Биолог: При тази вълна ще има малко деца в интензивното, при следващата - много

Според Георги Маринов Делта вариантът е много по-опасен за младите
16 авг 2021 12:30, Петя Славова
231
Биолог: При тази вълна  ще има  малко деца в интензивното, при следващата - много
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Всяка мутация, която прави вируса по-заразен от човек на човек, го прави по-заразен и от клетка на клетка, съответно се стига до по-високи нива на вируса и до по-високи нива на патогенност". Това обясни пред БНР Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

Той посочи, че ваксината не влияе върху генерирането на мутации, но ваксинацията ще промени селективния режим на вируса.

Още по темата

"Ако си представим 100% ваксинирана популация и такава, която е почти изцяло не ваксинирана, то в тази, която не е ваксинирана, би трябвало мутации, които са в по-висока заразност и предавани от индивид на индивид, да имат по-голямо предимство, отколкото във високоваксинната популация, където би трябвало да се селектират мутации, които са резистентни към антителата... Вирусът има капацитета напълно да избегне сегашните ваксини и няма да му е трудно да го направи, стига да има селекция в тази насока".

 Маринов допълни:  "В Израел наблюдаваме, че ваксината работи, но следва същия цикъл, както естественият имунитет. Антителата падат и трябва да се слага трета доза, след това четвърта, пета... Вече трябваше да се започне с третите дози, особено за тези, които са били ваксинирани декември, януари. Всяка ваксинация, дори да е избледняла доста, осигурява много по-голяма защита, отколкото липсата на ваксинация".

Според биолога големият проблем в България е отказът на властите от май 2020 година насам да направят каквото и да е, за да спрат заразата, което е геноцидна политика.

"Трагедията е, че населението няма осъзнаване за това, което се случва, и никаква съпротива срещу него... Ваксинацията е мощен инструмент, но не е достатъчен, нужна е локална елиминация и контрол върху границите, както се прави в Китай, Нова Зеландия, Австралия, иначе ще има безкрайни вълни на всеки шест месеца, вирусът ще си еволюира и ще става все по-опасен, и така до безкрай".

Георги Маринов посочи, че има данни, че Делта вариантът е три пъти по-опасен за децата:  "Основният проблем е какво количество вирус се генерира в организма. Всеки един по-заразен вариант генерира все повече вируси и съответно се сваля кривата на вирулентността спрямо възрастта, все повече ще се засягат децата. При тази вълна ще има малко деца в интензивното, вълната през зимата на 2022-2023 година ще има много и т.н.".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
4
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До БГ трагедия 120 Не съм тр.ол. Кой да ми плаща - грипният вирус :):):)
95
0
 
2
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Живко от Варна е божество ! Белязан е да има големи лидерски качества и да управлява България , както трябва, за да може България да е добре !
94
4
 
1
 
! Отговори
БГ трагедия преди 2 години
Трола вика: дръжте троловете
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До S ..."Особено, ако се сблъсква с естествен имунитет, който го прави по-слаб.".... Вирусите с това се занимават открай време - сблъскват се с естествения имунитет и го преодоляват. Това им е работата, така да се каже, и са професионалисти в това отношение. Не се прави на голям учен.
92
0
 
26
 
! Отговори
Биолог преди 2 години
До 101 Точно така. Веднъж срещнал се организмът с ангиген, образува антитела и при следваща среща активира имунен отговор. И аз не си обяснявам тази измислица с постоянно висок титър на антитела. Защо като нямаме постоянно висок титър на антилата срещу рубеола например, не се заразяваме постоянно с нея? Същото важи за туберкулозата, полиомиелита, дифтерията и т.н. Но с ковида се измисли нова "наука".
91
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, стой си при кравите момче в Стансфурт. Не ни давай акъл, пари ни дай. Акъл си имаме
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До антиваксър"дали вирусът не мутира в посока да не произвежда спайк протеина"......Без него не може да навлиза в клетките. Няма да разберем, защото такива вируси няма да оцеляват.
89
2
 
3
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До БГ трагедия Че ако наистина помагахме, щяха ли да наемат вас, тро.ло.вете :)
88
3
 
16
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ТИЕ НЕМОГАТ ДА ПОЗНАЯТ ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО УТРЕ-ЩЕ МИ СЕ ПРАВЯТ НА ВРАЧКИ.-АЕ СТИГА С ТОЗИ ТОРМОЗ НА ХОРАТА.
87
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мале тоя да ходи да оправя Афганистан там всички са без маски, но с увити чаршафи на тиквите.
86
2
 
7
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Интересен въпрос, който можехте да му зададете, е дали вирусът не мутира в посока да не произвежда спайк протеина, срещу който единствено са ваксинирани вярващите в науката, без значение колко пъти.
85
10
 
1
 
! Отговори
БГ трагедия преди 2 години
Ми то в БГ политиците извършват целенасочен геноцид от 30 години , и това че не взимат адекватни мерки спрямо Ковида си е просто продължение на тази геноцидна политика. А офците са толкова затъпели вече , че сами помагат с пълна сила за собственото си унищожение.
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 103Иска се талатнт да пишеш, но да не казваш нищо.
83
1
 
14
 
! Отговори
S преди 2 години
"иначе ще има безкрайни вълни на всеки шест месеца, вирусът ще си еволюира и ще става все по-опасен, и така до безкрай". - А може и да отслабне и стане съвсем обикновен вирус. Особено, ако се сблъсква с естествен имунитет, който го прави по-слаб. Голям учен, особено добре платен!
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага се разбира , че ваксината помага на хората , а ваксинацията на вируса . Не е лъжа , а заблуда .
81
2
 
1
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Анонимен И откога трият коментарите на тро.ло.вете на Барба Ганьос :)
80
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Антителата падат" добре де, аз не съм имунолог или биолог ама имам някакво килийно образование, според което изказването, че в организма постоянно трябва да има антитела нещо "намирисва". Като нямаш досег с вируса, нормално да спадат антителата щото не са нужни, това не значи, че не могат да бъдат изработени ракива при нужда и обратно - ако си в заразна среда, антителата ще са много.
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Животът си има цена. Смъртта също. Коства ти живота.
78
1
 
20
 
! Отговори
Стигнахме преди 2 години
Момента, в който всички ще правят напук! Време е за отпор и бой по *** кратуни! Ние сме повече и е време да разберат, че те зависят от нас! Не обратното!
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя да си направи партия да си пробутва ковид пропагандата да спечели да състави правителство и тогава да ми дава наклон, но и тогава нищоне му дава право да ми нарежда, какво да правя с тялото си.