СЗО: Бустерна доза не е необходима

В историята ни е настъпил "момент на крайна уязвимост"
20 авг 2021 10:52, Ния Христова
38
СЗО: Бустерна доза не е необходима
Снимка: БГНЕС
Имунизацията предотвратява тежкото протичане на COVID-19 и леталния изход от варианта Делта. Това заяви главният научен съветник в Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан, предаде в. Монитор.
 
По време на брифинг експертът от СЗО Мария ван Керкхов обърна внимание на това, че в страните с високи нива на ваксинирани вариантът Делта циркулира в общности с малко имунизирани срещу COVID-19 хора, които не спазват противоепидемичните мерки.
 
На този етап от СЗО не смята, че има необходимост от допълнителни бустерни дози от ваксините.
 
"Данните, с които разполагаме, не говорят за това, че са необходими бустерни дози. Прилагането им не бива да се смята за приоритет", каза Сваминатан.
 
Подобна позиция изложи и директорът на програмата за извънредни ситуации в СЗО Майкъл Райън.
Още по темата
 
"Това напомня на ситуация, в която човек със спасителен пояс се опитва да си надене още един в момент, когато другият човек няма никакъв спасителен пояс", каза той.
 
"Вариантът Делта се разпространява по-бързо от "колективната реакция" срещу него на здравните власти в страните по света", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.
 
Той подчерта, че има решение на проблема с Делта и с други опасни разновидности на вируса - за това е нужно бързо да се увеличат мащабите за тестване за коронавируса, осигуряване на кислород, лечебни материали, ваксини, индивидуални защитни средства за болниците и медицинския персонал, както и разширяване на изследванията за разработка на нови инструменти в борбата с пандемията.
 
Според генералния директор на СЗО сега "75 на сто от всички ваксини са използвани в десет страни по света, а държавите с ниски доходи са ваксинирали едва 2 на сто от населението си".
 
Гебрейесус отбеляза, че в историята на човечеството е настъпил "момент на крайна уязвимост", като редом с пандемията то се сблъсква и с други извънредни ситуации - бедствия, конфликти и промени в климата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаейки как лъкатушат от самото начало, съвсем скоро СЗО изведнъж ще излязат и ще кажат "Слагайте бустерна доза, крайно необходима е!" Не знам защо изобщо някой ги слуша. Заради тях сме на тоя хал с КОВИД-19.
6
12
 
2
 
! Отговори
Бay преди 2 години
аз няма да си слагам докато не кажат.
5
1
 
20
 
! Отговори
Идимидойдими преди 2 години
Тия не знаят на кой свЕт са, ама защо си мислят, че и ние сме от тях?!?Предната така наречена НОВИНА беше точно обратната
4
25
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Целта е богатите държави като Израел да не издърпат ваксините от бедните държави, където ваксинацията е на далеч по-ниско ниво, заради липсата на ваксини. Това е целта. Светът ще се избие за ваксини, а тук нашите - ще им ги даваме.
3
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съгласен съм със СЗО за първи път , две дози са достатъчни за евтаназията.. Няма смисъл да стресираме допълнително обречените да умрат.. Те и без това ще си умрат.
2
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Играят го доброто ченге. Кой им вярва изобщо?!? Съвсем скоро ще кажат, че трябва трета доза.
1
2
 
34
 
! Отговори
Златена преди 2 години
НЕ МОЖЕ ТАКА. АЗ СИ ИСКАМ ДОЗАТА. ВЕЧЕ НЕ МЕ СВЪРТА НА МЯСТО. ИСКАМ СИ ДОЗАТА.