Страните, които се справяха с COVID перфектно, сега не могат да овладеят "Делта"

Правилен ли е нулевият подход?
11 авг 2021 22:03, Нели Христова
95
Страните, които се справяха с COVID перфектно, сега не могат да овладеят "Делта"
Снимка: БГНЕС

Година и половина от появата на първите заразени с COVID-19 много страни от Азиатско-Тихоокеанския регион сякаш стигнаха точно там, където започна всичко.

Докато британците отново могат да посещават нощните клубове след дълга зима на ограничения заради коронавируса, милиони хора в Австралия и Китай отново са затворени. Здравните системи в Малайзия, Тайланд и Индонезия са претоварени. А страни като островната държава в Тихия океан Фиджи, които миналата година съобщиха само за няколко случая, сега се борят с големи огнища.

За някои е трудно да разберат защо Азиатско-Тихоокеанския регион е засегнат толкова силно. Много азиатско-тихоокеански държави се превърнаха в нации отшелници, затваряйки граници за почти всички чужденци, налагайки строги карантини за пристигащите и въвеждайки агресивни политики за тестване и проследяване, за да уловят всички случаи, които се промъкнат през тяхната защита. Те живееха с тези строги гранични правила, така че случаите да бъдат сведени до нула - и да предпазят хората.

И това работеше, докато силно заразилият вариант "Делта" не се появи.

Сега новите огнища поставят под въпрос нулевата стратегия за COVID, предпочитана от Китай и Австралия, и предизвикват по-широк дебат за това колко устойчив е подходът.

В най-голямото огнище на COVID в Австралия е Нов Южен Уелс - щата, който е дом на Сидни - властите заявиха, че достигането на 50% ваксинация може да бъде достатъчно, за да започне да се облекчава строгото блокиране на щата. Това е промяна на ходхода, в който страната се опитваше да намали случаите до нула .

В Китай, където няколко случая предизвикват масово тестване, все по-голям брой експерти в областта на общественото здраве сега предпочитат подход за смекчаване, а не нулева толерантност, според Хуан Янчжун, старши научен сътрудник по глобално здраве в Съвета по външни отношения .

Отклонението от подхода за нулев COVID е това, което вероятно ще трябва да предприемат други крепостни територии като Нова Зеландия и Хонконг, казват експерти - те не могат да останат затворени от света завинаги.

Хонконг е потвърдил около 12 000 случая от началото на пандемията, докато Нова Зеландия е потвърдила малко над 2880 случая - и нито един от тях в момента няма потвърдени локални случаи, според съответните власти.

"Стратегията за нулев COVID очевидно е била успешна в някои части на света през последните 18 месеца. Не мисля, че някой иска това да е бъдещето", казва Карен А. Грепин, доцент в университета в Хонконг Училище за обществено здраве. "Изборът сега е: кога искате да започнете да оставяте хората да умират? Това няма да е перфектен преход, ще има части от населението, които ще се заразят и ще умрат."

Правилен ли беше подходът на Китай и Австралия?

Докато COVID-19 беше широко разпространен в Европа и САЩ, държави като Китай и Австралия предприеха подход за премахване - те искаха нулеви локални случаи на COVID-19.

Имаше много жертви. Страните, зависими от туризма, като Нова Зеландия и тихоокеанските острови, например, видяха, че туристическите им индустрии се сриват. Хиляди австралийци не можаха да се върнат поради ограничените полети и карантинните места - а австралийците не можеха да отидат в чужбина без виза за излизане.

Но имаше и огромна полза. Китай и Австралия никога не са виждали същите катастрофални огнища, които удариха САЩ и Великобритания. И до преди няколко седмици животът до голяма степен се нормализира, като хората се събираха на музикални фестивали и спортни събития.

"Като цяло страните от Азиатско-тихоокеанския регион имат изключително успешна година и половина в отговор на COVID", казва Грепен. "Би било много трудно да се каже, че стратегиите, приети в този регион, не са добри."

