Възможно е нулевият COVID пациент да е работник в лабораторията в Ухан

Тази теория многократно бе отхвърляна
13 авг 2021 22:15, Нели Христова
91
Възможно е нулевият COVID пациент да е работник в лабораторията в Ухан
Снимка: БГНЕС

Първият в света пациент, заразен с COVID-19, може да е бил заразен от прилеп, докато е работил в лаборатория в Ухан, призна шефът на Световната здравна организация.

Д-р Питър Ембарек, който ръководи проучването на СЗО за произхода на пандемията от коронавирус в Китай, направи шокиращото твърдение, въпреки че първоначално отхвърли идеята, че вирусът е избягал от лабораторията, като заяви, че е малко вероятно.

Сега Ембарек призна, че теорията за изтичане от лаборатория все пак е възможна, което предполага, че китайски учен все пак може да е бил заразен от прилеп, докато е взимал проби във връзка с изследване в лабораторията в Ухан.

"Служител, заразен на полето чрез вземане на проби, е една от вероятните хипотези", каза Ембарек пред датската телевизия TV2. "В този вариант вирусът е скочил директно от прилеп на човек".

"В този случай това би бил лабораторен работник вместо случаен гражданин или друго лице, което има редовен контакт с прилепи", обяснява шефът на СЗО. Датският учен подчерта, че следователите на организацията не са открили преки доказателства в подкрепа на тази версия.

Но Китай отдавна е обвинен от почти целия свят, че прикрива първоначалното огнище и прикрива информация за момента, в който вирусът се появява за пръв път в Ухан през декември 2019 г.

Коментарите на д-р Ембарек са в пълна противоположност на тези, които той направи още докато беше в Китай по време на мисията за установяване на факти около вируса. Тогава той призова учените да спрат да проучват възможността вирусът да е избягал от лаборатория.

Той също така първоначално настоя, че няма данни за предаване "в Ухан или другаде" преди декември 2019 г. Но седмица по-късно Ембарек отново промени мнението си и каза, че екипът му е открил, че има най-малко 13 варианта на COVID в Ухан през декември, което предполага, че вирусът е бил в процес на развитие от известно време, за да позволи развитието на тези различни щамове.

Той също така разкри, че до 1000 души в Ухан може да са били заразени в началото на декември, когато Китай регистрира едва 174 тежки случая на болестта.

Мокрият пазар Хуан, където според учените се появява първият клъстер на инфекции, които са официално докладвани, е само на няколкостотин ярда от Центъра за превенция и контрол на болестите в Ухан. Освен това е и само на няколко мили от лабораторията по вирусология на Уханския институт, където се провеждат експерименти върху прилепи и се изучават коронавируси, подобни на COVID-19, още преди началото на пандемията.

Оттогава се задават въпроси за ролята на лабораторията по вирусология на Уханския институт в пандемията от COVID-19.

През май Джо Байдън нареди на американските разузнавателни агенции да проведат нова проверка за произхода на коронавируса - признавайки, че властите са "разделени" по въпроса дали вирусът е изтекъл от лабораторията или е възникнал в природата.

Така наречената теория за изтичане на лаборатория отдавна е обект на спекулации сред разузнавателните служби и учените, но беше отхвърлена като малко повече от теория на конспирацията, след като беше подкрепяна от тогавашния президент Тръмп. Доклад на СЗО за произхода на COVID, публикуван по-рано тази година, също отхвърли теорията, като заяви, че тя е "изключително малко вероятна" и не трябва да се изследва допълнително.

Вместо това изследователите казаха, че вирусът вероятно е произлязъл от прилеп, преди да се прехвърли на междинен гостоприемник, а след това и върху хората.

Но този доклад беше отхвърлен от редица държави, включително и САЩ, които заявиха пред ООН миналия месец, че проучването е "недостатъчно и неубедително". Това принуди СЗО да промени позицията си, като директорът на организацията, Тедрос Гебрейесус, който многократно бе обвиняван в уют към Китай - заяви, че теорията за изтичането от лаборатория остава на масата и че всички възможни произходи на COVID трябва да продължат да се изследват.

Публикуването на доклада многократно се отлагаше, повдигайки въпроси дали китайската страна не се опитва да изкриви заключенията, за да не падне вината за пандемията изцяло върху Китай.

