Американци отказаха да се ваксинират и сега горко съжаляват

Медиите са пълни с истории на хора, чиито животи е можело да бъдат спасени
Обновена: 4 авг 2021 20:14 | 4 авг 2021 20:09, Нели Христова
477
Американци отказаха да се ваксинират и сега горко съжаляват
Снимка: БГНЕС

Те можеше и да не умрат.

Това е ужасната истина за новата борба с пандемията в Америка, тъй като злонамереният, силно заразен вариант на Делта се разпространява бързо, насочвайки се към милиони, които за съжаление са закъснели да се защитят с безопасни, безплатни и ефективни ваксини.

Майкъл Фрийди, баща на пет деца в Лас Вегас, все още можеше да бъде светлината на живота на децата му. Вместо това те винаги ще бъдат преследвани от един от неговите унищожителни последни текстове, преди той да умре в четвъртък: "Трябваше да си направя проклетата ваксина".

Ким Магин, 63-годишната баба в Арканзас и ентусиаст по фитнес, можеше да има години пред себе си, за да наблюдава растежа на семейството си. Вместо това дъщеря й Рейчъл Росер, медицинска сестра, е оставена да се пита защо не е успяла да убеди покойната си майка да вземе своите дози.

"Ядосвам се, че не се е ваксинирала. Аз лично се чувствам виновна, че не се постарах повече", казва Росър.
За съжаление, Магин бе решила, че вече е била заразена с COVID.

Близките на мъртвите не са сами в трогателните си оплаквания.

Някои от тези, които са оцелели след заразяване с COVID, след дълги дни, в които се борят за глътка въздух, или обременени с изтощителни странични ефекти, също се чудят защо не са направили простата стъпка, за да спестят на себе си и на близките си този кошмар.

Ганийн Старлинг от Флорида, която има осем деца, изтръпва при мисълта какво би се случило с нейното 6-годишно дете, ако тя не бе преживяла "ужасяващите моменти" в интензивното отделение. Тя признава, че е слушала хора, които казват, че правителството принуждава хората да вкарват в телата си непроверено вещество.

"Бях един от тези хора, които казваха: "Не мога да повярвам, че хората просто ще инжектират тялото си с това лекарство, за което не знаем достатъчно", казва 43 -годишната Старлинг пред CNN.  "Сега мисля обратното: "Това е само ваксина. Просто вземи глупавата доза." Тази ваксина можеше да спре всичко това. Само едно малко убождане. Чувствам се глупаво, че не го направих."

Докато Алиша Бол седеше до леглото на съпруга си Уилям, където той спи с кислородна маска миналата седмица, тя казва, че са забавили да си направят ваксините, но допълва: "Не бих искала най -лошият ми враг да премине през това".

Голяма трагедия

С нарастването на инфекциите, задвижвани от варианта "Делта", тези опустошителни истории за ненужни човешки загуби и болка, споделени през последните дни с водещите и репортерите на CNN, ще продължат да се повтарят. Някои от онези, които са се сблъскали с това, се съгласяват да говорят, дори когато тъгуват и изпитват лична агония, за да помогнат на другите да избегнат съдбата им.

Огромната човешка трагедия на пандемията - повече от 600 000 смъртни случая в Америка - вече беше почти непоносима. Но много от тези, изгубени в по-ранните вълни на болестта, нямаха шанс. Някои се поддадоха на съпътстващи заболявания, които ги оставиха уязвими пред COVID-19, срещу който има малко ефективни терапии. Други се разболяха, след като не приеха болестта, като и съветите за социално дистанциране на учените, достатъчно сериозно. Мнозина просто нямаха късмет и бяха осъдени на съдбата заради гени или случайност.

Но идеята, че много такива трагедии вече могат да бъдат избегнати, но няма да бъдат, защото по някаква причина милиони възрастни американци няма да бъдат ваксинирани, може да бъде предвестник на най -болезнената фаза на тази проклета глобална извънредна ситуация.

