Учени: По-голям риск от миокардит при тийнейджъри след ваксинация с Pfizer

Във Великобритания продължават имунизацията на тази група
11 авг 2021 12:10,
147
Учени: По-голям риск от миокардит при тийнейджъри след ваксинация с Pfizer
Снимка: Pixabay

Ваксината срещу коронавирус на Pfizer крие риск от развиване на миокардит сред тийнейджърите, сочи проучване на медици от САЩ, публикувано в JAMA Cardiology.

По данни на лекарите вероятността момчетата на 16 и 17-годишна възраст да развият заболяването е 14 пъти по-голяма след имунизация с препарата. На този фон Великобритания реши да продължи да ваксинира тази възрастова група.

Изследването сочи, че 15 деца са засегнати от миокардит след ваксинация с препарата на Pfizer, с която ще бъдат имунизирани и децата във Великобритания. Констатациите отразяват данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, което предполага, че рискът е до девет пъти по-висок сред тийнейджърите, предава БГНЕС.

Всички младежи са се оплакали от болки в гърдите, които са започнали няколко дни след ваксинацията и са продължили около седмица след това.

Нито едно дете не е било настанено в интензивно отделение и всички са били изписани след седмица лечение.
Лекарите в детската болница в Бостън обаче предупреждават, че дългосрочните рискове от миокардит след ваксинацията "остават неизвестни".

Още по темата
Миокардит е възпаление на сърдечния мускул. В повечето случаи болестта изчезва без усложнения, но в редки случаи се развива увреждане на сърцето, което може да попречи на органа да изпомпва кръв правилно. Някои пациенти дори може да се нуждаят от сърдечна трансплантация при неблагоприятно развитие на болестта.

Решението на Обединеното кралство миналата седмица да подложи 16 и 17-годишните младежи на ваксина взриви общественото мнение, като водещи експерти го определиха като неетично.

Професор Хелън Бедфорд, експерт по здравето на децата в Университетския колеж в Лондон и Института по детско здраве на Great Ormond Street, предупреди, че ваксинацията ще е вредна за децата.

"Истинският проблем тук е дали изобщо трябва да ваксинираме деца. Те са с много малък риск от Covid, така че въпросът е кой би имал полза, ако бъдат ваксинирани? Вече имаме много висок прием на ваксини сред възрастните, много по-висок от САЩ и Канада, затова не е нужно да тормозим децата", допълни професорът.

В същото време Израелското здравно министерство разследва случаи на миокардит във връзка с ваксинациите срещу COVID-19 с препарата на BioNTech/Pfizer. Според предварителни данни от изследване, в страната има "десетки случаи" на миокардит при общо над 5 милиона ваксинирани.

Реакцията е настъпила след поставянето на втората доза от ваксината, съобщи израелският координатор на борбата срещу пандемията Нахман Аш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ли тогава ще има ваксинации ни центрове в училищата? Тия маи ще бодат децата без наше знание?
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 116 - Те и сега започнаха с мизериите - гонят ги от там, ако не се ваксинират, дават им по-0малки заплати, ако живеят далеч от работа ... Ама това е, че докато едни гоят, други ще наемат.
88
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-малко тийнейджъри, по-добре ...
87
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мразя всички, които докараха света до това нормални хора да избират между живота на родителите си и на децата си. Аз избирам живота на детето ми! Знам, че моите родители избират същото. Но ще платите за това, че ни докарахте до тук. Кълна се в гробовете на предците си, ще пратите за това!
86
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добро утро! Това се знае от 2 месеца. Но неби! Трябваше да слушате немците дето си набодоха децата, а не лекарите дето ви казаха че вяксините правят миокардит при тинейджъри. Тия ваксини си ги бодете на вас. Ние родителите ще млатим здраво всеки, който се опита да ваксинира децата ни. И като казвам всеки, имам предвид всеки.
85
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно кога ще кажат за наночиповете и ще се наложи масови уволнения на ваксани в IT фирмите. Все пак ще има теч на данни.
84
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Коприва - "...единствената ефективна съпротива е съхраняване на нормите за човечност." - Именно. Едно е да спорим ваксъри и антиваксъри, кой е правилният път да останем живи и здрави, съвсем друго е да се дискриминираме едни други! В крайна сметка и едните и другите имаме една и съща цел - ние, близките ни и народът ни да сме живи и здрави, а вече кой как мисли, че е възможно да се случи това, е друг въпрос. Не се поддавайте на дискриминацията, защото ако днес вие дискриминирате, утре вас...
83
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами при модерна също е 62% шанса за сърдечни заболявания ама още мълчат
82
0
 
15
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
109 - Правилно! Когато по цял свят пълзи лъжа, мрак и дискриминация, единствената ефективна съпротива е съхраняване на нормите за човечност.
81
0
 
28
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Да пазим старците с цената на живота на децата? Тежко на родителите, погребали децата си! Още по-тежко на баби и дядовци, погребали внуците си! И това за 2 % смъртност, на болни с тежки диагнози!?!?!?!
80
1
 
26
 
! Отговори
gogo преди 2 години
безплатни опитни зайчета, от малки до големи.Как да се ваксинирам като постоянно има новини от този род.....
79
6
 
37
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
""Кафене в Австрия отказва да обслужва ваксинирани срещу COVID-19 клиенти" - започна се, скоро всеки ваксиниран ще има забрана навсякъде" - Аз съм против ваксинацията срещу Ковид и няма да се ваксинирам, дори и да ми забранят да пътувам, да посещавам заведения, да посещавам дори болница и т.н. Пиша ежедневно против ваксините. Пиша ежедневно и против дискриминацията на неваксинирани. Ще пиша ежедневно и ако някой дискриминира ваксинирани! Иначе трябва съд за всички пЛандемици! Скоро ще има...
78
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев, де си...? Чудя се с охрана ли се движиш вече... Ти и другите трима вещери+оранжевата вещица Ивка. Позор за вас нищо друго
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
102 се базика, ама то писмено трудно се преценява.
76
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече е ясно, че е по-безопасно да се разболееш от Ковид, отколкото ваксинация. Освен това вече са доказани множество случаи на продължителна ерeкция по време на болестта.
75
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 82% от ваксинираните се открива миокардит.
74
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и корона няма. Умрелите не съществуват, просто подават някакви произволни имена.
73
20
 
4
 
! Отговори
Фармо преди 2 години
По-добре миокардит при стотици 12 годишни, от колкото двама 100 годишни в гроба!
72
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе що не проучвате в Бг - тук такива цифри ще ви даде Кунчев, каквито искате - нема миокардит, няма тромбоза! 1 случай нямаме!
71
2
 
26
 
! Отговори
End преди 2 години
Време е хората да разберат, че ги УБИВАТ...