Водят ли ваксините срещу COVID-19 до безплодие: Какво показват фактите?

Разболяване може да доведе до опасност за мъжката плодовитост
Обновена: 12 авг 2021 19:04 | 12 авг 2021 16:56, Петя Славова
243
Водят ли ваксините срещу COVID-19 до безплодие: Какво показват фактите?
Снимка: БГНЕС

Упорит слух гласи, че ваксините срещу коронавируса може да доведат до безплодие - както при жените, така и при мъжете. Оправдани ли са тези притеснения? Фактите събира "Дойче Веле".

Новородени

"Ваксините срещу коронавируса водят до безплодие" - подобни твърдения вече от месеци се въртят из социалните мрежи. Най-напред се говореше, че за детеродните си способности трябва да се тревожат най-вече жените. Предлагаше се дори някаква биологична аргументация, според която ваксината щяла да изгради не само антитела срещу коронавируса, но и срещу един протеин, който участва в образуването на плацентата в матката и играе решаваща роля при бременност. Причината била, че този протеин и спайк-протеинът много си приличали, твърдят привържениците на теорията за безплодието. Изследователите обаче са категорични, че това не е вярно. Спайк-протеинът на коронавируса се състои от 1273 аминокиселини, а другият протеин - от 538. И само един сегмент от пет аминокиселини е сходен, но не и идентичен. Тоест, прилика изобщо няма.

Кой плаща, за да се говорят лъжи за ваксината на BioNTech?

Още по темата

"Съвършено неоснователни твърдения"

Ако е вярно предположението, че имунният отговор, който се поражда в резултат от ваксинацията, би могъл да доведе до безплодие, то тогава "безплодие ще възниква с още по-голяма сигурност след разболяване от COVID-19", пише Удо Маркерт, президент на Европейската асоциация за репродуктивна имунология и ръководител на Лабораторията по плацентите към Университетската клиника в Йена. Негов съавтор в това становище е Екехард Шлойснер, директор на Родилната клиника към университета в Йена и вицепрезидент на Германското дружество за пренатална медицина. "От гледна точка на репродуктивната медицина и изследванията на плацентата тези вече широко разпространени твърдения са съвършено неоснователни", пишат двамата световно признати специалисти и горещо препоръчват на жените да се ваксинират.

Ала недоказуемите твърдения и фалшивите новини хвърлят в тревога на само жените: в социалните мрежи се разпространява и твърдението, че ваксината прави и мъжете безплодни. Каква е истината?

В рамките на едно изследване в САЩ учените анализирали спермата на 45 мъже преди и след ваксинирането и не открили никакво отрицателно влияние върху размножителната способност на мъжете. "При никого от изследваните мъже не установихме каквото и да било въздействие на ваксината върху сперматозоидите", казва Даниел Насау, уролог и съавтор на изследването. Той е сигурен, че дори с много повече участници в такова изследване резултатите пак ще бъдат същите.

COVID-19 може да причини безплодие и проблеми с ерекцията

Ранджит Рамасами, също съавтор на изследването и професор по урология в Университета в Маями, предупреждава на свой ред, че заразяването с коронавируса определено може да създаде опасност за мъжката плодовитост. Докато ваксините срещу COVID-19 не причиняват нито проблеми с ерекцията, нито безплодност, коронавирусът и предизвикваната от него болест създават много сериозен риск от такива проблеми, твърди професорът.

В свое изследване урологът и неговият екип успели да открият коронавируса в тестикулната тъкан на мъже, починали от COVID-19. Рамасами твърди, че вирусът може не само да повлияе на производството на сперматозоиди и плодовитостта, но и да доведе до смущения в ерекцията.

"Рискът от безплодие и нарушена ерекция расте пропорционално на тежестта на инфекцията", допълва Насау. "Затова горещо препоръчвам на всички мъже да се ваксинират", казва още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
24
 
! Отговори
Спокоен до 159 преди 2 години
Е то точно заради толидомида вдигнаха времето за последващи увреждания от 5 на 10 години. Страшно е било! Дечица се раждат без крайници.
121
4
 
47
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
До какво водят или не водят ваксините ще разберем когато изтекат 10 години от началото на поставянето им.
120
4
 
29
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
А Дойче зеле предвиди ли навремето до какво води лекарството талидомид?
119
2
 
32
 
! Отговори
Голям хазар преди 2 години
Не всички ковид препарати са с бонус за безплодие. Зависи кой, за коя държава е партидата, т.е. кой ще бодем като народ, защото си имаме разпределение кой ще морим с ХИВ направо, кой после ще му надградим електромагнитната мрежа за изкуствения интелект да бачка за нас и да контролираме, кой ще е без поколение. ТръгналЕ да ми се множат безконтролно...само който кажем ще има потомство....500 милиона, ама качествени. Пасмина такава!
118
4
 
6
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Ваксиниран Това са коментарите на т.р.оловете - Ваши и на колегите Ви :)
117
3
 
7
 
! Отговори
до154 от neon7 преди 2 години
До Ваксиниран Тоест сам си четеш коментарите !
116
4
 
16
 
! Отговори
neon7 преди 2 години
Когато го разберете,ще е твърде късно .
115
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА ВОДЯТ
114
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 149 - Че то в БГ останаха лид а раждат уе ?!??! УУУХХУХХУ
113
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдееее....,нашите пак почнаха да оспорват...Ег***ти см?шн7ците...
112
32
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурен съм,че всичките форумни професори-антиваксъри,хабер си нямат от репродуктивна медицина-протеини,аминокисилини,алфа-бетъри и.т.,но яростно ще ни обясняват как и тези очевидно успели личности в медицината не разбират нищо,лъжат,пропагандират.Нашите специалисти от форума си отпуснаха въображението покрай тоя Ковид и изписаха велики глупости.Докато завяря рамката в завода,обяснява епидемиология и вирусология.Хубаво ама ти микроскоп не си виждал е,братчед....какви ги бръщолевиш?*** народ !
111
3
 
12
 
! Отговори
Petar, NY преди 2 години
Бременоста е 9 месеца, ваксините са от 4 някъде. Според твоята теория, ваксините ускоряват времето.
110
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 2021 има до юли има родени само 13817 деца по данни на НСИ.. как мислите дали водят до безплодие? :)
109
4
 
21
 
! Отговори
Petar, NY преди 2 години
Не знам за безплодие, но след като се ваксинирах, wifi у нас се подобри. Така, че има нещо.
108
5
 
22
 
! Отговори
неродила преди 2 години
кога минаха 10 години та се събраха достатъчно данни и изследвания? брей как върви времето. като че ли беше миналата есен като се почнаха ваксините...
107
3
 
29
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Ами нали това е целта на таканаречените "ваксини"!Целта е да се намали европеидната раса по света а Европа да се засели с африканоазиатци заради климатичните проблеми след десетина години онези континенти ще са тотална суха пустиня!
106
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато си на 70 безплодието ти е последната грижа...........ХА-ХА-ХА
105
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Много учени"??? Антиваксърски доказателства.
104
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много учени казват, че "ваксинираните" с РНК ваксина жени често не могат да образуват плацента. Така, че проблеми с износването на зародиша определено има.
103
38
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моите деца вече се ваксинираха. На 17 и 22 години.