С пост COVID синдром: Загубих 18 месеца от живота си

Месеци след инфекцията много хора остават тежко болни
17 авг 2021 20:25, Елка Василева
102
С пост COVID синдром: Загубих 18 месеца от живота си
Снимка: архив, БГНЕС

И месеци след като са прекарали инфекцията с коронавирус, много хора си остават тежко болни. Страдат от задух, отпадналост, проблеми с паметта или сърцето. Мнозина от тях обаче се сблъскват с голямо недоверие.

Още по темата

“Трябва да проявявате повече търпение!” - през последните 18 месеца Марта Есперти често чува това изречение от лекарите. Но тя вече не иска да чака. Повече от година след като се разболяла от коронавирус, Есперти продължава да има температура, да се чувства отпаднала и да страда от тахикардия, проблеми с паметта и понижени нива на кислород в кръвта. Младата жена, която доскоро е спортувала и е пътувала, вече се задъхва дори и когато готви.

Диагнозата е пост COVID синдром

След като се среща с безброй специалисти както във Франция, така и в родната ѝ Италия, на Есперти най-после е поставена диагнозата пост COVID синдром. Изследванията показват, че сърцето и белите ѝ дробове са тежко увредени. „Ядосана съм. Една година не ме взимаха на сериозно. Ако някой ме беше изслушал, вероятно сега щеше да е друго“.   казва тя пред Дойче веле.

Есперти е една от милионите, които седмици и дори месеци след прекараната инфекция с коронавирус продължават да страдат от последиците. Сред симптомите са умора, задух, проблеми с паметта и концентрацията.

Според изследване на „Импириъл колидж“, около 15 процента от пациентите с COVID-19 продължават да страдат от различни симптоми 12 седмици след инфекцията. Жените и възрастните хора са засегнати по-често, но пост COVID синдром се наблюдава и при мъже и деца. Учените все още не могат да установят причините, които предизвикват това състояние.

“Гледат на нас като на хипохондрици”

Александра Фарингтън боледувала от COVID през март 2020 година. И сега тя продължава да изпитва болки в гърдите и да страда от задъхване и умора. А околните продължават да ѝ казват, че само си въобразява. Специалистите първоначално се опитвали да ѝ помогнат, но не успели да поставят диагноза. Един кардиолог дори ѝ казал да не се връща повече в отделението му. „Понякога имам чувството, че съм по-добре осведомена по темата от самите лекари“, казва Фарингтън.

Тифани Макгинис среща подобни проблеми в болницата на английския град Хейстингс. Симптомите ѝ изчезват чак след 14 месеца. „Повечето лекари гледаха на нас като на истерични хипохондрици“, казва Макгинис.

Имуноложката от Йейл Акико Ивасаки изследва причините за пост COVID синдрома. Някои симптоми, сред които умората и проблемите с концентрацията, се констатират и след други заболявания. „Дълго време тези симптоми не бяха приемани на сериозно“, казва Ивасаки. „Те почти не се изследват, въпреки че създават сериозни проблеми“.

Проблемите на пациентите са различни - от неврологични до кардиологични. Това обърква лекарите. „Когато толкова много системи са увредени изведнъж, някои специалисти не знаят как да подходят“, обяснява експертката.

Пациентите се сблъскват с неразбиране и сред близките си

Някои държави инвестират милиарди в проучванията на темата. Здравните институти на САЩ получиха над 1 милиард долара финансиране, за да изследват пост COVID синдрома. Великобритания също даде близо 20 милиона паунда за целта. Не всички пациенти с пост COVID синдром обаче имат достъп до медицинско обслужване.

Ейми Пеликано от Синсинати продължава да страда от кашлица, тахикардия и проблеми с паметта. Много от близките ѝ не разбират състоянието ѝ. „Чувствам се зле физически и още по-зле емоционално. Защото освен съпруга ми, семейството ми не ме подкрепя“, казва тя.
Много от пациентите, прекарали COVID-19, имат нужда от специална рехабилитация

Яс от Лондон също доскоро не е срещала подкрепата на семейството си. Сега тя се придвижва с патерици или в инвалидна количка, защото няма никакви сили. Първоначалното роднините ѝ мислели, че преувеличава. Сега обаче ѝ помагат. „Първоначално бях много отчаяна, защото давах всичко от себе си, но имах усещането, че не е достатъчно. Откакто и околните ми вярват, психическото ми състояние се подобри“, казва Яс.

Държавата трябва да прави повече

Много пациенти с пост COVID синдром търсят помощ в онлайн форуми и групи. Хиляди хора обменят опит и информация за възможните терапии. При пациентите, които не срещат подкрепа от близките си и от лекари, това си остава единствената възможност.  

Марта Есперти се застъпва за тези хора в Италия. Тя е създала „Long-COVID-Italia“ - група от пациенти, експерти и лекари, които се опитват да насочат общественото внимание към темата. Защотоq докато здравните власти не приоритизират темата пост COVID синдром, много хора ще продължават да инвестират време, пари и енергия, за да им бъде повярвано. „Държавата трябва да предостави възможности за медицински грижи, за рехабилитация и финансова подкрепа“, казва тя. „Загубих 18 месеца от живота си“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали са живи останали. Какво недоволстват? За фитнес ли че не могат да ходят или да правят редовен секс ли? Или пък мрънкат за бонуси и още отпуски.
1
14
 
12
 
! Отговори
ЮНГ преди 2 години
Леле тоя грип е толкова страшен по новините, а като го преболедуваш - нищо особено.