подготовка за възможна реваксинация на населението на ЕС с допълнителни дози от ваксините и заради тази цел се извършват покупки на милиарди допълнителни дози ваксина, предаде ТАСС.

"Напълно възможно е да ни е нужна реваксинация с трета доза. Поради тази причина ние подписахме още един договор с компаниите Пфайзер и Бионтех през май за доставката на допълнителни 1,8 милиарда дози ваксини. Смятаме, че е важно да бъдем готови за ситуацията, ако ни потрябват тези ваксини", заяви говорителката.
Тя обаче отказа да коментира съобщенията в медиите за повишени цени на ваксините на компаниите Пфайзер и Модерна. Лунела заяви, че тази информация е поверителна. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още по темата: ЕСваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова много ваксинирани,а вируса не изчезва,и се раждат нови щамове.
108
0
 
1
 
! Отговори
до Германец преди 2 години
За дъщеря е необходима кисела среда.Техниката няма никакво значение.
107
2
 
4
 
! Отговори
Snake преди 2 години
Никой с нищо не е ваксиниран! Голяма част са приели доброволно бавнодействаща отрова!
106
2
 
23
 
! Отговори
SS преди 2 години
ВЪОРЪЖАВАЙТЕ СЕ ! ИДВАТ ЛОШИ ВРЕМЕНА . СКОРО (според мен) ЩЕ НАСТЪПИ ХАОС !
105
4
 
11
 
! Отговори
SS преди 2 години
След година,две -ГОРКО НА ВАКСИНИРАНИТЕ ! АКО ПРЕДИ ТОВА НЕ ГИ ПИПНЕ ДЕЛТА !
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГерманецАми разбира се, че така съм ги възпитала. Каквото повикало, такова се обадило. А и кой ти каза, че съм християнка. Око за око и зъб за зъб. Това е. Ако ти харесва.
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Германец: Не искам да ме вербуваш. Не съм безработен.
102
2
 
6
 
! Отговори
Круппе преди 2 години
Казах ти че много искам да се ваксинирате. С какво сме агресивни?
101
7
 
3
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"и му давате шанс за печели стотинки." -- 20 стинки на пост + 5% от оборота на завербуваните ***. Искаш ли да те вербувам?
100
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече са 3 милиарда ваксинираните. Нещо не ви ли говори това в *** кратуни! Все параноята ви гони. Че и агресивни.
99
3
 
7
 
! Отговори
Круппе преди 2 години
Германец: Изчакай до утре, не тичай за ваксина. Затворено е,ако можеш да ме разбереш. И си искай четвъртата доза веднага. Ваксинирай се.
98
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германеца трябва на ръце да ви носи, че му обръщате внимание и му давате шанс за печели стотинки.
97
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проф. Люк Монтагниер,френски вирусолог,носител на Нобелова награда може да ви обясни защо ваксинираните са инкубатори на нови варианти.Ама не е само той.
96
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде,тоз пък и той ,стотици хиляди жертви имало от ваксинацията.Алоооууу,манипулаторе,защо във всички интернет броячи на населението,смъртните случаи за юли са със съвсем номинални стойности спрямо последните 10 години ?Къде са тези стотици хиляди жертви ? Или и това е лъжа и измама ??? Значи всеки лъже.От лекари,дипломати,пациенти,общински управления,главнокомандващи до хората публикуващи официалните данни в интернет.Че то не останаха кого да лъжат бе...Хахахаха
95
9
 
7
 
! Отговори
Круппе преди 2 години
Германец: много свобода дадоха на такива,като теб. И напълно подкрепям да се ваксинирате. А, вземи една свобода, а още една, а третата свобода си боцни. Бягай се боцкай и си свиркай. Зарежи ни нас ***.
94
7
 
4
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Може и да не те бият, само да те е.." -- Така ли си ги възпитала? Традиционни християнски ценности? Реално погледнато имаш нужда от кожен термометър. Изнервена ми звучиш.
93
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГерманецЕ снимкиге ще са на трима мъже. Ако ти стиска. Може и да не те бият, само да те е..
92
4
 
6
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Ела да опиташ." -- Хубаво е, че проявяваш желание. Не се учудвам. Прати ми снимка първо.
91
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На VAERS има публикувани част от случаите ,като перикардит ,миокардит -повече при младите мъже и неврологични-парализи или Паркинсон-симптоми при жените.И това само в САЩ.Лекарите са предупредени да не рапортуват,а да прикриват случаите.Стотици хиляди са жертвите на ваксините и ще се увеличават.Компаниите производители са освободени от съдебна отговорност.И най-интерсното-никой не говори как успешно да се ЛЕКУВА Ковид, а се внушава ,че само ваксините са решение
90
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера боледуващите от болестта "ваксър"!Уж са се ваксинирали,за да не се разболяват повече от ковид 19,което означава,че всичко им е наред,при това спазват всички ваксърски предписания и всяка следваща ваксина,която предстои да получат,А ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ РЕВАТ СРЕЩУ АНТИВАКСЪРИТЕ,КОИТО С НИЩО НЕ ИМ ПРЕЧАТ ДА СЕ ИЗЖИВЯВАТ,КАТО ВАКСЪРИ?!Това вижда ли се на нормалните хора нормално?!Явно тяхната ваксърска болест се нуждае от лечение!