До 17 август ще има по 1700 болни от коронавирус на ден

Ще има ли удвояване и утрояване на хоспитализациите на деца?
124

Поредната Ковид вълна настъпва все по-осезаемо у нас, а това показва и увеличаващият се брой заразени на ден. Подценяваме ли опасността, по колко заразени ще имаме дневно и кога да очакваме пик на четвъртата вълна?
Още по темата

"Бях си направил прогноза на 21 юли, че ще имаме средно седмично по 400 заразени до 10 август. Това е около 250 случая на ден. Ситуацията се движи по-бързо от моята прогноза. Заразата се предава много по-бързо, ние сме в разгара на вълна. И тя ще доведе до много повече случаи на ден, отколкото прогнозите, които моите колеги показват", каза преподавателят в департамент "Информатика“ на Нов български университет математикът д-р Лъчезар Томов в студиото на "България сутрин".

Той очаква удвояване и утрояване на хоспитализациите на деца.

"Делта вариантът е изключително по-вирулентен, хиляди пъти повече копия носят заразените. Предава се дори между ваксинирани. Държави, които са с много високо покритие на ваксинирани, ако се гледа статистика колко ваксинирани и неваксинирани са в болница - ваксинираните в болница не са малко. Въпросът е е колко имунизирани има в болница, а колко от тях могат да се разболеят. Държави с ниско покритие като Русия имат рекордна смъртност. По 800 случая на ден. Това е грешно неразбиране на данните, което води до много грешни изводи", подчерта Томов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И сподели, че с колегите му от НБУ и БАН са направили модел, който предсказва смъртността.

"С него ще проследим дали има увеличение. Важно е колко хора ще бъдат хоспитализирани. Изследвания, които съм чел, както и данни от цели болници, показват, че хоспитализацията при деца се удвоява и утроява. Тя по принцип е много малка, говорим за 1 на 100 000, но преди е била 0,3 на 100 000. Има теория, която казва, че различните патогени еволюират към максимална вирулентност, което означава максимално голяма заразяемост, както и скъсяване на инкубационния период", допълни специалистът.

По думите му вирусите трудно могат да станат сами безобидни, когато имат голяма територия за разпространение.

"Когато предавате без симптоми, вирусът се разпространява много лесно. Не се самоограничава. В предишната вълна, която беше през септември, бях показал графики, които доказват, че заразата тръгва от децата към възрастните. Сега обаче вирусът се разпространява много лесно на открито. Нищо чудно да има 100% атака в класна стая, тоест всички да се заразят, а не само 5 деца", категоричен е Лъчезар Томов.

Той подчерта, че ние не знаем реално колко хора са преболедували.

"Има изолирани места в България, в които той още не е отивал. Пикът зависи от това колко са преболедували, колко от тези, които са боледували, биха могли да бъдат инфектирани. Изследване на "Оксфорд" показва, че няма никаква имунна памет при 1/4 от боледувалите симптомно. Танзанийският вариант е най-мутирал от всичките - 40 мутации", добави експертът.

Д-р Томов очаква до 17 август да имаме по 1 700 заразени на ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: болникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ako не нa бecилkaта! Такива трябва да висят с главите надолу, ско не стане!
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново започва истерясалите папагали. Който лапат милиони за да лъжат.
97
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко що е комунист е впрегато да плюе по пррофесора.
96
0
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Данните от НСИ що ги изтрихте.Те са общо достъпни
95
0
 
0
 
! Отговори
до факт преди 2 години
това само доказва, че моделът Семашко определено даваше по-добри резултати от настоящия с болниците като търговски дружества
94
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Смъртност в България. 1980 - 8 починали на 1000 човека население. 2019 - 15,5 на 1000. 2020 -18 на 1000. Абсолютната бройка не е добър показател, защото броя на населението се мени.
93
3
 
5
 
! Отговори
Малоумници преди 2 години
Оставете хората да си изкарат един летен грип/вирус ....всяка година година има. !!!!
92
1
 
5
 
! Отговори
Къде е вируса преди 2 години
Ми-сир-ки безмозъчни.
91
0
 
1
 
! Отговори
до107 преди 2 години
36000 е разликата повече за 2020 та.
90
1
 
7
 
! Отговори
Charger преди 2 години
Може ли заразените до 17 август да са 999, че 1700 ми звучи доста тъпо , като число. Ако не се достигнат тези данни, ще заразявате хора нарочно ли или ако се преминат тези бройки, няма да се споменват? Питам, защото видно се чака да свърши активният туристически сезон, та "новият коронавирус" да почне да трепе наред.
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой може ли да изкара статистика колко завишена смъртността през 2020г. спрямо 2019г. ? Да не окаже,че е в рамките на нормалното имайки предвид застаряващото население.
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Томов ти взе и на биолог имунолог да се изживяваш, като математик Ок прави модели статистики но биологията остави на други. Витанов поне не се меси в докторските работи.
87
1
 
9
 
! Отговори
Баламасват преди 2 години
Народа, никой не маже да ги провери тези данни ! Даже и да ваксините съм сигурен чи лъжат че са сложени толкова,колкото казват! ГОСПОД ГЛЕДА и на всеки според делата!
86
6
 
7
 
! Отговори
Е,и ?! преди 2 години
*** ,това не го вълнува. Да му мислят лекарите , защото простият народ смята ,че това е тяхна отговорност. Но пък за погребалните агенции това е добра новина, и те са хора и те семейства хранят.
85
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквах по точна бройка, 1745 болни на 17ти, на 18ти 1794, на 18ти 1799 и тн....така казано "на 17ти - около 1700 болни " не е много сериозно за преподавател по информатика в нов Български университет
84
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нострадамус и Баба Ванга ряпа да ядат в сравнение с тези пророци!?!
83
3
 
6
 
! Отговори
колко преди 2 години
врачки от здравното министерство се изредиха да прогнозират, има си хас да не стане а между другото и някоя ваксина да пробутат, пари се е дало
82
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стъкмистика на фона на 40-градусовите жеги относно вируса на настинката.Жалки, жалки медии и платени ***...
81
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съмнявам се много българи посред лято да си правят тестове за корона вирус за едни мърсоли и малко кашлица. Тези бройки сигурно идват от преминаващите през бг и чужденците, така че пак са малко изкривени нещата, а и това са едни такива бройки хвърлени във вятъра, които нямат нищо общо с реалната обстановка на цялото ни население. С една дума нищо не става ясно от тях. С този натоварен летен сезон, до сега трябваше да са умрели хиляди хора след почивка, нещо не се връзва.
80
4
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Математик ко разбира от вироси :))