Нова Зеландия ще отваря постепенно границите си от 2022 г.

26 са жертвите на коронавируса сред 5-милионото население
12 авг 2021 15:10, Елка Василева
25
Нова Зеландия ще отваря постепенно границите си от 2022 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн изрази надежда архипелагът да започне да се отваря постепенно през 2022 г., предаде Франс прес.

По думите й промените ще се правят "предпазливо", за да се избегне разпространение на коронавирусни варианти из страната, която от месеци вече не е регистрирала местни случаи на COVID-19 и животът почти се е нормализирал.

"Ако избързаме, може пак да се озовем в положението на много други страни", подчерта тя, като даде за пример Австралия, връхлетяна от нова епидемична вълна, свързана с твърде заразния вариант Делта.

Още по темата
Ардърн бе приветствана за ефективното управление на епидемията, взела до момента само 26 жертви в петмилионната държава.

Ваксинационната кампания обаче се движи бавно - досега са имунизирани изцяло под 20 на сто от жителите на страната.

Към левоцентристката министър-председателка се отправят искания за смекчаване на антивирусните рестрикции по границите от страна на редица сектори - здравеопазването, хотелиерството и селското стопанство, изпитващи недостиг на работна сила заради отсъствието на гастарбайтери.

С цел да смекчи мерките Ардърн се ангажира да ускори ваксинационната кампания и до края на годината да бъдат имунизирани всички новозеландци на подходяща възраст.

Междувременно обаче пристигащите от чужбина ще трябва да остават под карантина за различно време според страната, откъдето идват, и ваксинационния си статут.

"Крайната ни цел е всички пристигащи, които са ваксинирани, да влизат в страната без карантина", каза Ардърн, без да посочи срокове. За момента в Нова Зеландия влизат без карантина пътниците, тръгнали от островите Кук - нейно собствено владение, и сезонните работници от Тонга, Самоа и Вануату.

Според местните здравни власти досега в страната са установени 2913 заразени с коронавируса, 2844 от тях са оздравели, а жертвите са 26, посочва ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Смях 26 човека на 5 милоона и ги държат затворени?" - Може би имат само 26 болни, защото са за затоврени?
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - това никой, никога не го е твърдял, но много хора просто си "мислеха", че е така. В Дания ваксинираха 55% от населението и всичко е отворено, всички излизат, натискат се по улиците, тъпзат се в барове, но болните са далеч по-малко отколкотто бяха преди 9-10 месеца, когато нямаше вкасини и всичко беше затворено, а с маски се ходеше навсякъде.
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедна, некачествена храна, стрес, пренатоварена работа, мръсен въздух + цигари и ето ти една почти фатално отслабена имунна система, която е гостоприемна за всеки вирус. Особено за инжектирания.
19
2
 
5
 
! Отговори
аааа преди 2 години
До Анонимен 16 - по-скоро след - "Крайната ни цел е всички пристигащи, които са ваксинирани, да влизат в страната без карантина" ,ще има бум .
18
5
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Тия са колкото България, а имат само 23 жертви. Ние на ден имаме десетки пъти повече... Зле сме си и това е/
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 5Почти 1% малка смъртност ли е?
16
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като ускорят ваксинацията, "изненадващо" ще имат бум на заразени и починали. Този филм вече сме го гледали.
15
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прогнозата ми е, че като Нова Зеландия почне да пуска свободно ваксинираните ще има вълна на ковид, въпреки че до момента са нямали нищо. Това е толкова глупаво, че нямам думи. Всички са си наумили,че ваксинираните не могат да се заразят или да заразяват...Безумие над безумията! Все едно нарочно искат да разпространяват и поддържат пандемията по този начин, без да вземаме предвид всички други съмнителни моменти свързани с ваксините.
14
12
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Те имаха най-здравия локдаун. Затворени граници. Въобще не допуснаха вирусът да се разпространи. За разлика от Европа. Да не говорим пък за България . Държат яко юздите , докато се ваксинират.
13
2
 
7
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
"Междувременно обаче пристигащите от чужбина ще трябва да остават под карантина за различно време според страната, откъдето идват, и ваксинационния си статут."---------------------Същите мерки като в останалите държави. С изключение на Оукланд, в цяла Нова Зеландия хората могат да ходят на работа, училищата са отворени, и хората имат право да се събират. И това под 20% ваксинирани. Какви изолации си смучеш от пръстите?
12
3
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
За в Руската Федерация... Малко данниБолница-влиза Иван с грип-Здравната им каса плаща 5000 руб/ден.Но АКО...-влиза същия тоЗЗ Иван, но го пишат БарановироЗЗ-Здравната каса плаща по 200 000 руб/ден.Обикновено ги държат около 2 седмициМатематиката оставям на ваЗЗ...Някой да напише-как е при нас... :))
11
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на нова Зеландия! Само 26 жертви. Дано да успеят с ваксините по-бързо. Опазиха народа си засега.
10
6
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
И колко да са жертвите, при положение, че те първоначално са се затворили и излоирали болните и от месеци нямат контакт с външния свят, освен по интернет? Едно време по тоя начин са ги изолирали същите тея като затворници. Ти навит ли си да стоиш затворен в къщи? ще имаш 100% гаранция, че няма да ти трябва ваксина и няма да се заразиш?
9
5
 
16
 
! Отговори
до 5 преди 2 години
"Според местните здравни власти досега в страната са установени 2913 заразени с коронавируса, 2844 от тях са оздравели, а жертвите са 26"------------------Четеш ли, за ултра смъртоносния вирус става дума.
8
6
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Този "птеродактил" да разясни казаното от един от министрите и, че... "хората имат време до Нова година да се набодат, а за отказалите... ще бъдело създадена спец. полицейска част, която ще чукала по вратите на хората" за да ги УБЕДИ и ОТКАРА" за ваксиниране".... В прав текст-план за след 6 месеца.
7
6
 
5
 
! Отговори
хм преди 2 години
До Анонимен И си прав и не си прав .... за да спреш една зараза трябва да спреш достъпа и - съответно да забраниш всички приходящи/пътуващи и тн и да вземеш мерки за бързо и адекватно изолиране на заразените. Tук си вкарахме болните зорлем от италия и англия .. никакъв контрол, никакъв личен контрол .. никаква проследяемост и адекватност.. съответно само ваксините са опция за ограничение на заболяемостта.
6
4
 
10
 
! Отговори
Сметалото преди 2 години
И в момента в който се отворят, стой та гледай какво ще стане! Щото ваксините вървят две години след щамовете, пък населението не го е преболедувало та да има имунитет. Ще е феерично.
5
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи можело и без да се ползва населението за медицински експерименти.--------------------================------------------------Тц,тц,тц ... антиваксърите не можете да четете повече от два-три реда. За да отворят изолираната си от година страна ускоряват ваксинационната кампания. Инак ги чака криза.
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смях 26 човека на 5 милоона и ги държат затворени? Добра демонстрация колко политически е този вирус
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
основно в тихи океан и азия има много гладни хора, филипини са едни сред тях, гуам, сайпайн, тиниан и т.н. да не ги изброявам, нямат и пари, ядат риба от океана, защото притока на пари отсъства заради затворените им летища за посетители