Опасните щамове на коронавируса разширяват географията си

СЗО заяви, че само за седмица от 142 страни, вече те са в 148
18 авг 2021 13:37, Петя Славова
17
 Опасните щамове на коронавируса разширяват географията си
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Силно заразните щамове на коронавируса "алфа", "бета", "гама" и "делта" разшириха географията си през последната седмица. Броят на страните и териториите, в които циркулира делта вариантът на коронавирус, се е увеличил за седмица от 142 на 148, съобщи днес Световната здравна организация (СЗО).

Тъй като усилията за идентифициране на нови варианти на вируса SARS-CoV-2 се засилват на национално и наднационално ниво, включително разширяването на възможностите за секвениране на генома, броят на страните и териториите, докладващи за наличието на предизвикващите безпокойство варианти, продължава да расте, отчита седмичният епидемиологичен бюлетин на СЗО.

Още по темата

Алфа, бета, гама и делта са категоризирани от експертите като „варианти, предизвикващи безпокойство“. Откритият за първи път през септември 2020 г. във Великобритания щам „алфа“ вече присъства в 190 страни и територии, в сравнение с предходната седмица, според бюлетина на СЗО. Вариантът "бета", който беше идентифициран в Южна Африка през август миналата година, се разпространява в 138 държави ( с две повече от преди седмица). Щамът „гама“, открит през септември в Бразилия, сега е идентифициран в 82 страни (с една повече от предходните седем дни). От своя страна „делта“ вариантът, известен на специалистите от октомври 2020 г. след откриването му в Индия, разшири географията си за седмица от 142 на 148 държави и територии.

Според бюлетина на СЗО, от 9 до 15 август заболеваемостта в света се е увеличила с 4% в сравнение с предходната седмица: открити са над 4,4 милиона нови случая на коронавирусна инфекция. В същото време броят на леталните случаи практически не се е увеличил в сравнение с предходната седмица; общо, от 9 до 15 август са регистрирани над 66 хиляди.

По данни на СЗО към 17 август от началото на пандемията в света са регистрирани 207 784 507 случая на коронавирусна инфекция, а 4 370 424 души са починали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Да са опасни,колко да са опасни? Летни грипове с латински имена :)))СЗО са за съд и затвор!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само на Южния полюс засега няма! Но те човеколюбците ще занесат и на Южния полюс!
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-новия е толкова опасен, че развивате хрема и болки в гърлото, страхна работа.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето хоравече са многократно калени срещу насаждане на страх от разни глобалистки организацци, като СЗО, католическата църква, ООН и други подобни.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последно СЗО, каква цел имат? До вчера искаха да намаляват населението, а днес вече са много загрижени и искат да ни спасят.
6
1
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Кое е ПО СЕРИОЗНО ХЕПАТИТ В ИЛИ КОВИД ЩОТО В КУШАРНИК В МОНТАНА ВСЕКИ 5 Е БОЛЕН.АМА НИКАДЕ НЕ СЕ ПИШЕ. АЗ ИМАМ ОТГОВОР ЗНАМ ЧЕ И ВИЕ СЪЩО
5
1
 
8
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
колко такива смешни статии до довечера да очаквам
4
1
 
12
 
! Отговори
не разбрал преди 2 години
Епсилона кога ще ни натисне?
3
1
 
14
 
! Отговори
преди 2 години
Тва е слаба ракия. Дайте още някой призив от папата, че да се посмеем от сърце!
2
1
 
21
 
! Отговори
Епсилон преди 2 години
Алфа, Бета, Гама, Делта минаха... значи ни остават още само 20 вълни и с короната е свършено.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как разбраха, че има нови щамове? Стария някой виждал ли го е?