Алибегов: Прехвърлиха ни топката за ваксинация

Държавата се провали, затваря първо заведенията
95
Алибегов: Прехвърлиха ни топката за ваксинация
Снимка: БГНЕС

Държавата абдикира от ваксинационния процес и прехвърля топката към заведенията и бизнеса, каза пред радио „Фокус“ председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов.

Преди дни Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията поискаха оставката на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

"На първо място е въпросният План за справяне с COVID кризата, който беше представен от министъра, който ние още на първо четене не одобрихме. На второ място несправянето с ваксинационния процес в последните 3 месеца, откакто той е служебен министър, което разбира се рефлектира автоматично върху нашия бранш, тъй като нашият сектор е посочен отново първи за затваряне при нова COVID криза. Ако при предишните затваряния нямаше лек и ваксина, и нямаше друга опция, то сега не виждаме абсолютно какъв е смисълът от това нещо“, коментира още той.

Ричард Алибегов подчерта, че в свои интервюта Кацаров казва как коронавирусът няма как да бъде спрян със затваряния и че маските не помагат.

"Сега три месеца по-късно, когато е станал служебен министър, се обръща коренно мнението, което ние сме абсолютно против. С цялото нещо, което е изложил той, като план за справяне с кризата", категоричен бе председателят на БАЗ.

Според Ричард Алибегов държавата е абдикирала най-лесно, като е казала да се затворят заведенията, защото просто звучи по-добре.

"В момента държавата изцяло абдикира от ваксинационния процес, прехвърля го малко или много към бизнеса – едва ли не това да стане наше задължение, при положение, че това не променя абсолютно нищо. Никъде в никой план не е разписано, че ако примерно даден търговски обект, без значение от какво естество е той – хотел, заведение, МОЛ и т.н. – е със 100% ваксиниран персонал, че той ще може да работи. Още повече, че ние сме против това нещо, тъй като ваксинацията е доброволен акт и ние няма как да налагаме на персонала си и на когото и да било да се ваксинира", допълни той.

Председателят на БАЗ подчерта, че в момента имат огромен проблем с персонала в последната 1 г. и половина, заради постоянното отваряне и затваряне. Много хора са напуснали сектора и не искат повече да работят в него, но не заради заплатите, а заради несигурността, че този бранш е единственият, който първи е затворен и последен отворен, категоричен бе Ричард Алибегов.

Във връзка с летния сезон Алибегов коментира, че в момента масово се вкарва работна ръка от Украйна, Молдова, Киргизстан и откъдето е възможно, защото хората, които са били обучени да работят в бранша са напуснали и са се преквалифицирали в други сектори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, щом ти не можеш да накараш няколко човека персонал да се ваксинира, как министърът да накара един цял народ да го направи, като не желае! За всичко все някой друг ви е виновен.
55
4
 
19
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
Сингапур е държава със строги закони и силна икономика.Ние сме едно голямо село където няма закони и хора.
54
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този господин чувал ли е, че в Глазгоу и в хранителен магазин искат сертификат. След като това изискване се налага все повече по света, едва ли което и да е правителство у нас ще се противопостави. Освен това какво означава, че само в този бранш има несигурност? Абсолютно на никой нищо не му е сигурно. Нима на театри и развлекателен бизнес им е сигурно? И кой е виновен? Смешно е да се обвинява държавата за ваксинирането на населението, след като това е световен проблем.
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
самолети презокеански за по 350 пътника.пълни само с по 30-тина моряка за смени до Сингапур.самолетите стоят на голямото летище като на гараж.с опаковани двигатели.ние тук забравихме какво беше през февруари.
52
8
 
10
 
! Отговори
EU преди 2 години
Всички заведения ги чака фалит::))
51
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
съпругът ми е моряк работи на газтанкер от 20г.7 теста прави докато стигне до кораба.в БГ по летищата никой нищо не контролира.маските им висят като лигавници под носа.в Сингапур всички с маски FPP3. само по 2-а на улицата.по 3 не може.глоби и затвор без маски това е а тука Арелибегов недоволствал...
50
4
 
14
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 2 години
В капитализма успяват умните и адаптивните с УМЕНИЯ и собствен КАПИТАЛ! Като в джунглата , природата .Слабите и некадърните ги изяждат .Държавата не е длъжна да ги издържа . Всичко е частно ,не е държавно. Демокрация няма и не е имало , това е романтично наивно наименование на КАПИТАЛИЗМЪТ !
49
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мазньо, скрий се! Всички знаем колко пари ви наринаха по програмите. Само дето страда персонала ви!
48
6
 
24
 
! Отговори
Торанага преди 2 години
Без заведения и дискотеки животът ще е рай!Но това няма да е добре за чалгарите и селянките със кривите джуки.
47
2
 
19
 
! Отговори
... преди 2 години
Тия па с техните ден година храни я вър вете на м айната си
46
5
 
18
 
! Отговори
Не ми трябват преди 2 години
Чужди туристи. Нито съм се запътил за ваканция в Чужбина. Да затворят границите за конгресчета, симпозиумчета, изложения и хойкане. Всяка жаба да си знае гьола. Който влиза по работа или по родствена линия - тест и нищо друго. Няма сертификати, паспорти и глупости.
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички това ви чака бе т.пунгери. Работодателите ви ще искат от вас да се ваксинирате, ако искате да не останете без работа. Дори и да не сте в тоя бранш. Как може някой да подкрепя и това?
44
4
 
5
 
! Отговори
КОЙ СИ ТИ ДА преди 2 години
До АнонименРАЗДЕЛЯШ ХОРАТА, КОНСТИТУЦИЯТА НЕ ГО ПРАВИ, ТА ТИ! ***!
43
2
 
13
 
! Отговори
чадърче касичка преди 2 години
алибегОФ кажи колко много е слаб сезона и как няма да сте на печалба .
42
3
 
24
 
! Отговори
мак преди 2 години
Човече нехигиеничен, ако хората не искат да се ваксинират, нито ти ще ги задължиш, нито министър, никой няма такава власт. И никой няма да се боцка, ако не иска, само за да може да ходи на кръчма.
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добрутро. Този не чете ли какво става другаде? Не само за ресторантьорите?
40
8
 
10
 
! Отговори
абв преди 2 години
До а вие, човеко явно не четете до край! не го харесвам тоя тип, ама в случая е много прав!Анонимен
39
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам желание да коментирам хора на които държавата или някой им е виновен за всичко. Пандемия е другарю ресторантьор и колегите ти от ЕС, стоят с месеци затворени.....А и цените добре сте ги докарали, така, че не е уместно да ни занимават медиите с разни готованковци!
38
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пфу егати гербавия лакей, при тиквата не смееше да гъкне па и на джиПката го вози докато уж защитаваше интересите на гилдията.
37
9
 
8
 
! Отговори
Ричи Алибегов преди 2 години
Ваксъри, колко огнища на Ковид има от Бг дискотеки? Колко диджеи или персонал влезе в болница? Аз признавам само руската ваксина! Онази 40 градусовата! Препоръчвам ви да я приемате по-често за да мирясате!