Д-р Петров: Актуализацията на бюджета е важна за ваксинирането

Извънболничната помощ ще намали натискът над болничната
17 авг 2021 15:11, Ния Христова
16
Д-р Петров: Актуализацията на бюджета е важна за ваксинирането
Снимка: БГНЕС
"Разработваме амбулаторна процедура за лечение на COVID болни в извънболничната помощ. Ще говорим и с НЗОК всеки директор на болница да може да преобразува легла според нуждите. Ще разработим софтуер за наличните легла в цялата страна, за да може това да е известно на спешна помощ, а и на гражданите".
 
Това каза по време на брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров след среща между министерството и директорите на болниците по повод очакваната четвърта COVID вълна, предаде БГНЕС.
 
От думите му стана още ясно, че се работи и по обезпечаването на медикаменти и консумативи.
 
"Министерството стартира две процедури утре. Едната е допълнителна поръчка за „Ремдесивир“ както и за подновяване на договора от октомври месец. Поръчка за някои стратегически медикаменти, които в хода на пандемията стават дефицитни – нискомолекулни хепарини, "Дексаметазон“ и няколко вида антибиотик. Тя ще приключи до 10 дни", заяви той и уточни, че идеята им е да бъдат създадени запаси в шест болници, които да се разпределят по останалите за срок от шест месеца.
 
Петров изтъкна, че актуализацията на бюджета е важна най-вече за ваксинирането и отбеляза, че медикаментите ще бъдат закупени с постановление на Министерския съвет, което се очаква да бъде прието утре.
Още по темата
 
"Става дума за около 15 000 флакона „Ремдесивир“. 15 000 ще стигнат до края на септември, когато ще влезе в сила новият договор", уточни Петров.
 
"За да се намали натискът над болничната помощ, ще се задейства извънболничната помощ. Ще поискаме засилване на мерките в градския транспорт. Проблем са и масовите мероприятия на открито и закрито", каза д-р Димитър Петров.
 
"До понеделник ще бъде приета амбулаторна процедура за лечение на ковид болни в извънболничната помощ. Ще могат да я изпълняват семейни лекари, специалисти и педиатри от терапевтичните специалности, тъй като повечето са интернисти. Ще включва до 2-3 прегледа, които ще плащаме, още не е договорена цената. Ще се плащат изследванията извън всякакви регулативни стандарти", обяви той.
 
Д-р Петров добави, че ще бъде дадена възможност хората свободно да взимат лекарствата за лечение на Ковид от аптеките. За тази цел ще бъде сменен режимът за изписване на тези лекарства, ще се изписват с еднократна рецепта и няма да им е необходима рецептурна книжка, но за това ще е необходимо да се подпише нов Анекс, което Петров смята, че ще се случи в рамките на 1-2 седмици. 
 
Петров се оплака и от „Информационно обслужване“ и добави че те бавят редица проекти.
 
Стана ясно още, че допълнителните 1000 лв. ще се получават от личните лекари само ако работят с болни от Ковид.
 
Той допълни, че забавянето на изплащането на допълнителните средства за медиците не е заради ведомството.
 
"Този протест, който организираха спешната помощ за неизплатени средства за юни месец, излезе, че те са преведени на филиалите на спешна помощ, просто техните счетоводства не са ги разпределили. Това беше цялата истина. Кой ги излъга по този начин, че министерството не е превело парите е въпрос към други хора", коментира Петров.
 
Той каза още, че след обяд ще се проведе среща с Националния съвет за цени и реимбурсиране, за да бъдат включени тези диагнози за няколко вида медикаменти – за тези, които ще поръчаме за резерв за болниците.
 
Заместник-министърът съобщи, че здравните власти следват приетия план за действие при увеличаване на случаите на заразени. Затягане на мерките засега не се изисква, но ще бъде затегнат контрола.
 
"Има голяма съпротива срещу всякакво затягане на мерките, но в оранжевата зона, основното което е, че намалява капацитетът на заведения и мероприятия", обясни той и добави, че ще засилят контрола.
 
