Д-р Миндов: Първият удар от новата вълна ще е тежък

Болничната система ще се претовари, смята лекарят
17 авг 2021 09:19, Елка Василева
31
Д-р Миндов: Първият удар от новата вълна ще е тежък
Снимка: архив, БГНЕС

"Притеснени сме от случващото се в другите страни - голям процент на хората в реанимация, Делта вариантът засяга и децата. Критичните случаи са тези в болница, не са важни положителните тестове за деня. Като общопрактикуващи лекари поемаме над 90% от случаите, които не стигат до болница. Оставащите 10% са смъртните случаи или тези, които стигат до лечебно заведение".  Това каза д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, пред БНР.

Още по темата

Той оцени като положителна инициативата на здравното министерство за заплащане за конкретно свършена работа, "а не да се дават пари на калпак".

"Освен PCR всичко друго трябва да го назначаваме за сметка на регулативния стандарт. Трябва да имаме алгоритъм, за да знаем, след като пациентът е диагностициран, ако се влоши, да го изпратим на рентген. Дори и да имам направление за рентген, няма къде да го изпратя, няма коридор в определена болница, за който се знае, че там се обслужват COVID болни. Вариантът за домашно и тясно контактуване на личните лекари с пациентите не е удачен вариант", каза д-р Миндов.

"Първият удар от новата вълна ще е най-тежкият, очаква се септември. Няма как да не дойде при нас. Всички ще поемем товара. Болничната система ще се претовари. Не трябва да го допускаме. Ключовото при това лечение е кислородът. Той не може да се прилага в домашни условия", каза д-р Георги Миндов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А първата вълна ,какъв удар ще направи. Всеки търси най страшната сага.На 100 град. и вируса стана всеобхватен.А при минус10 ще ни натъркаля всички.Някой натиска палец надолу,щото няма мозък ,как да се излезе от порутения фейк.В Афганистан, няма ковид. Значи никъде няма,няма,няма!!!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
адв. д-р или д-р адв. Стойчо ще съди всички, които говорят за несправяне с кризата.
22
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 7 - "само че малко по-леко го карат" - Точно това "малко по-леко" намалява натовареността на здравната система. Като включим че повечето проучвания в САЩ и др. страни, показват че хоспитализираните с делта са предимно такива без ваксини, и за които не се знае дали са го изкарали. Може спокойно да се говори, че вълната няма да претовари системата. Въпроса е обаче, че маските ще трябва да се носят и да се спазва хигиена, защото има значение и с какво количество се заразяваш.
21
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще е тежък заради ганите антиваксъри
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е тоя вече прекалява. Ренген за ковид болни. Какви са тези глупости. Миналата година на празни отделения искаха по 300лв на лефло за да вземат човек в болницата. Търгаши долни.Трябва да им се сложи такава компютърна система, че да не могат лекатите да пръднат без да се отбележи това. Време е да спрат да богатеят чрез измислената пандемия!
19
3
 
12
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
Който е сценариста на това шоу заслужава адмираций...Д-р БАЦИЛОВА, Д-Р МИНДИЛОВ, Д-Р ТРОМБ ....
18
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление *** пак ще се имунизира естествено, ама нали си пликомозъчен и после болниците пълни, гробарите не могат да смогнат на работа, места нема у фризерите за чувалджиите, парцелите не стигат у парка. Черен антиваксърски свят.
17
9
 
15
 
! Отговори
……. преди 2 години
Ваксината няма значение при Делта. В този случай е по- добре преболедувал. Масово ваксинирани, които познавам го хванаха, преболедувалите по- рядко. И само за справка - за следващата мутация ваксините ще са абсолютно безсилни, информация от професор вирусолог. Масовата ваксинация провокира нови мутации на вируса. Локдауните само го разтягат във времето. За това Испанския грип е бил три години, а това чудо ще го влачиме 10. Сами си го причиняваме.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"и още към 15-20% дето са го преболедували легално или скрито" -- Понеже виждам това число често, някакво проучване ли е имало? Не се заяждам, просто ми е интересно, че не спряха да повтарят колко заразен е вируса и колко безотговорни сме ние, пък за 18 месеца само толкова? Че грипните вълни в миналото за месец си минаваха през 5-10% от населението.
15
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
така е - тука сме като аборигени от Африка - ще ни удари много ЯКО , ама многО яКО, тиквен народ това е
14
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се ваксинират хронично болните, възрастните, не да се принуждават и заплашват здрави хора да се ваксинират с препарат с времено разрешение, от който могат да получат увреждания на сърце, бъбреци или парализа.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15 - така ли гледаш, ама да не гледаш на пръста си какво си извадил от нослето? Че доста измишльотини си написал, като всеки друг психично увреден ковиваксър.
12
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам броя в болниците, интензивните и смъртността как скача и сравня с ваксинираните държави, ваксинираните пациенти изобщо не стигат до болница. Но в България нали са страхливи от ваксини , ще ви покоси много яко.
11
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не спряхте да ни набивате в главите тия вълни, народа ще се натръшка от внушението само. Разбрахме вече ваксини трябват. Изсипете я тая ваксина в ракията и до неделя България ще е напълно ваксинирана
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква градация на изказа, освен вълни ще има и удари. Виж ти, докторите вместо да лекуват, плашат, а Хелоуин е далеч.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
доктор Миндилов -името говори за човека
8
4
 
25
 
! Отговори
ПРИЗИВ преди 2 години
Да предпазим децата от хрема чрез препарат предизвикващ сърдечни заболявания
7
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мм д ааа ! Първия удар е вече факт при разните му измислени платени ковод доктори и ковид вирусолози, математици, биолози
6
6
 
25
 
! Отговори
Нане преди 2 години
След 30 годишно тровене с какво ли не...)) тоя вирОс нема шанс да ни събори...
5
14
 
5
 
! Отговори
до номер 1 преди 2 години
Тия кръчмарски сметки ги забрави с Делта варианта - той коси и прболедували и ваксинирани само че малко по-леко го карат - поне по-голямата част. Тази вълна наистина ще е най-тежката и много от нас ще са болни, а смъртността ще задмине предишия ни рекорд.