Мерките срещу COVID - различни при различните търговски обекти

Не може с един аршин да се мери всичко, смята Аркади Шарков
11 авг 2021 15:16, Красимир Ангелов
35
Мерките срещу COVID - различни при различните търговски обекти

Мерките за борба с разпространението на коронавируса трябва да са различни, спрямо различните бизнеси и търговски обекти. Не може с един аршин да се мери всичко, когато възможността за заразяване при едните обекти е по-голяма, а при други по-малка. Това сподели Аркади Шарков, здравен експерт, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Местните регионални здравни инспекции трябва да имат добра комуникация с представителите на бизнеса. Да бъдат затваряни заведенията с достатъчно високо и струпано количество от хора, в които не се спазва дистанция.

В другите държави, по думите на госта, подхождат командно по отношение на затварянето на заведенията и обектите, било то училища или университети.

"Има държави с достатъчно добра и ефективна комуникация по отношение на мерките към своите съграждани. И въпреки това се вижда, че и там има негодувание от страна от бизнеса и гражданите", посочи Шарков.

Според госта правилен баланс по отношение на справянето с кризи може да се потърси винаги при децентрализацията и децентрализираните решения.

"Там, където има покачване, да бъдат парирани ефектите от разпространението на вируса. Най-пострадалият бранш е туризмът. От здравна гледна точка трябва да бъдат компенсирани финансово или данъчно представителите на този бизнес, особено когато кризата се задълбочи“.

Всички се надяваме това да не се случи, допълва здравният експерт, но сигналите от Европа са видими и ясни.

Фактор за негативите от кризата е не добре извършената ваксинационна кампания и последствията се виждат в момента, смята още той.

По неговите думи, би следвало определени групи да бъдат мотивирани да се ваксинират, защото в алтернативния случай, когато това се постави като условие или задължение, този процес ще бъде критикуван. Мнението на специалиста е, че ваксинацията при здравните работници трябва да е задължителна, както и при учителите.

Шарков посочва още, че би следвало Министерството на здравеопазването и всички страни, които са приели плана на служебното правителство за действие и предприемане на мерки в ковид обстановката, да го изпълняват. В противен случай ще се повторят грешките на предходното правителство.

"Едни мерки се слагаха сутринта със заповед на министъра, а след това се отменяха. Липсата на координация и кохерентност може да доведе бизнеса до стрес“, смята още той.

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
БЛООМБЕРГ преди 2 години
Като чуя Блоомберг като източник на нещо си мисля веднага за Билдерберг. Веднага се ориентирам кое как е.
21
0
 
11
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Кой беше Аркади Шарка,че да казва кои групи трябва са ваксинирани? В Младост не беше такъв промит мозък. В Перник моля ти се по-строги мерки при 11 болни. *** цирка.
20
8
 
2
 
! Отговори
детски градини преди 2 години
До колкото знам като минимун искат изследвания на детето преди да го приемат и ако ваксинирано е с приоритет. Нормално и така трябва да бъде децата са най-големи супер заразитилени и трябва да имаг поставени всички необходими ваксини.
19
7
 
1
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
Дори да не е на 100% ИМА ЗНАЧЕНИЕ И ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ ВАКСИНАЦИЯТА.
18
11
 
2
 
! Отговори
За учителите преди 2 години
НЯМА КАК и няма не искам и няма недей щом са си избрали така професия ВСИЧКИ задължително под две игли ваксини и това трабва да се прави всяка година. Едно дете заразява съученици си в един клас включително и учителя си. Учителя после има часове с много други групи / класове и той предава нататък на други учиници които после го нося вкъщи на маме и тате те пък на колегите си в работата. Една дълга верига. Повечето Българи живеят с баби и дедовици в контакт с децата получават вируса и умират.
17
9
 
1
 
! Отговори
Може иначе преди 2 години
Пълен локдаун, без изключения и никакви привилегии за бизнеси, който оцелее да оцелее голяма част от бизнеса има много скрити пари и мазнинка от укривани данъци и приходи.
16
3
 
7
 
! Отговори
Може и така преди 2 години
СМЕЛО НАПРЕДЕ БЕЗ НИКАКВИ МЕРКИ, по-бързо хората да се заразят и да преболедуват. Прочистването от стари и болни пенсионери ще осигури приход на държавата от спестени пенсии и помощи за стари болни инвалиди. Така също може.
15
1
 
5
 
! Отговори
Може разбира се преди 2 години
ПРОСТО Е всички затовери пространства в които се събират хора са места за обмен на всякакви вируси и бактерии. Няма друго това е другото е шикалкавене и пазарлък избирателен дето искат 9% ДДС и ако да е 0% а пък защо ли не дори да им плащат помощи от държавата пък после обикновените хора да плащат недостига в държавната хазна с високи данъци и също високи цени от търговските обекти за да се опаричат.
14
0
 
5
 
! Отговори
Айнщайн преди 2 години
Да правиш нещо по един и същи начин и да очакваш различен резултат е. ????
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тъй де окрадена ......от експертите
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този не знае ли че мерките са по-опасни от вируса? Да пита Стойчо Кацата ако не вярва.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нон стоп разни *** въртят и сучат около тезата за тази прословутата ваксинация да стане задължителна! Как ще задължава жив човек да си поставя доказано не работещ препарат, който дори не е ваксина а един експериментален препарат?
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече всеки може да реши за себе си дали да се ваксинира или не. Няма нужда от допълнителни мерки. Те са само излишно съсипване на икономиката и подлудяване населението
9
0
 
19
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Чудя се аз, каква е тази държава от около 7 милиона души, на която здравната система няма да издържи, ако изведнъж в болниците влязат 5-10000 болни?!
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се спрат всички компенсации за всички бизнеси! Само затъваме в дългове а някой стават милионери от помощи. Сигурно на зима ще ударят пенсиите!
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат да затворят малките магазинчета, за да могат немските магазини като кауфланд, лидл и други да печелят пари.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да си самопошибнете един камшик с тези мерки и да отпрашвате в 9 земи в десета. То не случайно е казано, че змея живее от 9 земи в 10-та, защото нищо не знаем и има такива земи. Легендите не са легенди и вируса не е вирус.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много интересно как при гадините от оная НАПаст божия и търгашите на пари, измислен коварен вироз няма.
4
1
 
24
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Не спазвам мерки и няма и да почна да спазвам !!!
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слушайте ги "експертите", експерт = назначен зависим *** на копанка