Гебрейесус също така обвини Китай, че не е споделил важни необработени данни по време на разследването на СЗО за произхода на COVID-19.

Д -р Ембарек сега разкри колко е било трудно за екипа му да получи достъп до документи и дори да обсъди теорията за изтичане на лаборатория с китайски учени и служители. "До 48 часа преди да завършим цялата мисия, все още нямахме съгласие, че ще говорим за лабораторната част на доклада, така че до последния момент беше обсъждано дали трябва да бъде включена или не", признава той.

Екипът посети Института по вирусология в Ухан, където учените изследват коронавирусите в прилипите, както и Уханския център за превенция и контрол на заболяванията. Но по време на посещенията на следователите на СЗО не беше разрешено да разглеждат лабораторни документи или книги.

"Не успяхме да разгледаме лабораторни книги или документи директно от лабораторията. Гледахме презентация и след това разговаряхме и задавахме въпросите, които искахме да зададем, но изобщо не успяхме да разгледаме никаква документация", обяснява д-р Ембарек.

Центърът за превенция и контрол на болестите в Ухан не е публикувал доклад за работата с прилепи от 2013 г., но д -р Ембарек предупреди, че "това не означава, че оттогава не са работили с прилепи".

През декември 2019 г. лабораторията е преместена само на сто ярда от мокрия пазар, където учените откриха първия куп инфекции с COVID-19. "Интересно е, че лабораторията се е преместила на 2 декември 2019 г.", казва д -р Ембарек. "Това е периодът, в който всичко започна и знаете ли какво - когато преместите лаборатория, това е разрушително за всичко. С нея трябва да се премести и колекции от вируси и колекции от проби от едно място на друго. Цялата тази процедура винаги е разрушителен елемент в ежедневния работен процес на лабораторията, така че в един момент също ще бъде интересно да разгледаме този период и тази лаборатория.“

Д -р Ембарек се присъединява към СЗО през 2001 г. и работи в офиса на агенцията в Китай и съветва китайското правителство по въпросите на безопасността на храните и храненето. Експертът, който първоначално отхвърли лабораторната теория за изтичане от лаборатория, сега казва, че трябва да има допълнителни проучвания на идеята.

"Все още мисля, че трябва да изследваме хипотезата за лабораторно изтичане, а това се дължи на няколко различни причини. Едина от тях е начинът на държане на китайското правителство. Те се опитаха да потиснат всички изследвания в тази област. Не знаем дали това е така, защото просто искат да се опитат да контролират историята, или защото имат какво да крият."

Шефът на СЗО Гебрейесус отхвърли експертния доклад на собствената си агенция по-рано тази година, след като той описа теорията за изтичане на лаборатория като "изключително малко вероятна". Ала той обвини Китай, че е укрил данни от панел на СЗО и каза, че теорията за изтичането на лаборатория трябва да бъде проучена допълнително, само няколко минути след публикуването на дългоочаквания доклад, който напълно отхвърли идеята.

"Въпреки че екипът стигна до заключението, че изтичането на лаборатория е най -малко вероятната хипотеза, това изисква по-нататъшно проучване", каза Тедрос по-рано тази година. "Очаквам бъдещите съвместни проучвания да включват по-навременно и всеобхватно споделяне на данни", добави той - в удивителен укор на Китай за фигура, която отдавна е обвинена, че е твърде близо до Пекин.

Други предполагат, че източникът на вируса е Уханският институт по вирусология - китайската лаборатория, която е най-големият център за изследване на коронавирусите в света. Те смятат, че вирусът е бил открит или в лабораторията, която събира коронавируси от диви животни, или е създаден чрез изследване за "придобиване на функция".

Такова изследване включва добавяне на свойства като повишена преносимост към вече съществуващи вируси, за да се проучат ефектите и да се разработят лечения, преди тези заболявания да се появят в дивата природа. Но изследването е изключително противоречиво, като много учени твърдят, че рисковете от създаването на такива вируси далеч надхвърлят потенциалните ползи.

Според поддръжниците на тази теория, след процес по "придобиване на функция" вирусът е изтекъл от лабораторията - вероятно чрез заразяване на пора от персонала, които след това неволно са го предали на останалите хора.