Дейл Фишър, професор по инфекциозни болести в Националната университетска болница в Сингапур, заяви, че стратегиите на Австралия и Китай са фокусирани върху строго затваряне на границите - и бързо проследяване на всички случаи, които са били пропуснати с масови тестове. Но тези подходи бяха сериозно оспорени от варианта "Делта", който се оценява като толкова преносим, колкото варицелата, и е между 60% и 200% по-заразен от първоначалния щам, идентифициран за първи път в Ухан.

"Вярвам, че Китай и Австралия надцениха целостта на своите граници", каза Фишър. "Просто може да не е било толкова голям проблем при версията на Ухан. Но тогава дойде нещо много по-предаваемо и всяко едно нарушение се разкри."

След като "Делта" пристигна в Австралия, тя разкри голям пропуск в стратегията на страната - бавно разпространение на имунизацията. Когато други страни трескаво пуснаха ваксини по-рано тази година, австралийският лидер изглежда не бързаше.

"Ние ... можем да наблюдаваме от първия ред въвеждането на ваксините в много други страни, където трябваше да ги одобрят поради спешната кризисна ситуация", заяви през март австралийският премиер Скот Морисън. "И наученото от това е взето предвид."

Към неделя само 17% от населението на Австралия от 25 милиона души са били напълно ваксинирани - доста под 58% в Обединеното кралство или 50% в САЩ - което означава, че има малко имунитет в общността, за да се спре разпространението на "Делта".

"Това беше огромна грешка", казва Александра Мартинюк, професор в училището по обществено здраве на Университета в Сидни. "В Австралия сме заседнали в позиция, в която има много малко хора ваксинирани и много опасен вариант на вируса."

Може ли да работи подхода за нулева COVID?

Китайските власти ограничиха вътрешния транспорт и започнаха масови тестове, след като бяха открити повече от 300 случая в повече от две дузини градове в цялата страна. Това са познати стратегии в Китай - и вероятно ще работят отново, казва Бен Каулинг, професор по епидемиология на инфекциозните болести в университета в Хонконг.

"За тези огнище мисля, че ще бъдат сведат до нула сравнително скоро, но това илюстрира рисковете от COVID, които все още са в нулевата стратегия", обяснява Каулинг. "Това няма да е последното огнище - през следващите месеци ще има още."

В продължение на месеци стратегията за нулев COVID работи добре. Докато други страни се борят с претоварените здравни системи и големия брой смъртни случаи, Китай и Австралия отчитат съответно едва 4 848 и 939 смъртни случая. Това им позволи да възобновят нормалния живот в рамките на своите граници и означава, че икономиките им са понесли по-малък удар.

В дългосрочен план обаче много експерти смятат, че нулева стратегия за COVID не е устойчива. В крайна сметка всички държави ще искат да се отворят отново към света и когато го направят, може да се наложи да приемат, че някои хора вероятно ще се разболеят, а това ще бъде трудна промяна в азиатско-тихоокеанските страни.

"Освен ако не сте готови да се откъснете завинаги от обществото, ще пуснете COVIDвъв вашата страна. Така че въпросът е кога ще го направите и кога ще заживеете с него", казва Фишър.

Тази промяна може да бъде тежка политически.

В Китай например официални лица и държавни медии похвалиха стратегията на страната и нейния успех като знак за китайско превъзходство, казва Хуанг от Съвета по външни отношения. Правителството ще трябва да обоснове решението си, ако премине от подхода да нулев COVID към подход за смекчаване, обяснява той. "Този подход, основан на ограничаване, все още е популярен сред китайското население, по начин, който е отражение на това как  е било толкова интернализирано сред китайския народ. Те го приеха като единствения ефективен подход за справяне с пандемията. Така че говорим не само за промяна в структурата на стимулите на държавните служители, но и за промяна на мисленето на хората, за подготовката им за нова стратегия."

Но изхвърлянето на нулевата стратегия не е нещо, за което Австралия и Китай задължително трябва да мислят точно сега, каза Грепен.

