Биолог: При тази вълна ще има малко деца в интензивното, при следващата - много

Според Георги Маринов Делта вариантът е много по-опасен за младите
16 авг 2021 12:30, Петя Славова
231
Биолог: При тази вълна  ще има  малко деца в интензивното, при следващата - много
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Всяка мутация, която прави вируса по-заразен от човек на човек, го прави по-заразен и от клетка на клетка, съответно се стига до по-високи нива на вируса и до по-високи нива на патогенност". Това обясни пред БНР Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

Той посочи, че ваксината не влияе върху генерирането на мутации, но ваксинацията ще промени селективния режим на вируса.

Още по темата

"Ако си представим 100% ваксинирана популация и такава, която е почти изцяло не ваксинирана, то в тази, която не е ваксинирана, би трябвало мутации, които са в по-висока заразност и предавани от индивид на индивид, да имат по-голямо предимство, отколкото във високоваксинната популация, където би трябвало да се селектират мутации, които са резистентни към антителата... Вирусът има капацитета напълно да избегне сегашните ваксини и няма да му е трудно да го направи, стига да има селекция в тази насока".

 Маринов допълни:  "В Израел наблюдаваме, че ваксината работи, но следва същия цикъл, както естественият имунитет. Антителата падат и трябва да се слага трета доза, след това четвърта, пета... Вече трябваше да се започне с третите дози, особено за тези, които са били ваксинирани декември, януари. Всяка ваксинация, дори да е избледняла доста, осигурява много по-голяма защита, отколкото липсата на ваксинация".

Според биолога големият проблем в България е отказът на властите от май 2020 година насам да направят каквото и да е, за да спрат заразата, което е геноцидна политика.

"Трагедията е, че населението няма осъзнаване за това, което се случва, и никаква съпротива срещу него... Ваксинацията е мощен инструмент, но не е достатъчен, нужна е локална елиминация и контрол върху границите, както се прави в Китай, Нова Зеландия, Австралия, иначе ще има безкрайни вълни на всеки шест месеца, вирусът ще си еволюира и ще става все по-опасен, и така до безкрай".

Георги Маринов посочи, че има данни, че Делта вариантът е три пъти по-опасен за децата:  "Основният проблем е какво количество вирус се генерира в организма. Всеки един по-заразен вариант генерира все повече вируси и съответно се сваля кривата на вирулентността спрямо възрастта, все повече ще се засягат децата. При тази вълна ще има малко деца в интензивното, вълната през зимата на 2022-2023 година ще има много и т.н.".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В страни като Индия, Бангладеш, Мали, Конго, Нигер и България ваксинацита върви бавно. Нямам какво повече да кажа.
175
0
 
1
 
! Отговори
До 193 преди 2 години
Делта е вариант на НЕваксинираните. Появи се преди изобщо да има ваксини (края на 2020), а в Индия, където се появи, все още няма и 9% ваксинирани (август 2020). Справка: "SARS-CoV-2 Delta variant, also known as lineage B.1.617.2, or Indian variant is a variant of lineage B.1.617 of SARS-CoV-2, the virus that causes COVID-19. It was first detected in India in late 2020. The World Health Organization (WHO) named it the Delta variant on 31 May 2021.Процент ваксинирани в Индия август 2021: 8.9%, https://ourworldindata.org/covid-vaccinations?country=OWID_WRL
174
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болните мозъци няма да спрат докато не намушкат децата - това е плана.Моля службите в БГ прокурори и съд забранете тези *** да плашат хората,разследвайте какво пръскат самолетите в нашето небе.Медиите също са виновни.Сега разбирам защо навремето е имало Белене и Народен съд и са вършили много добра работа.
173
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, мошеници, и тази есен ще пропусна да участвам в експеримента. Вие си карайта де, докато и последният фанатизиран луд *** не проумее, че се гаврите с хората.
172
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се връщат на всеки платен т*л*о*л* трикратно лъжливите заплахи, които отправя към хората! Лично! На неги и на близките му! Сатани такива!
171
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния еьксепрт който гледа на боб.
170
0
 
3
 
! Отговори
Я пък тоз преди 2 години
За коя зима дава прогнози? Голяма врачка. Много е надъхан с определена теза за бъдещето, малко е съмнителен.
169
3
 
6
 
! Отговори
 пълни простотии преди 2 години
няма нищио верно с времето вирусите стават все по малко опасни, например последния коронавирус е вилнял 1860 г. в русия е предизвикал за 40 години голяма епидемия след това е прерастнал в обикнвенно зачервено гърло, има го и до днес си е такъв
168
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 2 години
Добре де, явно файда няма - що не пропуснем първите десет дози, па на единайстата ша видим.
167
3
 
6
 
! Отговори
TOЙ ГОВОРИ преди 2 години
като че ли това е първият вирус в историята на човечеството.
166
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, че от Афганистан няма никакви ковид новини. Явно талибаните са измислили лекарство!
165
0
 
15
 
! Отговори
Лео преди 2 години
Тотална дезинформация, вируси вместо да отслабват, стават патогенни. Всичко е надолу с главата. Вярно е единствено че все по-младите тестват позитивни, болни са от тестовата болест.
164
1
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Тоя каквви хлупости говори преди една година, нишо подобн н есе случи.И сега ще е същото.Нямам идея как ги е излъгал в Станфорд и защо го търпят.
163
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
биолог? А защо не математик или арматурист?А, сетих се - епидемиолозите са пратени да се занимават с маркетинг.Шашав свят
162
4
 
24
 
! Отговори
ъуиоп преди 2 години
стига сте плашили алчни Ятрогенници !
161
4
 
37
 
! Отговори
radko преди 2 години
поредният опит за всяване на страх и манипулация..кое е геноцидна политика ве го''осдин професоре, че смъртноста е 1% е геноцид айде в ляво с тая трета пета десета ваксина. все по малко хора ви вярват на тъпотиите...
160
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Въпросът обаче е колко точно ще живее класата на ваксинираните" - абе ше живеят ама друг въпрос е колко е живот това, колкото на червеите в л-та и те също си живеят
159
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хаха 100% доказаха че делта варианта е продукт на ваксината, нашия плаши с децата, аве льольо ходи си бий още 5 инджекции и се завивай през глава
158
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много ме кефи как видни имунолози, математици и всякакви паплачи плашат народа използвайки теории позоваващи се на "би трябвало ". То и ти би трябвало да си в затвора за всяване на паника използвайки най-ценното на човека - децата ...ама си на свобода и бълваш словесни разтройства
157
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 189 - Въпросът обаче е колко точно ще живее класата на ваксинирани те, предвид че все още не е на 100% ясно какви са дългосрочните негативни ефекти от експерименталната ваксина.