До 17 август ще има по 1700 болни от коронавирус на ден

Ще има ли удвояване и утрояване на хоспитализациите на деца?
124

Поредната Ковид вълна настъпва все по-осезаемо у нас, а това показва и увеличаващият се брой заразени на ден. Подценяваме ли опасността, по колко заразени ще имаме дневно и кога да очакваме пик на четвъртата вълна?
Още по темата

"Бях си направил прогноза на 21 юли, че ще имаме средно седмично по 400 заразени до 10 август. Това е около 250 случая на ден. Ситуацията се движи по-бързо от моята прогноза. Заразата се предава много по-бързо, ние сме в разгара на вълна. И тя ще доведе до много повече случаи на ден, отколкото прогнозите, които моите колеги показват", каза преподавателят в департамент "Информатика“ на Нов български университет математикът д-р Лъчезар Томов в студиото на "България сутрин".

Той очаква удвояване и утрояване на хоспитализациите на деца.

"Делта вариантът е изключително по-вирулентен, хиляди пъти повече копия носят заразените. Предава се дори между ваксинирани. Държави, които са с много високо покритие на ваксинирани, ако се гледа статистика колко ваксинирани и неваксинирани са в болница - ваксинираните в болница не са малко. Въпросът е е колко имунизирани има в болница, а колко от тях могат да се разболеят. Държави с ниско покритие като Русия имат рекордна смъртност. По 800 случая на ден. Това е грешно неразбиране на данните, което води до много грешни изводи", подчерта Томов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И сподели, че с колегите му от НБУ и БАН са направили модел, който предсказва смъртността.

"С него ще проследим дали има увеличение. Важно е колко хора ще бъдат хоспитализирани. Изследвания, които съм чел, както и данни от цели болници, показват, че хоспитализацията при деца се удвоява и утроява. Тя по принцип е много малка, говорим за 1 на 100 000, но преди е била 0,3 на 100 000. Има теория, която казва, че различните патогени еволюират към максимална вирулентност, което означава максимално голяма заразяемост, както и скъсяване на инкубационния период", допълни специалистът.

По думите му вирусите трудно могат да станат сами безобидни, когато имат голяма територия за разпространение.

"Когато предавате без симптоми, вирусът се разпространява много лесно. Не се самоограничава. В предишната вълна, която беше през септември, бях показал графики, които доказват, че заразата тръгва от децата към възрастните. Сега обаче вирусът се разпространява много лесно на открито. Нищо чудно да има 100% атака в класна стая, тоест всички да се заразят, а не само 5 деца", категоричен е Лъчезар Томов.

Той подчерта, че ние не знаем реално колко хора са преболедували.

"Има изолирани места в България, в които той още не е отивал. Пикът зависи от това колко са преболедували, колко от тези, които са боледували, биха могли да бъдат инфектирани. Изследване на "Оксфорд" показва, че няма никаква имунна памет при 1/4 от боледувалите симптомно. Танзанийският вариант е най-мутирал от всичките - 40 мутации", добави експертът.

Д-р Томов очаква до 17 август да имаме по 1 700 заразени на ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: болникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
23
 
! Отговори
Батко преди 2 години
Лъчезар Томов е психично болен, как не разбрахте, че този човек търси само изяви и слава. Вземете го разберете вече! Нито е лекар, нито разбира от медицина, пак почнаха едни и същи лица да обикалят телевизиите и да плашат.
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ваксинираните в болница не са малко." А всъщност колко са? Защо криеш процента? Нали математиката е точна наука? И нали тръбяхте, че ваксината предпазва 100% от хоспитализация и смърт? Поредната лъжа.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
16 Въпроса е КОЙ го прави това циклично заразяване, толкова ли са подкупни и корумпирани всички служби по света бе, та няма един отговорен политик да ни каже какво по дяволите се върши в последните 3 години!
16
2
 
25
 
! Отговори
ами преди 2 години
"Предава се дори между ваксинирани". Тогава защо по дяволите е тази пропаганда,облъчване и заплаха за живота ни ако не сме били се ваксинирали???????????
15
1
 
16
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Е,такива прогнози нямаше и при бай Тошо за петилетната програма!
14
0
 
15
 
! Отговори
Любо Андреев преди 2 години
"Танзанийският вариант е най-мутирал от всичките - 40 мутации".,.,.,.,.,. Ха-ха-ха! Да зарежат гръцката азбука, където има само двадесет и кусур знака. Направо да минат на китайската, където има над 4 000 стандартни йероглифа!
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас без край. Китайски, английски, индийски, сега пък танзанийски дявол. И кой го разнася от Танзания. Пръскат ли, та така периодично на талази, вълна след вълна. Вместо тези ваксини, защо не създадоха лекарство.
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Томов да си взима партакешите и да не говори глупости. Как математически изчислява колко имунни системи на ден ще откажат? Дали е наясно какво има в биопродукта ?
11
4
 
26
 
! Отговори
до 13 преди 2 години
Не си изтощава вируса, защото го подновяват, т.е. пускат го регулярно!
10
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Планът за 1500 на ден вече е одобрен! Пландемия върви по план! Нали за това е пламдемия?
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След "кървав дъжд", поскъпване на хляба, сега и това?! Нямам думи!
8
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо има вълни, вируса изтощава ли се, после пак зарежда гориво и ...нова вълна! Това не е живот бе, ако разбера кой е отговорен за целия този ужасен цирк по света, ще си види главата как се търкаля в краката му, заклевам се
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има, как няма да има. Колкото ни кажат толкова ще има. Нали вече няма грипове и всичко е ковид, та може и 5000 на ден да минем, колко му е.
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на 22 октомври колко ще са? Или тогава вече няма да има нужда от ковид врачки, защото ще ги метем заедно с всички други? Дано жълтите павета да са добре забити в земята, че ако лесно се вадят...
5
1
 
13
 
! Отговори
2222 преди 2 години
До 17 август ще има по 1700 болни от коронавирус на ден ------Д-р Томов очаква до 17 август да имаме по 1700 заразени на ден. --- Заразени ,болни ,няма разлика .
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отивам да си купя чувал преди да са поскъпнали!
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой го изчисли?!
2
6
 
30
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
И НЕКА УЖАСА ДА ЗАПОЧНЕ ОТ 17 АВГУСТ.СТОЙМ В СТРАХ И ЧАКАМЕ.(САРКАСТИЧНО)
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как не ви срам бе?