Един доклад от разузнаването, предаден на агенции във Вашингтон, твърди, че трима служители в лабораторията са потърсили болнично лечение през ноември 2019 г. - месец преди да бъдат открити първите официални случаи на COVID-19, съобщава Wall Street Journal. Техните симптоми са били "както в съответствие с тези на COVID-19, така и с често срещано сезонно заболяване", се казва в доклада, призовавайки за по-нататъшно разследване.

Това съвпада с множество доказателства, които предполагат, че COVID може да е циркулирал месеци преди Китай за първи път да съобщи за това на света - или в резултат на често лекото протичане на болестта, което остава незабелязана, или в резултат на прикриване.

Учени от Италия твърдят, че са открили доказателства за COVID в кръвни проби, взети още през септември 2019 г., докато изследователи в Испания казват, че болестта вече е била там през януари 2020 г. - месеци преди първия официален случай.

Дори авторите на доклада на СЗО признаха, че не могат да изключат възможността COVID да се е разпространявал преди декември 2019 г. Но едва на 31 декември 2019 г. китайският офис на СЗО беше информиран за мистериозна пневмония, от която са се разболели 44 души в Ухан. По-късно СЗО разбра, че поне един пациент в Ухан - голям транспортен възел - показва симптоми още на 8 декември.

В отделен доклад, подкрепен от СЗО, се казва, че е "ясно", че "мерките за обществено здраве биха могли да бъдат прилагани по-силно от местните и националните здравни власти в Китай" през януари миналата година.

В него се казва, че е имало "потенциал за по-бързи действия при ранните признаци" както от Китай, така и от СЗО. Това отново е в разрез с думите на СЗО от началото на пандемията, когато организацията  похвали Китай за "забележителната скорост", с която реагира на огнището.

Пекин обяви възстановяването си от ранното огнище като триумф за своите комунистически лидери, като китайската икономика е единствената голяма икономика, която ще се разрасне през 2020 г. Но многобройни доклади подробно описват как Китай укрива ключови подробности за вируса в ранните му стадии, включително от СЗО, която похвали Китай публично.

Млад лекар, Ли Уенлианг, бе укорен от полицията, след като се опита да предупреди близките си за болестта. По-късно той почина от нея.

Директорът на Human Rights Watch Кен Рот заяви, че СЗО е виновна за "институционално съучастие", след като е изразила доверие към някои от ранните твърдения на Пекин за епидемията. "СЗО категорично отказва като институция да каже каквото и да било критично за прикриването на това, че вирусът се предава от човек на човек, от страна на Китай или за продължаващия му отказ да предостави основните доказателства", каза той пред репортери миналия месец. "Това, от което се нуждаем, е честно, енергично разследване, а не по-нататъшно уважение към китайските усилия за прикриване."

Китай решително отрича всяко предположение, че COVID-19 е изтекъл от лабораторията и обвини САЩ, че политизират случая, което още повече засили подозренията към страната. Същевременно Пекин отправя редица необосновани твърдения, че COVID действително е внесен в Китай, а не се е появил там.

Досега изследователи и дипломати сочеха с пръст девет държави, включително САЩ, Австралия и Индия - всички съперници на Пекин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът е избягал от лабораторията. Направо си е счупил краката да търчи насам натам. Ха ха ха. Боже, с какви глупости ни заливат, само и само да не признаят, че вирусът е изкуствено създаден и умишлено разпространен във всички държави.
73
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 2 години
Няма нулев пациент.... Има микровълнови оръжия...
72
1
 
1
 
! Отговори
факт преди 2 години
До Анонименоткраднат от сащ и пуснат в китай!
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
червени, неграмотни селяни, ... руснака ви каза, че е направен в Русия - в руска военна лаборатория ... ама червения неграмотен *** не вярва, той вярва само на Захарова
70
1
 
1
 
! Отговори
Хайде, колко сте преди 2 години
на клона, папагалчета!? Вие вервате ли му на тоя!? СЗО е долна мафиотска организация, поглъщаща милиарди ежегодно и стояща на колене пред световната олигархия!! Тия глупости с прилепите не на мен! И Китай няма нищо общо, обърнете поглед зад океана! Всичко идва от там!
69
0
 