Повечето хора, които се заразяват с COVID, все още няма да умрат или да се разболеят сериозно-фактор, който очевидно е насочил решението на много хора в страната да не се ваксинират. Те са съмнителни към съветите за общественото здраве или смятат, че най-лошото няма да им се случи.

Но най-новите данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, съчетани с порочния поход на варианта Делта, претеглят изчислението още повече към ваксиниране, преди да е станало твърде късно.

Въпреки всички приказки за "пробивни инфекции", само малка част от тези, които са имунизирани срещу COVID-19, всъщност се заразяват с вируса. По-малък брой се разболяват и трябва да отидат в болница. Още по-малък брой умират. Така че получаването на ваксината, въпреки че не предлага 100% гаранция за оцеляване, предлага огромна и зашеметяваща защита.

CDC заяви, че по-малко от 0,004% от хората, които са били напълно ваксинирани срещу COVID-19, изпитват пробив, водещ до хоспитализация. По-малко от 0,001% са починали от болестта. Въпреки че броят на тези пробивни случаи - 6 587, и смъртните случаи -1 263, изглежда много, те трябва да се съпоставят с факта, че над 163 милиона души в САЩ са били напълно ваксинирани срещу COVID-19 от 26 юли насам.

CDC съобщи в понеделник, че 70% от всички възрастни в САЩ са получили поне една доза от ваксина срещу COVID-19, достигайки референтна цел, която президентът Джо Байдън се надяваше да постигне преди малко по-малко от месец.

Какви са причините за нежелание за ваксинация?

Като се има предвид поразителният успех на ваксините, дори когато вариантът Делта обсажда страната, решението на много американци да се откажат от защитата, която може да им спаси живота, се оказва озадачаващо за онези, които вече са имунизирани.

Има много причини хората да не са склонни да приемат ваксините. Някои искат да изчакат и да видят дали има някакви странични ефекти във времето. Също така подозрението в правителството е дълбоко вкоренено в душата на Америка, подкопавайки някои от молбите на Белия дом към хората да се защитят.

В някои части на страната, останали до голяма степен недокоснати от по-ранните атаки на COVID-19, които изпразниха улиците в големите градове, съществува усещането, че болестта не представлява сериозна заплаха. И тъй като повечето хора се подобряват от инфекциите, някои има силно усещане, че шансовете им все още са доста добри, ако все пак се разболеят - особено ако са млади и нямат съществуващи здравословни проблеми.

В много случаи натискът на работата и натоварения живот кара някои хора да отлагат дозите си. Политиката също безспорно изиграва роля. Фактът, че бившият президент Доналд Тръмп, въпреки че председателства администрация, която помогна за финансирането на разработването на ваксини, политизира COVID-19 толкова тежко и се подигра с носенето на маски, означава, че едва ли може да е съвпадение, че почти всички най-малко ваксинирани щати гласуваха за него на изборите и сега са силно изложени на варианта Делта.

Месеци пропаганда срещу ваксините от консервативни новинарски мрежи, наблюдавани от привържениците на Тръмп, заклеймяват ваксината за много хора. В Мисури, който се сблъска силно с "Делта", CNN съобщи, че някои хора получават своите дози тайно, за да избегнат социалния и политическия натиск.

Дори сега изглежда, че много републиканци вземат политическо решение да избегнат ваксината въпреки нейния животоспасяващ потенциал. Проучване на университета в Монмут, публикувано в понеделник, установи, че 17% продължават да се противопоставят на получаването на ваксината. Сред тази група 70% или се идентифицират, или са склонни към Републиканската партия, докато само 6% се придържат към демократите.

Идеята, че някой няма да се спаси, защото слуша политик (не само Тръмп), който омаловажава пандемията, за да облагодетелства собствената си кариера, или десен експерт, който повишава рейтингите си, е собствена трагедия.

Но независимо от причината, става все по-ясно, че хората, които отказват ваксината, сега поемат значителен риск със собствения си живот, здраве и благосъстоянието на близките си. Тъй като децата под 12 години все още не могат да бъдат ваксинирани, скептиците също рискуват да изложат най-младите и уязвими членове на обществото на сериозно заболяване. В крайна сметка те правят залог в това, което републиканският губернатор на Западна Вирджиния Джим Джъстис нарече "лотария на смъртта".

