Водят ли ваксините срещу COVID-19 до безплодие: Какво показват фактите?

Разболяване може да доведе до опасност за мъжката плодовитост
Обновена: 12 авг 2021 19:04 | 12 авг 2021 16:56, Петя Славова
243
Водят ли ваксините срещу COVID-19 до безплодие: Какво показват фактите?
Снимка: БГНЕС

Упорит слух гласи, че ваксините срещу коронавируса може да доведат до безплодие - както при жените, така и при мъжете. Оправдани ли са тези притеснения? Фактите събира "Дойче Веле".

Новородени

"Ваксините срещу коронавируса водят до безплодие" - подобни твърдения вече от месеци се въртят из социалните мрежи. Най-напред се говореше, че за детеродните си способности трябва да се тревожат най-вече жените. Предлагаше се дори някаква биологична аргументация, според която ваксината щяла да изгради не само антитела срещу коронавируса, но и срещу един протеин, който участва в образуването на плацентата в матката и играе решаваща роля при бременност. Причината била, че този протеин и спайк-протеинът много си приличали, твърдят привържениците на теорията за безплодието. Изследователите обаче са категорични, че това не е вярно. Спайк-протеинът на коронавируса се състои от 1273 аминокиселини, а другият протеин - от 538. И само един сегмент от пет аминокиселини е сходен, но не и идентичен. Тоест, прилика изобщо няма.

Кой плаща, за да се говорят лъжи за ваксината на BioNTech?

Още по темата

"Съвършено неоснователни твърдения"

Ако е вярно предположението, че имунният отговор, който се поражда в резултат от ваксинацията, би могъл да доведе до безплодие, то тогава "безплодие ще възниква с още по-голяма сигурност след разболяване от COVID-19", пише Удо Маркерт, президент на Европейската асоциация за репродуктивна имунология и ръководител на Лабораторията по плацентите към Университетската клиника в Йена. Негов съавтор в това становище е Екехард Шлойснер, директор на Родилната клиника към университета в Йена и вицепрезидент на Германското дружество за пренатална медицина. "От гледна точка на репродуктивната медицина и изследванията на плацентата тези вече широко разпространени твърдения са съвършено неоснователни", пишат двамата световно признати специалисти и горещо препоръчват на жените да се ваксинират.

Ала недоказуемите твърдения и фалшивите новини хвърлят в тревога на само жените: в социалните мрежи се разпространява и твърдението, че ваксината прави и мъжете безплодни. Каква е истината?

В рамките на едно изследване в САЩ учените анализирали спермата на 45 мъже преди и след ваксинирането и не открили никакво отрицателно влияние върху размножителната способност на мъжете. "При никого от изследваните мъже не установихме каквото и да било въздействие на ваксината върху сперматозоидите", казва Даниел Насау, уролог и съавтор на изследването. Той е сигурен, че дори с много повече участници в такова изследване резултатите пак ще бъдат същите.

COVID-19 може да причини безплодие и проблеми с ерекцията

Ранджит Рамасами, също съавтор на изследването и професор по урология в Университета в Маями, предупреждава на свой ред, че заразяването с коронавируса определено може да създаде опасност за мъжката плодовитост. Докато ваксините срещу COVID-19 не причиняват нито проблеми с ерекцията, нито безплодност, коронавирусът и предизвикваната от него болест създават много сериозен риск от такива проблеми, твърди професорът.

В свое изследване урологът и неговият екип успели да открият коронавируса в тестикулната тъкан на мъже, починали от COVID-19. Рамасами твърди, че вирусът може не само да повлияе на производството на сперматозоиди и плодовитостта, но и да доведе до смущения в ерекцията.

"Рискът от безплодие и нарушена ерекция расте пропорционално на тежестта на инфекцията", допълва Насау. "Затова горещо препоръчвам на всички мъже да се ваксинират", казва още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те сърбите затова постъпиха най -умно. Купиха от всички видове ваксини и оставиха хората да си избират според вкуса и предразсъдъците си.
101
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците направиха друг вид ваксина -протеинова. Новавакс. Сега чакам с нетърпение новата конспиративна теория, как протеина на вируса ще си внедри в моите протеини в тялото. И понеже протеините ги отглеждат в едни мушици, чакам как ще ми кажат, че след 5 години ще се превърна в конска муха.
100
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факти ще имаме след 5-10 години. Сега имаме пропаганда и промиване на мозъци. Вервайте ни... Това е единствения "факт" в момента.
99
3
 
9
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Фактите събира "Дойче Веле".=================Бухахахахахахахахахахахахахаха
98
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега целят десетката. Ваксинирайте се за да чу Кате... Баси гнус сните! НЯМА!!!!!
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, нова конспирация имало! Сега пък сме имали фейк ваксини. :( Нали ЕС ги раздели между всички европейски държави според населението. Че просихме файзер вместо АЗ, и ни дадоха от своите .
96
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото и да пишете,никой не ви вярва.На хората им дойде до гуша от пропаганда.Няма как да знаете до какво водят ваксините,защото не е минало време и защото ги набодоха набързо на хората,така че всичко е само догадки.
95
7
 
5
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 2 години
До агроном: Мда. антиваксистите са плацебо групата
94
2
 
9
 
! Отговори
до 128 преди 2 години
Не сме единствената държава спасила евреите. Може да провериш, препоръчвам ти.
93
4
 
6
 
! Отговори
до 122 преди 2 години
Защото българето има много мухи в главата и летят по цял ден.
92
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми България ще остане единствената неваксинирана държава в света. И 3 -4 африкански поради липса на ваксини. Гордеете ли се?
91
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно водят до слабоумие, като гледам приказките на ваксетата, но не знам дали е следствие или предпоставка.
90
16
 
10
 
! Отговори
Реторичен въпрос преди 2 години
И защо правителството на цивилизованите държави ще искат да увредят населението си? Да направят хората си безплодни? Всички се чудят как да стимулират раждаемостта, че само малцинствата се размножават. защо ще искат да останат без армия? /сащ/ Да увредят децата си? ???
89
3
 
15
 
! Отговори
Серсемин преди 2 години
Аааа,не е вярно. Жената я ваксинираха па ме нямаше в града и забременяла.Тя се съмнявам от ваксината
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 115 има чавета при тия в махалите дето не си слагат никви ваксини? Що ли? Тях ли ще гледат хората?
87
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 116 да от *** дето неработят ли ще осиновяваш?
86
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голема работа. Чааветта за осиновяване - дал Господ.
85
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ще разберем дали водят до безплодие след три месеца. Те лошите новини са на ден по лъжичка.
84
2
 
4
 
! Отговори
И русата и умната преди 2 години
...само да не се оплешивее от ваксината, другото се търпи.
83
17
 
3
 
! Отговори
до агроном преди 2 години
А, вече не сте просто антиковидваксери, ами почвате като цяло да отричате ваксините? Ми какво пък, явно тая наша земя не и е писано да и е лесно. Междодругото има много голяма корелация меду индекс на човешко развитие и процент ваксинация. Случайност?