1
 
! Отговори
Бай Ганя преди 2 години
Че то и прасето мръсно животно ама изведнъж да образува смъртоносен нов вирус.НЯМА КАК .
68
3
 
1
 
! Отговори
Vako преди 2 години
Как така стана ,че тоз прилеп не беше изяден преди години или след 100 примерно?От както съществува човечеството чак сега да е изплюскан ли?Хммм съмнявам се.Китайците ги ядът от хилядолетия.
67
1
 
5
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
И един от допълнителните въпроси е: Кой беше готов с версията прилеп-панголин-човек още в самото начало на истерията? Защо тази версия ни се вби в главите, като истина, щом не е имало никакви доказателства? Защо чак 1 година след началото на истерията започнаха да се търсят доказателства? И като започнаха, защо не доведоха до край това търсене? Защо продължава да се поддържа тази версия, след като всички разбрахме, че не почива на никакви доказателства? А нали "Вярвайте в науката!" :)
66
1
 
5
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Въпросът откъде се пръкна вирусът се състои от много други въпроси, които никой не задава, че да не си отваря проблем да им търси отговорите. Люк Монтание отдавна каза, че е лабораторен продукт и оттогава никой не го интервюира, което потвърждава, че това е истината. Затворят ли устата на някого, значи е казал истината. Само че той посочи китайците, а не са те, защото само една е в момента държавата, която може да си позволи да лъже целия свят безнаказано.
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя и еболата в Африка пак от прилепи дойде.
64
1
 
6
 
! Отговори
L. преди 2 години
То има ли някой да повярва на историята с прилепа?
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До И все пак 44 ----- ми дисциплинирани са . Няма там " тън - мън " . Досега са им наблъскали 1.8 млрд дози ваксини . Един да кихне затварят многомилионни градове , за няколко дни тестваха 11 млн души . Няма " не искам мерки , ограничения "
62
2
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Сгрешихте в бройката, господа, починалите за година и половина са само 4 милиона! Толкова през този период са и починалите от ПТП-та по целия свят!
61
3
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Притеснителното е, че още преди официалното появяване на вируса през ноември 2019, още през октомври 2019 Бил Гейтс и представители на световните банкери, както и на ЦРУ и на СЗО вече са знаели всичко, каквото предстои. Вижте "събитие 201 - event 201", намерих го в нета и преведено на български. Как цинично се разпореждат със съдбите на хората, дори някои предлагат да се хвърли армия и жандармерия срещу евентуални масови протести. И докарват бройката на умрелите до 50 млн. за година. Сгрешихте!
60
0
 
9
 
! Отговори
Да възможно е преди 2 години
Всичко е възможно и вероятно може да била тъй или пък унъй. Най-вероятно е било иначе. По теорията на невероятностните и вероятностите всичко може да се натамани както е удобно според случая и нуждите.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двете нули?
58
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайците няма какво да признават, тази лаборатория е американска и английска, те са пуснали вируса там.
57
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бля-бля-бля. Тъкмо да повярвам, ама надали. Китайците си ядат прилепи от много години, как до сега не е имало такова чудо? Рано или късно все някой от тези, направили пандемията, ще се издаде и тогава ще стане интересното, защото една тайна , която вече двама човека я знаят, не е тайна. Бизнесът на много хора пострада, и това не може да не даде допълнителен стимул за проясняването как и от къде беше уж изпуснат вируса. Лошото е, че беше насочено и срещу пенсионерите, те заплатиха с живота си .
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нео Матрицата..."Няма шанс да сте се родили случайно в годината"......Има и гледна точка, според която няма шанс изобщо да сме се раждали, затова внимавайте с тези случайности и вероятности. И не става да се попита "някой математик", както предлага колегата по-долу. Зависи кой математик попитате. Според някои не само е голяма вероятността да се родиш в произволна година, но и на вълни ще се раждаш ...
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До XuTbP5bP.... И защо трябва да го е ял? Те респираторните инфекции по-трудно се предават с храна, особено термично обработена. Суровите прилепи едва ли са вкусни. А като им добавиш соли и подправки, от вируса нищо не остава. Може просто да му се е изкихал прилепът в лицето - и готово.