"Не си струва"

Спорът за ваксините отново разкри дълбоката политическа и обществена пропаст, разцепваща САЩ. Той поражда и въпроса дали ваксинирането не е просто личен избор, а стъпка, която трябва да се има предвид по отношение на дълга на индивида към обществото.

Този въпрос е особено труден за много лекари и медицински сестри, които са прекарали повече от година, заобиколени от смъртни случаи заради COVID-19 в отделенията за интензивно лечение. Много споделят истории за хора, които отказват да повярват, че имат коронавирус дори до момента, в който са интубирани. Други молят за ваксината - въпреки че след като се разболеят, вече е твърде късно.

"Някои хора настояват, че ги лъжем относно тяхната положителна диагноза за COVID-19, дори много болни хора", каза медицинската сестра Морган Бабин пред CNN миналата седмица в Луизиана, където вирусът е широко разпространен.

Реалността на ненужната смърт увеличава стреса и уврежда морала сред много медицински специалисти, докато нацията се подготвя за поредната продължителна битка срещу вируса.

"Това също е много разочароващо. Ние също сме хора. Като лекари, медицински сестри, дихателни терапевти и т.н., ние имаме основно чудодейно лекарство", каза д-р Муртаза Ахтер, лекар по спешност в Международния университет във Флорида. "Имаме нещо, което може да помогне за предотвратяването на инфекцията и напълно за предотвратяване на тежка инфекция, но въпреки това хората отказват да го получат. След това идват с молба за помощ, но също така отказват ваксината. Това е крайно иронично. Честно казано, предизвиква много гняв."

Един пациент, който научи този урок, беше 44 -годишната Ейми Мацен, която каза пред CNN в болница миналата седмица, че е "ядосана" на себе си, защото не е ваксинирана. "Аз просто не искам никой друг да направи същата грешка, особено когато ваксината е толкова лесна за получаване сега", каза тя.

Годеницата на Майкъл Фрийди Джесика ДюПриз, която получи първата си доза веднага след като той дава положителен тест, казва, че е вярва, че той може би все още е щял да бъде с нея, ако се беше ваксинирал.

"Да, мисля, че това поне би намалило симптомите и той би могъл да се бори по-дълго и да има по-голям шанс", споделя тя. ДюПриз казва, че все още чувства загубата на 39-годишният Фрийди сюрреалистична. 7-годишният му син все още изпраща съобщения на телефона му. "Първото беше: "Татко, жив ли си още?", споделя Джесика.

"Тези от вас, които се колебаят и мислят "това не може да ми се случи, защото съм млад" - може и тогава ще седите там и се чудите защо не сте се ваксинирали, няма да можете да прегърнете семейството си отново.Не си струва."


477
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
375
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей сега ми изскочи друга новина пак от сайта: "В Колумбия глоба и затвор, ако откажеш да се ваксинираш". Терорът + грабежът продължават с пълна сила. Това е война, и то световна.
374
1
 
11
 
! Отговори
до 411 преди 2 месеца
А ако се оплача,че отправяш заплахи в социалната мрежа към другомислещите,дали няма по голяма вероятност ти да го отнесеш? Ти чувал ли си за свобода на словоизлеянието и кой си ти да ми слагаш цензура чрез заплахи?Я малко по споко и си тури мярка на устата,пиши си,не ми пречиш....
373
35
 
5
 
! Отговори
LosHo преди 2 месеца
Който не иска ваксина срещу ковид19 да се лиши от всякакви социални помощи и др. от държавата
372
37
 
8
 
! Отговори
До 410 преди 2 месеца
Третата доза е бустър, за да подсили имунитета на възрастни хора, имнузирани преди повече от 6 месеца. какво лошо има в това не разбрах?Ако бяхме нормална държава вече службите щяха да ви звънят на вратата, защото не става въпрос за едно малко вирусче, а става въпрос за националната сигурност на държавата! Като пускаш фалшиви новини и информация ставаш заплаха за националната сигурност!
371
1
 
