Дори ваксинираните с две дози могат да заразяват с "Делта"

Вариантът е голямо предизвикателство за стадния имунитет
19 авг 2021 15:50, Нели Христова
163
Дори ваксинираните с две дози могат да заразяват с "Делта"
Снимка: БГНЕС

Хора, заразени с Делта варианта на коронавируса, дори и да са били напълно ваксинирани, могат да предават заразата, което намалява надеждите за стаден имунитет, показва ново проучване на университета в Оксфорд, цитирано от „Скай нюз“ и БНР.

Учените от университета в Оксфорд са установили, че същите високи нива на вируса могат да бъдат наблюдавани, както при двойно ваксинираните, така и при неваксинираните.

Доктор Коен Пауълс - един от авторите на проучването, заяви за „Скай нюз“, че ваксините са по-добри в предотвратяването на тежко заболяване и по-малко ефективни за предотвратяване на предаването на заразата.

Той допълни, че Делта вариантът е голямо предизвикателство за стадния имунитет.

Заключенията на учените са в резултат на редовни PCR тестове на повече 700 000 случайно подбрани хора от декември миналата година.

До средата на май, докогато Алфа вариантът бе доминиращ, ваксините са били високо ефективни за спирането на заразата. Но оттогава, след като по-опасният Делта вариант става доминиращ, ваксините са по-малко ефективни при блокирането на вируса.

Учените обаче подчертават, че данните навсякъде по света показват, че ваксините продължават да са много ефективни за намаляване на хоспитализирането и смъртните случаи.

Междувременно друго проучване показва, че ваксината на „АстраЗенека“ е също толкова ефективна като тази на „Пфайзер“ след 4-5 месеца.

Това се дължи на факта, че двете ваксини работят по различен начин и, докато ваксината на „Пфайзер“ по-бързо започва постепенно да отслабва, то тази на „АстраЗенека“ запазва по-дълго време нивото си на защита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако си ваксиниран, щял си да го караш по - леко. Глупости. Много бременна и малко бременна от снощи.
95
2
 
4
 
! Отговори
Еврика преди 2 години
Добре дошли зомбита !
94
3
 
22
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Никой не отрича, че ваксината те пази от смърт или тежко заболяване и го прекарваш по-леко. Но не винаги. Както писах вчера в американските медии пише че има жертви и тежко болни и сред напълно ваксинирани. Пак се заразяват и пак умират или ги хоспитализират, но процента е доста по-малък. От 166 милиона ваксинирани напълно, 1507 са загинали въпреки перфектната ваксинация а 7101 са били хоспитализирани. Не трябва ваксинираните да имат привилегии, защото и те пренасят заразата.
93
4
 
10
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
Но виж три дози, уф, това е друго нещо. Както и да е, още от първата секунда на "ваксинирането" беше ясно и недвусмислено обявено че не предпазват от заразяване и от разпространяване на болестта... Пише го в документите подадени за извънредно одобрение... СЗО го съобщиха... Ама кой ти помни осем, та чак девет месеца назад? Това си е чисто нова информация, всичко друго сме го забравили вече!
92
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако всички са ваксинирани, болниците ща са полупразни. Всички ще си обменят някакви вируси без значение. Без болнични , без пневмонии, без интубации. А така, неваксинираните горят. Ха ха
91
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните могат да заразяват, но не боледуват, или ако боледуват, то е леко. А неваксинираните посрещат вируса по гол зад...ик. избери си!
90
3
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Като си избият парите, които са вложили за ваксините тогава ще признаят цялата истина, но това е разбираемо. Все пак са изхарчени много пари за разработка, за производство, все някой трябва да плати тия милиарди. Лека полека загатват, че не са толкова велики ваксините. Говорят за 4-5 месеца. Това означава боцкане по два пъти в годината. И пак си преносител на заразата.
89
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те знаят, че ние знаем, че ни лъжат. Всички знаят. Въпросът е кой първи ще изпуши.
88
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксърите пак заподскачаха като пуканка в тиган.В случая никой не коментира от какво и колко те пази ваксината.Коментира се,че дори да си ваксиниран пак заразяваш.И поради тази причина вие нямате право на по-различни права от неваксинираните.Точка.
87
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия какви ваксини ви пробутват, се не знае. Нали ги освобождавате от отговорност и вече моат да си праят квото искат. Подписче и евалата. Толко стеее....
86
5
 
27
 
! Отговори
Питам тогава преди 2 години
Защо неваксиниран трябва да се тества за да пътува, а "ваксинирания" може свободно да пътува и заразява други?
85
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните не носят маски и заразяват. Тарикатите си мислеха, че ще свърши техния ад с една игличка. Не познаха естествено.
84
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с 5 дози се ваксинирайте наведнъж, та дано ви мине мерака. Но няма С блеснал поглед ще се ваксинирате до безсъзнание.
83
3
 
28
 
! Отговори
Еза чий преди 2 години
Буй тогава трябва да се ваксинирам?Нали аз съм "безотговорен" - неваксинираният.Ходиш си здрав и прав и в рейса те накиха един "съзнателен" надупчен, и си готов.За какво е тази истерия и агресия за ваксиниране.Може би "презареждане"? Да е сигурно заразяването на още и още...Що не си берете лайката, бе?Ще си мра от каквото Господ ми е отредил, не ми берете грижата.
82
12
 
0
 
! Отговори
Всички ще умрем преди 2 години
Неваксинираните по-рано и с по-голяма степен на вероятност. А ваксинираните получават безплатна двойна доза вйагра, действаща от 3 до 6+ месеца. Приятелката ми е много и постоянно щастлива.
81
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните и се заразяват и заразяват И ква е ползата от ваксините? Само една БИГФАРМА си пълни джобовете т.е сметките! А минусите много! Докато производителя не носи отговорност за страничните ефекти никаква ваксинация. И моля по бързо триите 😁
80
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 90Ми естествено, че ще ме карантинират, ако измисления тест излезе позитивен. Вие от марс ли паате?
79
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължавайте смело с ваксърската пропаганда, така още повече хора ще се събудят от дрямката си.
78
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като заразяват, защо им издават сертификати и им дават привилегии? Някой да обясни тоя парадокс?
77
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вам вакснатите си го носят и излизат позитивни, защо не ги карантинирате, както тези, които не са вакснати и са разбрали, че са болни след тестът който не е предназначен за коронавируси?