Еднократен данък от 99% върху милиардерите би снабдил всички възрастни на Земята с ваксини

Парите биха могли да стигнат и за 20 хил. долара обезщетение на безработните
15 авг 2021 14:39, Нели Христова
105
Еднократен данък от 99% върху милиардерите би снабдил всички възрастни на Земята с ваксини
Снимка: БГНЕС

Всеки възрастен по света може да получи ваксина срещу COVID-19, ако богатството, събрано от милиардерите по време на пандемията, се обложи с 99% данъци еднократно, според анализ, публикуван в четвъртък от няколко групи, които се застъпват за икономическа справедливост.

Този еднократен данък върху 2690 милиардери в света може да покрие и по 20 000 долара в брой, които да бъдат изплатени на всички, останали без работа по време на пандемията, според анализа на Oxfam, Алианса за борба с неравенството, Института за политически изследвания и Патриотичните милионери.

Този данък все още би оставил милиардерите с 55 млрд. долара повече приходи, отколкото са имали преди пандемията, се посочва в анализа.

Морис Пърл, бивш управляващ директор на BlackRock, най -големият мениджър на активи в света, заяви в изявление, че страните вече не могат да търпят "скока в глобалното богатство на милиардерите, тъй като милиони хора са загубили живота си и поминъка си".

Пърл, сега председател на Patriotic Millionaires, група заможни хора, които подкрепят по-високите данъци върху богатите, заяви, че правителствата исторически са използвали данъци върху богатството след кризи, за да помогнат на общностите да се възстановят.

По време на първата световна война САЩ повишава данъчната си ставка за хората с най-високи доходи до 67%. Във Втората световна война президентът Франклин Рузвелт се опитва да ограничи индивидуалния доход на 25 000 долара. През декември миналата година Аржентина въведе еднократен данък върху хората с над 200 милиона аржентински песо (2,5 милиона долара), които са събрали в хазната 223 милиарда песо (2,4 милиарда долара) към май.

"Нашите икономики се задушават от този запасен ресурс, който може да служи на много по-голяма цел", казва Пърл. "Милиардерите трябва да изкашлят тази парична топка - и правителствата трябва да ги накарат да го направят, като ги облагат с данък върху богатството им."

Анализът използва данни от финансовото списание Forbes, което показва, че милиардерите са увеличили богатството си с 5,5 трлн. долара от 18 март 2020 г. до 31 юли 2021 г. Увеличението за 17 месеца е по-голямо с 5,4 трлн. от богатството, което милиардерите са спечелили през 15-те години от 2006 до 2020 , се казва в анализа.

Счита се, че всяка доза ваксина струва 7 долара в анализа, който определя, че две дози за 5 милиарда възрастни ще струват 70 милиарда долара.

Най-малко една доза от ваксината срещу COVID-19 е приложена на 30,7% от световното население, но само 1,2% от хората в страни с ниски доходи са получили своята първа доза.

За да определи колко пари от еднократния данък биха могли да отидат за безработни хора, групата разглежда февруарския доклад на Международната организация на труда, който установява, че 220 милиона души са безработни в световен мащаб.

В безпрецедентен ход миналия месец четири многостранни институции, включително Международния валутен фонд (МВФ) и Световната здравна организация (СЗО), предупредиха, че възстановяването на световната икономика ще бъде възпрепятствано, освен ако няма повече справедливост при разпространението на ваксини.

