Новата COVID вълна е близо: Какво предвижда планът на МЗ?

"Със сигурност натрупахме опит и сме длъжни да бъдем готови"
18 авг 2021 09:26, Ния Христова
40
Новата COVID вълна приближава. Броят на заразените у нас расте всеки изминал ден. По тази причина заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров проведе среща с представители на болниците. 
 
Готови ли са лечебните заведения да поемат новата вълна?
 
"Със сигурност натрупахме опит и сме длъжни да бъдем готови. Друга перспектива няма на фона на това, което вече преживяхме. От нас се очаква и е логично да можем да реагираме много по-адекватно. Това, което със сигурност може да бъде подобрено, е комуникацията с институциите и организациите, както и взаимодействието между самите лечебни заведения". Това заяви председателят на Българската болнична асоциация (ББА) адв. Свилена Димитрова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя обясни, че в момента се предвижда план, който разделя болниците на няколко нива, в зависимост от развитието на болестта у нас и добави, че по време на срещата вчера всички важни въпроси са били обсъдени.
 
"Всички въпроси, които са свързани с това какво ще се случва през следващия месец, когато ще достигнем до пика. Това е знак, че МЗ си дава сметка за нещата, които трябва да направим  и се правят, за да бъдем подготвени. Много от задачите са в ход. Бяха обсъдени притесненията на лечебните заведения за достатъчно лекарствени средства, конкретно за това заболяване", посочи още адвокат Димитрова.
 
Председателят на Българската болнична асоциация подчерта, че един от проблемите, които са били изложени пред МЗ, е свързан с необходимостта да се облекчи редът, по който се преструктурират леглата за COVID-19.
 
"Нашето предложение е това да бъде в режим на информиране на Здравната каса и РЗИ-тата, а не да се чака разрешителен режим. Болниците преструктурират легла, които се използват за други цели, към COVID-19", добави Димитрова.
 
Адвокатът сподели, че се надяват този екип на МЗ да въведе софтуер по региони. Това ще позволи в реално време да се следи колко легла има и колко от тях са свободни.
 
"Става дума за база от данни, която не беше приета от предишното ръководство на министерството. Тя работеше на регионална база - в областните центрове на Пловдив и Русе. Това ще бъде изключително полезно. Това е пътят - комуникация с всички болници", коментира още специалистът.
 
Адв. Димитрова сподели, че има притеснения заради вероятност персоналът отново да не достига.
 
"Въпросът за персонала винаги е стоял. Имаме нова методика, която ще стимулира хората на първа линия в борбата с Ковид-19 да получат допълнителни финансови средства за това, че са там. Вчера беше обсъдено с МЗ колко е важно това да бъде направено по справедлив начин. Това, което можем да направим, от една страна, е чисто финансово. Надявам се, че колегите от лечебните заведения, които до този момент работиха в секторите с Ковид-19, ще бъдат по-мотивирани", добави председателят на Българската болнична асоциация.
 
Димитрова информира, че всички лечебни заведения ще бъдат в готовност. По думите ѝ ще се наложи лекари от едни отделения да бъдат пренасочени, а някои отделения може да спрат да работят.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия врачки да си координират какво ще предсказват защото според други видни предсказатели вълната вече ни е заляла със ударна мощ каквото и да значи това.дано не страдате от морска болест.
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 31 - Ще ти се извиня, само ако ми посочиш официални модели, изследвания и данни, сочещи 0.1% смъртност от Ковид, както я беше писал. До тогава няма и да си го преместя.
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 36 "заведенията да стоят затворени" Това даже изобщо не беше нужно. В Герамания, Франция и Великобритания заведенията са отворени, но процента ваксинирани са над 60 и на трите места.
35
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се говори за план за болници, след като можеше въобще да не се стига до тях. Просто трябваше хората да ходят с маски, заведенията да стоят затворени и на границата да се правят PCR-и на всеки.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжете газови ,искате отново да крадете милиони
33
8
 