Когато повече от 80% от хората са ваксинирани, страните могат да разхлабят границите, каза Фишър. Китай разчита на домашни ваксини, включително Sinovac, които са имат около 50% ефикасност срещу симптоматичния COVID-19 и 100% ефективност срещу тежко заболяване, според данните от проучванията, представени на СЗО, и Sinopharm, който има прогнозна ефикасност както за симптоматичните, така и за хоспитализирана болест от 79%. Това е по-ниско ниво на защита от това на ваксините на "Пфайзеп" и "Модерна", които са над 90% ефективни срещу симптоматичния COVID-19.

В Китай може да се наложи да добавят допълнителни дози за повишаване на имунитета, казна Грепен.

Отварянето на границите твърде рано би могло да дойде "смъртта, която са се борили толкова усилено да избегнат", добавя тя.

Това не е краят

Колективният опит на Китай и Австралия също подчертава риска други държави със строги гранични ограничения да не успеят да задържат "Делта", а и който и да е друг вариант, завинаги.

Фишър казва, че огнища на "Делта" вероятно ще се появят и в други страни, които досега не са го преживели, като Нова Зеландия.

Подобно на Австралия, Нова Зеландия и Хонконг имат сравнително ниски нива на ваксинация със съответно 16% и 39% напълно ваксинирани към неделя. Ако "Делта" успее да се промъкне, те също са уязвими за огнища.

"Трябва да има същата спешност за ваксиниране, когато нямате Covid, защото това е само въпрос на време, а ние знаем социалното и икономическото въздействие, когато трябва да блокирате и да извършите масово тестване като отговор“, каза Фишър.

Той препоръча да се запазят някои ограничения - като носенето на маски на закрито - дори когато дадена държава е запечатала границите и не са докладвани местни случаи.

"Всяка държава трябва да се преструва, че има случаи и поне да се носят маска на закрито, да се ограничи събирането", казва той. "Разбира се, че това притеснява хората, но мога да ви кажа, че когато получите случай, изведнъж животът е много по-лесен."

Страните трябваше да продължат да се учат от други страни за това как да се справят с пандемията, добавя Фишър.

"Ако някой смята, че това е приключило, то той греши", казва Фишър, "всеки трябва да се изправи срещу това и да живее с него някой ден - и това все още не е приключило за никоя държава."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рано или късно всеки трябва да получи естествен имунитет срещу вируса. Всички мерки са за облекчаване работата на болниците. Това е повод и манна небесна за фармацевтите, журналистите и интернет доставчиците.
83
0
 
5
 
! Отговори
Коки преди 2 години
Какво стана с Швеция и Беларус. За тези държави нищо не се пише вече, те изобщо не се затвориха. Или всички шведи и беларуси починаха от ковид, или просто нашите журналисти са платени и не пишет нищо за тези държави, защото всичко, по отношение на "вируса" с тях е наред. А нас тук ни послъгват сериозно.
82
0
 
7
 
! Отговори
ДО 82 преди 2 години
В същност, има светлина в тунела. В Обединеното Кралство учени докладват на Парламента, че няма смисъл повече от повсеместно тестване, защото просто ще трябва да се научим да живеем с този вирус. Причината: ваксината е с 50% успех и ваксинираните се разболяват от Делта и пренасят заразата. Търсете този материал в Епицентър. Заглавието е Британски учени съветват....Това означава, че няма да има повече тестове и няма да се води статистика. Подготвят ни за касапницата на тези, които се ваксинираха.
81
0
 
10
 
! Отговори
ЛУДИ! преди 2 години
Продавачи на захарен памук! Със същия успех козметичните концерни обясняват на възрастните дами как с техните препарати ще елиминират бръчките и ще се върнат към младостта. Населението на земята толкова се е профанизирало, че може да повярва на всякакви продавачи на илюзии. Падение на интелекта, което застрашава позицията на Човека в хранителната верига.
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще затворим за две седмици, за да изгладим кривата, нали. Бъдещето сега е ясно, след няколко години ще има перманентен локдаун и ще забравим, че изобщо някога сме били свободни.
79
4
 