От думите му стана ясно, че ще поиска РЗИ-тата да съсредоточат съвместните си проверки с МВР и другите органи в основните рискови обекти, където рискът от заразяване е най-голям.
 
"Няма да акцентираме върху квартални магазинчета за услужи. Ще поискаме областните щабове да поискат от общините засилени мерки в градския транспорт, като специално за София ще направим отделна среща за градския транспорт и метрото, тъй като впечатленията ни са, че там не се спазват мерките. Това е изключително рисково място за заразяване. Както и за всички масови мероприятия и събирания на закрито", заяви той.
 
Относно спазването на мерките Петров посочи, че най-малкото е хората да носят маски.
 
"Може да се възприемат промени в движението в пиковите часове, за да не става такова струпване особено в метрото", посочи зам.-министърът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Разбира се, че актуализацията на бюджета е важна за всичко, но по-важно е кой ще направи тази актуализация! На БСП и СИЕ не може да се има никакво доверие - с тяхна актуализация влизаме сигурно в криза, както са я предвидили от доста време...Радев нарочно се мотае, за да натисне БСП да прави правителство, но така ще се натресе като хитрата сврака с двата крака - неговото правителство ще свързва двата края за наказание накрая...НЕ.год.ни.ци! БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
10
1
 
7
 
! Отговори
Ник преди 2 години
това не е обикновен разход. това е един огромен преразход за сериал ко-ко-вид, епизод 3. колкото повече плащат за нежелани препарати и допълнително захлебване на белите "ангели", толкова по-малко ще остане за пенсии, инфраструктура, образование и т.н. затова вият на умреяло за още пари и понеже репресирана с мерки и неработеща икономика не генерира допълнителни средства, кредитите са им единствената надежда. а за да им дадат кредит 70% от овцете трябва да се набодат, т.е. зора им е да ви набодат
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами те като плащат по 1000лв допълнително на лекарите, цирка ще е пълен. Неодобрявам бюджет за неработещи биопродукти.
8
1
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаеми другарю Петров, кога ще потърсиш отговорност от неуважаемия другар Глинка и компания за това, че нарушават закона, като задължават диабетиците да си плащат безплатните лентички.
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Враговете на народа от партия СЛАВИ, ГЕРБ и ДПС не искат актуализация на бюджета, за да няма пари за лекарства и ваксини, за да измъчват българския народ и да се радват на страданието му от чалгарската си телевизия и партийни офиси..................... Садистите социопати ще са против актуализацията на бюджета.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"15 000 ще стигнат до края на септември" Уха! Голяма вълна са ни приготвили!
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще престанете с тия га.дни снимки на спринцовки и бодене на рамена? Ай у лево. Един ден ще си платите, да знаете.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква метаморфоза, от пълни неверници комунистите станаха най - големите covid специалисти. Но това е само когато става дума за актуализация на бюджета.
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как ще е важна за ваксинирането точно? Хората не щат ваксини, а ваксини има по 5 на човек ако искаме. Т.е. дрънкат се глупости за да не ни се каже, че са се съгласили да приемат огромен брой бежанци от Афганистан, а за тях се изискват пари за настаняване, за 1000 лв месечни на човек. Защото ако не знаете, толкова е 1 бежанец - 1000 лв на месец, а за старците ни 300 лв. Кога ще си признаете какво сте подписали бре?
2
1
 
10
 
! Отговори
Maтематик от БАН преди 2 години
Има връзка между актуализацията на бюджета и ваксинацията понеже бюджетът зависи от това колко ненужни гърла взимат повече пари от бюджета отколкото внасят в него и дали точно те са се ваксинирали и с колко дози т.е за да се изчисли колко ще струват в последните години от живота си. Увеличано ниво на ваксинация = по-голям бюджетен излишък.
1
0
 
19
 
! Отговори
Ваксинирана преди 2 години
Това вече е прекалено! Бюджет и Ковид? Ковид разходите са една нищожна част от бюджета, защо пишете небивалици?