2
 
! Отговори
мерките преди 2 години
план на радев: спиране на ваксинацията, отмяна на всички мерки, забрана на дезинфекцията и носенето на маски - който сложи маска му се пускат хора на итн с метални боксове да го пребият
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо трябва лечебните даведения да се натоварват като можеше да се вземат превантивни мерки и да не се допусне заразата да плъзне наново.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31 "И последно за гробарите си много заблуден - починалите се изгарят, ако са от ковид!" Платените опркаджии започнахте да ставате пародия!
30
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 27 стига лъга, извини се! По начина на писане, никога не си учил статистика, но можеш да изписваш думата! Някаква статистика била по точна от друга такава - разсмя ме тази сутрин! И последно за гробарите си много заблуден - починалите се изгарят, ако са от ковид! Тъй, че нямаш от нищо понятие статистика и ежедневие! Не се излага повече, в превод за теб - не пиши повече!
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"А ако не вярваш - върви до близките гробища" А ти отиди до болниците и виж колко ходят на профилактични прегледи от март 2020- най- болните в Европа ги оставиха да умиратот рак, инфарт и инсулт. Но понеже говориш за статистики- повечето ги пишат Ковид. При грипа това го нямаше, затова и не е изненадващо, че е по-малко. Да не говорим за страха, който допълнително срина психиката и физиката на хората.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжеца Кацаров вече не смее да се появи пред хората и или праща адвокати, да разясняват "стратегията" на МЗ или говори от някоя страница във Фейсбук. Т.нар. служебно правителство стана фантомно, всеки път, когато има проблем.
27
1
 
12
 
! Отговори
Военната преди 2 години
Операция "пандемия" ще продължи докато по-голямата част от населението се ваксинират.Не е случайно ,че президент , премиер началник на НОЩ са генерали !!!;
26
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23 - Дори да не вярваш на БГ статистиката, световната е по-точна и с по-малки отклонения. Дори да приемем, че заразените са двойно - смъртността пак е над 1% или поне 10 пъти повече от обявената от теб. А ако не вярваш - върви до близките гробища и питай гробарите, всички ще ти кажат, че такова нещо никога не е било.
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Да въведе, да реагира, да направи, да се координираме .. " Другаре, значи нарочно не взехте мерки да не стигаме до катастрофата, за "да" правите нещо ЕВЕНТУАЛНО. На съвестта ви ще лежат хилядите българи, за които не се погрижихте въобще да не стигат до болниците: със саботираната НАРОЧНО ваксинационна камппания.
24
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новата вълна ще донесе смърт на стотици хиляди България заради безхаберието на служебнито правителство.
23
1
 
17
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Абе тея вълни що само политици и печалбари медици ги виждат? Странно...
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Може да погледнеш, световно смъртността е мад 2%. В България е двойно, заради умниците. На грипът е под 0.1%." Процентите са базирани на официално положителните хора, нали? Ти наистина ли вярваш, че под 500 000 са го прекарали? Ако е така, тогава всички твърдения от последните 18 месеца колко е заразен вируса, са лъжа. Или ще ми кажеш, че сме спазвали мерките много добре, макар че плюете народа колко е недобросъвестен...Затова вече не вярват хората, че се оплетохте от противоречия.
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт, ние ние като по-умни от другите, що да не настъпим същата мотика 3ти път. Болниците ще се напълнят отново, а останалите болести ще останат необгрижени. А за капак и локдаун ще има, че няма да насмогват на леглата
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цирка с вируса започва отново ...планът е как да се откраднат повече милиони от нашите хора
19
3
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
Не си разбрал най- важното. На ковид страшното не е смъртността. Лошото е, че болеста протича по- дълго, Около 10% омат нижда от хоспитализация, по- заразен е и 20% имат последствия, които им влияят дълго време. Т.е., здравеопазването се натоварва и така се отнема възможността да се обърне внимание и на други неща, като например хипертония, камъни в бъбреците, редовни прегледи, планови операции.