Икономистите Еманюел Саес и Габриел Зукман предупредиха в предговора на изданието си за 2020 г. как богатите американци избягват данъците. В текста, озаглаване "Триумф на несправедливостта",  те обясняват,  че макар кризите обикновено да са лоши за богатите, пандемията COVID-19 "може да се окаже различна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо не си разбрал драги. 99% еднократно облагане на печалбата, която през последната година скочила много. Не че ще им облагат имотите и състоянията.
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И след като ги набодат всички земята ще е чиста за новите робовладелци! Ами що да не платят от богатството си.
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
88, аве алнкоолу, кой плаща за тея ваксини? Гейтс ли? От къде идват парите за да се произвеждат? Или компаниите ги правят безплатно и ги даряват от добро сърце? Айде ти ни обясни, за да мога аз да ти обясня как парите ти са насочвани към то1чно тях чрез подобни механизми. И кой ти е говорил за гугъл, суратефтеря и подобни?
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Невероятн изтрещяла логика. Нека да затрием икономиката, да дадем енди пари на бедните, някъде си и да се надяваме, че ще се оправи проблема.
83
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 87 - Да, то всичко може, ако икой не спазва никакви права ...
82
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Хахахаа, да да ама...нали на точно тези милиардери идеята им е да вземат от данъците на другите за да си увеличат милиардите."Обясни ми, моля те, как всеки път когато ти си купиш нов iPhone, ползваш YouYube, купиш си нещо от магазина, дори да не е Amazon, "точни тези милиардери" взима тот данъците на другите? Кой бе, аджаба ти вче от данъците? Ти сам си даде парите, и получи нещо насреща!
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На милиардерите не може да им се вземе нищо. Не че не може, но са здраво прикрити от политици и от т.нар. фондации от където не може да им пипнеш нищо. Всичко идва от корумпираната иззмммет наречена политици.
80
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"За да определи колко пари от еднократния данък биха могли да отидат за безработни хора, групата разглежда февруарския доклад на Международната организация на труда, който установява, че 220 милиона души са безработни в световен мащаб."А преди милиардерите, висчки тези 220 милиона души се къпеха под чешми, ко котио течаха мед и масло, караха нови коли и живееха в триетажни къщи с басейни, нали?
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахаа, да да ама...нали на точно тези милиардери идеята им е да вземат от данъците на другите за да си увеличат милиардите. Нали за това са вложени стотици милиони долари за тези бъркочи. За да миогат да се върнат инвестициите, милиардерите трябва да вземат обратно от данъците на хората, с помоща на политиците разбира се, а не да дават или да бъдат таксувани. Така че подобни новини само ме разсмиват. Поредната измама за обща консумация.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, като се ваксинира Америка, още по-щедро ще дарява. То и ние даряваме, щот сме от най-богатите.
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сещам се за един милиардер, Майкъл Блумберг се казва, собственик на медийна империя в която влиза и мърлявото новинарско сайтче днес.бг. Него примерно никой няма да го облага с повече данъци, защото е един от главните спонсори на Демократическата партия на САЩ. А за такива като Зукърбърг, собственикът на Туитър и подобни, няма какво да се говори-всичко е прибрано в разни необлагаеми "благотворителни фондове".
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунизма се завръща с пълна сила!
75
5
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
а Милиардите, т.е. Трилионите заработени от Производители на Ваксини - кой ще им ги вземе?! то само Факта, че се говори за Пари, показва че Пандемия застрашаваща Човечеството - няма!!
74
1
 
5
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 2 години
като Чета Заглавията, май идва Режим по-страшен и от Комунистическият, където е ок да ти вземат 99% от всичко, за това че си работил като луд за да успееш!
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахха - а при положение, че на някой от тях 95% от собсвеността им всъщност е в компаниите, какво ще направите? Ще ги накарате, да ги продават ли? На кого? Сигурен съм, че Китай ще ви се зарадва. Другият варинат какъв е? Да одържавите компаниите? ХААХ! Ще ги забиете за 3 години в земята. САЩ спококйно ще ис изтрие 15-20 трилиона от бюджета. А тея, дето сега са им платени дълговете, няма да имат какво да ядът утре. Айде ... да се вземем сериозно.
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не са споменали залпа на Аврора . Глупава статия тип коминтерн .
71
0
 
1
 
! Отговори
До 72 преди 2 години
Може да си сигурен, че държавните бюрокати и политиците ще приберат поне половината от тези средства, а останалите ще се изразходят много неефективно. Същото се случва и когото се дадат пари на НПО-тата, присвояване и имитиране на дейност.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите винаги гледат в чуждата паничка, готови да откраднат всичко до което се доберат. А какви ще са последстията в дългосрочен план няма значение, важното е простия и завистлив комунист да се плюска днес. Света отново в тръгнал по пътя на червения инфантилен популизъм и катастрофата не е далеч.
69
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Пише "Еднократен данък от 99% върху милиардерите" а не "Еднократен данък върху 99% от милиардерите". "Да се обеси не, да се помилва" стана работата.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СоциЪлизЪма и комунизЪма не са си отишли, дайте ги на безработните африканци да се плодят кат мaймунu, вместо да си развиват липсващия мoзъk