18
 
! Отговори
до 405 преди 2 месеца
Стига плаши с ДАНС бе ,***,това да не твоя комунизъм едно време за който милееш!!! Значи трябва да има само едно мнение,ТВОЕТО,а? Чети и не заплашвай хората,като се информираш ,наистина ще видиш,как гласят ТРЕТ доза на имунизация,нали всичко е О.К.?
370
2
 
33
 
! Отговори
Манипулация преди 2 месеца
Защо не покажете американците които се ваксинираха и горко съжаляват за това. Излъчваха изслушването им пред сенатора Джонсън пряко по Fox6news.Наред с всички манипулатори от НОЩ и вие медиите ще бъдете съдени за психологическия тормоз, насаждане на страх и манипулация на цели народи.
369
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
някое е знаел, че умират и е отишъл да им вземе интервю ли, тва искат да кажат? е толкова големи лъжи и агитация, никога не е имало, леле кви измислици
368
8
 
3
 
! Отговори
До 403 преди 2 месеца
Кой мре като муха бе, ? Стига сте пускали лъжи и дезинформация из форумите. Наистина ДАНС трябва да започне да разследва троловете! Та не разбрах от теб с ваксината чипират ли ни или ни имунизират за извънземните или ще ни избиват или ще ни видоизменят . кажи ти в коя *** конспирация вярваш
367
2
 
22
 
! Отговори
НЕ ЛЪЖЕТЕ!!! преди 2 месеца
Те евреите мрат като мухи,въпреки че са първи по ваксинация! Сега юдейския им шеф-шаман иска да го боцка трети път! Ще има четвърти и пети,нали уж вече са имунизирани? Просто това е голяма измама с ваксинацията,наистина вирус има,но целта е друга!!!
366
0
 
24
 
! Отговори
Ванката преди 2 месеца
Ама нали са умрели, как така "сега горко съжаляват"???
365
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изкарах ковид точно преди да дойдат ваксините и да мога да се ваксинирам. Никога преди това не съм боледувал от нищо повече от хрема за 2-3 дни. Този вирус ме събори за почти месец и ако не бях отишъл навреме в Пирогов да ми изпишат 25 !!! вида хапчета съм почти сигурен, че щях да оставя децата си сираци. Затова ви МОЛЯ, не говорете глупости, който може да се ваксинира. Колегата ми от работата плюеше кръв от кашлица, но отказваше да признае, че е болен от инат. Помислете за близките си!
364
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ай ся, всеки предал Богу дух е самооо от Короната, щот не се е ваксинирал навреме, няяяяма други болести, всичките са преборени успешно, вкл. рака.Обратното - който се е ваксинирал, миии времето "му дошло", не е от ваксината.Гьобел ряпа да яде с неговата мижава пропаганда.
363
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пропаганда!
362
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
се чудя, пишете за 5/6 американеца, ама не пишете за тези дето се ваксинираха преди да умрат те какво казаха, а и най лошото е, че числеността е много по висока при тях
361
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нема тука "разделяй и владей", има "заразявай и ваксинирай".Чарли Чаплин отпреди 100г с "Хлапето" в съвременен вариант (сцената с прозорците).
360
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
агитация е определено, но и да не беше, цял свят знае за американците, че страдат от затластяване, там се яде до безобразие хамбургери и пица, ако евентуално е истина тази статии, тези са малко, имайки предвид кви са 75% от американците
359
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Толкова дълга агитация за ползата от ваксините,няма кой да чете.Пълно е с по-кратки,които също никой не поглежда.Омръзнахте ни.
358
0
 
0
 
! Отговори
... преди 2 месеца
До АнонименOK. 50%
357
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до днес.бгкато правите превод на американска статия на ниво първа година ЕГ, не трябва ли да посочите източника? ако не искате да го посочите, може ли да наемете някой,дето може да разказва и да я преразкаже по-литератуно така ?
356
3
 
28
 
! Отговори
159 преди 2 месеца
Бе този вирус по-страшен от холерата, чумата, спина и тъй нататък.