Новите три сезона у нас: Пролет, лято и сезон на ограничителните мерки

Актуализацията на бюджета е най-важният инструмент за подкрепа на бизнеса
20 авг 2021 17:00, Анисия Иванова
15
Новите три сезона у нас: Пролет, лято и сезон на ограничителните мерки
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В последните две години в България вече има не четири, а три сезона: пролет, лято и сезон на ограничителните мерки. Отново сме на прага в навлизането на третия сезон и нямаме яснота какъв ще е бюджетът, каква ще е подкрепата за бизнеса и какви ще бъдат новите мерки, казва Станислав Попдончев, заместник-председател и главен финансов директор на Българската стопанска камера, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

На вчерашната среща с министъра на икономиката Кирил Петков бяха представени всички засегнати браншове, разказва гостът. Туроператорите, хотелиерите, ресторантьорите, представители на фитнесите и автобусните превозвачи. Целта на срещата е била да се набележат мерки, с които да се подкрепи бизнеса при новите ограничения, които предстоят.

По неговите думи всички са изказали своето мнение и възможните мерки биха могли да се обединят в 4 групи:

"Тези, които стандартно познаваме – мерки за запазване на заетостта, 60/40 или 80/20; мерки за оборотен капитал, за подпомагането на фирмите на база не само затваряне, а и на спад в оборота; мерки за облекчаване на кредирането; мерки за инвестиции, каквито за съжаление няма да има, тъй като ресурсът вече е изчерпан."

Всички представители са се обединили около тезата, че актуализацията на бюджета е най-важният инструмент, с който да се осигури подкрепа за бизнеса заради предстоящите ковид ограничения. Има и други алтернативи като изтегляне на допълнително кредити от държавата, но те не са за предпочитане.

Още по темата

"Но единственият документ, в който се вижда предвидена подкрепа за бизнеса от 430 млн, това е в актуализацията на бюджета. И може би това ще бъде най-бързият път за стигане на средства до бизнеса.”

Идеите на правителството за мярката за запазване на заетостта е да бъде удъжлена до края на годината, но дали ще се запази във вида, в който е позната, предстои да се обсъди, продължи Попдончев. По негови думи, ако има условно разпределение на 250 млн. лв. за мярката 60/40, около 150 млн. лв. за подкрепа на ликвидност за предприятията и 30 млн. лв,, които са предвидени за превозвачите. Основният въпрос е за колко време ще стигнат тези средства.

По време на срещата са били дадени валидни аргументи от сектори, които не се затварят, но търпят много сериозни последици от пандемичната ситуация и свързаните с нея ограничения. Пример за това са птицевъдите, които имат сериозен проблем, защото със затварянето на хотелите, както и с ограничаването на туризма пазарите за реализация на продуцията им са ограничени. В подобно положение например е и градският транспорт - намалява потребителската актвивност, но той няма как да спре своята дейност.

“Трябва да се помисли от рано за компенсиране на браншовете, които са не пряко затворени, но пряко засегнати.”

По думите на госта летният сезон не е бил чак толкова силен, колкото изглежда привидно, защото е бил кратък. В други години той започва от май, а тази през юни-юли и ще приключи в края на август. За зимния сезон няма никакви прогнози, но бизнесът е негативно настроен заради несигурността от мерките.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
УМЕН преди 2 години
И аз знам. Действай тогава. И аз работя по въпроса.
11
3
 
5
 
! Отговори
Нещата са прости преди 2 години
Само трябва да се забрани масонството в България и членуващите да бъдат съдени за антидържавна дейност, както беше до 1990г. И Ционизма трябва да бъде осъден с указ на ООН като нихилистична, расистка идеология, както беше направено през 1979г. Премахнаха го 1991г. заради Израел. Да ама не! Идва вековно иго за гоите, за съжаление.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какви са новите ограничения, че нещо не разбрах?
9
1
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
До УМЕН - Да, знам, но го казвам само на умни хора...
8
1
 
6
 
! Отговори
УМЕН преди 2 години
Браво, Щерю. Интуицията и логиката ти са безупречни. А знаеш ли начина за противодействие и какво трябва да се направи, имаш ли план?
7
2
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Рокфелер и Ротшилд добавиха към най- печелившите - нефт/газ, наркотици и оръжие, и най- новата печеливша течност, с която заставят всички хора да се боцкат - ваксините против ковид-19, закупувани от отделните държави. Всичко това е за милиарди долари печалба на тези два еврейски клана. Планът провеждат масоните, внедрени във всяко правителство. Това е Новият Световен ред. Борбата у нас за власт на политическите партии е коя да застане начело, за да прокарва тя плана на масоните за много пари...
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да връщат милиардите и да влизат на топло.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако беше дошла Делтата малко по-рано и лято нямаше да има, ама айде щом така е написано.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв ГЕРБ ви гони само. Те са в историята. Имат 60 депутата, ама останалите нещо не могат да поделят баницата и затова ще затъваме в безвремие и хаос.През 3 месеца избори и по 100 милиона и едно и също.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
уфффф ай стига започва да ни писва да ги слушаме тези, голямо мрънкане като свекърви
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ще е ако си мълчим и подчиняваме на тези абсурдни мерки, но, ако кажем няма да стане, няма да стане.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се наядоа тея