3
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Докато прилепите правят нови щамове, опасността няма да отмине.
78
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към неделя само 17% от населението на Австралия от 25 милиона души са били напълно ваксинирани-------------------------------------=================---------------------------Пък в България и сума ти хора умряха от Ковид и пак сме с този процент на ваксинираните. Е, затова трябва държавата да осигурява и малко кьотек за масите. Много са прости и само от остен разбират.
77
0
 
8
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Появи се нов голям капацитет по коронавируси - някой си Дейл Фишър. Не можеха ли DW на намерят някой по-авторитетен? Някой вечно не изтрезняващ български математик например?
76
3
 
7
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Поредното доказателство, че "Ваксината" срещу Ковид е по-зле от напълно безполезна.
75
3
 
1
 
! Отговори
Кови преди 2 години
Ми такива като нас ги прецакаха. Не взехме техните мерки за да утрепем вируса в зародиш. Започнахме мижава ваксинация колкото да мутира вируса, и сега се оказваме по-преболедували и издържливи щото едно е да се пазиш, ваксинираш, друго е да го прекараш. За съжаление доста народ от предразположените си замина не на време... :-( Но пък наплива от милиарди емигранти който се очакваше от Африка не се случи към болната Европа .... ;-)
74
3
 
10
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Ха ха откриха ,че Затварянето не помага, после ще открият че Ваксините не помагат!Мангъров бе прав!
73
0
 
4
 
! Отговори
подпис преди 2 години
Гугъл транслейт
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това работеше, докато силно заразилият вариант "Делта" не се появи. ~~~~~~~~~~~~ Учете най сетне български бе неграмотници!
71
3
 
6
 
! Отговори
daa преди 2 години
Докато не го проумеят,че ТРЯБВА ДА ГО ПРЕБОЛЕДУВАТ и всякакви инжекции са само прах в очите на хората и милиарди милиарди печалба за определен кръг от хора,ще се появят още 50 вида делти мелти.Всички "интелигентни и умни" хулехте и анатемосвахте Мангъров,но след някоя друга година след като го проболедуват 70-80 % от хората в световен мащаб и този вирус мине в графата "стандартен", може и да ви падне житончето как са ви гъбаркали с тези ваксини
70
9
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Поне се видя, че ваксините пердпазват. Заразените са по-малко, тежките случаи още по-малко и почти няма починали сред ваксинираните. Преди три дни Кунчев си го каза - в болниците в България няма напълно ваксинирани, 1-2% са частично ваксинирани и 98% са неваксинирани.
69
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази статия е поредното доказателство, че има смисъл от ваксините, но само те не са достатъчни. Ако всички държави по света бяха приели подхода на Китай, Австралия и други държави, епидемията щеше да е спряна още през април 2020 година.
68
4
 
13
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
Тази статия явно доказва ,че няма никакъв смисъл да си биеш ваксина!
67
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Делта", който се оценява като толкова преносим, колкото варицелата, и е между 60% и 200% по-заразен от първоначалния щам, идентифициран за първи път в Ухан."...Последно колко процента е по-заразен,че между 60 и 200 има балкан разлика.Как пък ги определихте тези проценти или просто цифри да има там и да са стряшкащи.
66
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този Фишър си противоречи - хем всеки ще се сблъска с вируса, хем маските да са задължителни. Няма практическа логика в задължителното носене на маски.
65
4
 
27
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Чисто и просто трябва да се научим да живеем с този вирус. Видя се че, ваксините не предпазват. Появяват се нови и нови щамове за които ваксини няма. Просто в момента ни ваксинират с нещо което противодейства на оригиналния китайски вирус, който отдавна не съществува. Така, че ваксърите се бодът с нещо, което не ги предпазва от новите щамове. Има ли смисъл ? Според мен не. Сега трябва да се сложат едни инжекции за скоито бяха платени авансово луди пари.