СЗО: Бустерна доза не е необходима

В историята ни е настъпил "момент на крайна уязвимост"
20 авг 2021 10:52, Ния Христова
38
СЗО: Бустерна доза не е необходима
Снимка: БГНЕС
Имунизацията предотвратява тежкото протичане на COVID-19 и леталния изход от варианта Делта. Това заяви главният научен съветник в Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан, предаде в. Монитор.
 
По време на брифинг експертът от СЗО Мария ван Керкхов обърна внимание на това, че в страните с високи нива на ваксинирани вариантът Делта циркулира в общности с малко имунизирани срещу COVID-19 хора, които не спазват противоепидемичните мерки.
 
На този етап от СЗО не смята, че има необходимост от допълнителни бустерни дози от ваксините.
 
"Данните, с които разполагаме, не говорят за това, че са необходими бустерни дози. Прилагането им не бива да се смята за приоритет", каза Сваминатан.
 
Подобна позиция изложи и директорът на програмата за извънредни ситуации в СЗО Майкъл Райън.
Още по темата
 
"Това напомня на ситуация, в която човек със спасителен пояс се опитва да си надене още един в момент, когато другият човек няма никакъв спасителен пояс", каза той.
 
"Вариантът Делта се разпространява по-бързо от "колективната реакция" срещу него на здравните власти в страните по света", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.
 
Той подчерта, че има решение на проблема с Делта и с други опасни разновидности на вируса - за това е нужно бързо да се увеличат мащабите за тестване за коронавируса, осигуряване на кислород, лечебни материали, ваксини, индивидуални защитни средства за болниците и медицинския персонал, както и разширяване на изследванията за разработка на нови инструменти в борбата с пандемията.
 
Според генералния директор на СЗО сега "75 на сто от всички ваксини са използвани в десет страни по света, а държавите с ниски доходи са ваксинирали едва 2 на сто от населението си".
 
Гебрейесус отбеляза, че в историята на човечеството е настъпил "момент на крайна уязвимост", като редом с пандемията то се сблъсква и с други извънредни ситуации - бедствия, конфликти и промени в климата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2 г. прилагат какво ли не, затвориха света, дезинфекцират навсякъде, ваксинират и нищо. В цял свят се увеличават новозаразените, значи има нещо гнило.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудно какви ли са данните в тези страни с 2% ваксинирани?
25
0
 
2
 
! Отговори
Бааа преди 2 години
закъснели сте. Лакомите евреи бързаха да се бучат сакън да не се прекарат, ама си бият главите у стената и пълнят болниците.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги съм вярвал,че Сумия казва истината.
23
0
 
4
 
! Отговори
Челеби преди 2 години
Оппаааа, ко стана веееее ?!
22
0
 
9
 
! Отговори
До Издавам тайната преди 2 години
Ами тя измамата им се разпада от доста време. Ама това не ги спира с високо вдигнати глави да си бръщолевят глупости и да налагат ограничения. Както и да поставят началото на ново разделение в населението... Да налагат дискриминация на неваксинираните.И, ако в държавите с високи покритие на ваксинирани, "вирусчето" се разпространявали само сред малки групи от неваксинирани, които нне спазват мерките, то как ще обясним Израел? Въпросът вече е как да противодействаме и спрем тази лудост.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изтриха ми коментара за данните за Англия, които показват, че половината заразени са ваксинирани.
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали такъв е вица - някакъв доктор изписва хапчета, после пита пациента след една седмица как се чувства. Пациента казва, че сега е много по-зле. Докторът - "Удвояваме дозата". Та така и с неработещите им ваксини - и третата им като се провали ще кажат - е, ама четвъртата вече ще проработи, вервайте ми.
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да поясня. Не само бустерна доза не е необходима, а и първа и втора доза също, както се видя от държавите, където има голям процент ваксинирани, но самоинициативно решиха да им дават трета доза, доказвайки, че предните две са неефективни.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е страшно, ако не се ваксинираме - сички ше измрем. И ето, от 2019-та насам нещо не сме измрели всички. Даже сме измирали повече по други причини... И те тук става ясно че няма особен смисъл от ваксина, която я работи, я не работи...
17
1
 
21
 
! Отговори
ИЗДАВАМ ТАЙНАТА преди 2 години
Голямата игра сега е да се преваксат максимален брой жертви с поне една доза. Защото ако в една държава са неваксинирани половината от населението, и се окаже че имат еднакъв резултат с "ваксинираните", да не говорим пък ако се окаже че "ваксинираните" боледуват повече и по-лошо, цялата измама рискува да се разпадне, каквато и мощна подкрепа да има от подкупни лекари и продажните медии. Затова важното е да се боцкат мнозина, пък трета доза - то е ясно че ще има, точни преди четвъртата.
16
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Вариантът Делта се разпространява по-бързо от "колективната реакция" срещу него на здравните власти"... Така е. Ние също изпуснахме да реагираме, сега не ми се мисли, докъде ще се стигне в близките седмици. Който разчита на някакви мерки след влизане в червена, тъмночервена или неизмислени още зони, да си спомни миналата година. Тогава никакви мерки не спираха нищо, защото ги взимаха вече по време на "платото", когато случаите и без тях бяха готови да тръгнат надолу.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой сега е платил на СЗО да се противопостави на "фармацевтичната мафия" и да им бърка в джоба - 2 дози вместо три? Това е повече от 30% загуба. Как са им позволили да спъват процеса?
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как бързо ми изтрихте коментара за г-жа Маргарет Чан и колегите й и свинския грип. Какво беше... че обявената пандемия е фалшива и 5 съветници на СЗО получават 7 милиарда от фармацевтичните компании...
13
1
 
2
 
! Отговори
В.Узунов преди 2 години
До БауА дано та да ползваме повече привилегии и соц.услуги.
12
3
 
19
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 2 години
Преди малко един напълно ваксиниран колега се оплака, че вчера е получил силни болки в сърдечната област и почти припаднал. Изследванията му показали, че му няма нищо. Дали...
11
30
 
4
 
! Отговори
Бay преди 2 години
антиваксъра освен, че не иска да се ваксинира, не иска и другите да го правят. :D Успокойте се, нали ще умрем след 5 години? :D
10
0
 
11
 
! Отговори
до преди 2 години
Кой чакаш да ти каже, бе ***? Кораба-майка ли?
9
0
 
20
 
! Отговори
отлага се защото преди 2 години
Това е защото ще има поголовен мор,а мнозинството по света и у нас не е бъгнато.
8
2
 
29
 
! Отговори
нетърпелив преди 2 години
Може ли да превъртим напред до момента, когато ще кажете, че е необходима, а ние да ви откажем и да ви кажем какво да правите с ваксините?